Gość Opublikowano 23 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2025 Jaki czujnik? Bo już się zgubiłem? Czyli muszę ohm zmierzyć w sondzie? Kolektor osobiście uszczelnieniem wymieniłem oringi w kolektorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 23 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2025 Na razie podejrzany jest czujnik temperatury cieczy chłodzącej. Pomiar rezystancji grzałki da jakiś pogląd na temat sprawności sondy. Im szczelniejszy kolektor tym podcisnienie wyższe. Nieszczelność może objawiać się domykaniem przepustnicy czyli niższy procent otwarcia, ale za niższy procent może być winny rozrząd, fazy. Pytanie jaka jest sprawność cewek zapłonowych, które w tych silnikach niestety mają konstrukcje wadliwą. Funkcjonuje przekonanie że cewki beru są dobrymi zamiennikami, choć ja nie podzielam tego zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2025 Czyli za dobrze uszczelnilem że mam za wysokie . Cewki nowe mają może 2tys km. Chyba valeo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 23 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2025 1 godzinę temu, szwagier24a napisał(a): Zużyta z tego co pamiętam będzie miała niższą rezystancje. Śama grzalkę można porównać do świecy żarowej. Przewęża się spirala grzewcza, rośnie opór, a ona sama wydziela mniej ciepła. To jest odpowiedź na wzrastającą bezwladność ( Tak naprawdę jest to rodzaj termoogniwa. Z obserwacji rombów flotowych wynikało, że sondy leciały między 250, a 300 kkm. Tu na forum jest narracja 150 ( chyba w odniesieniu do importu). Jako ciekawostkę podam, że sprzedałem lagunę 2,0 /136 przy przebiegu 235 kkm i nic z sondami się nie działo. Praktycznie pomiar multimetrem nie daje wiarygodnosci, bo są to ułamki ohma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 24 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2025 Ja czegoś może nie zrozumiałem, wy chcecie mierzyć element półprzewodnikowy multimetrem, sprawdzać rezystancję? Ok, możecie sprawdzić grzałkę ewentualnie ale to nie wpływa na pracę. Po drugie problem jest na zimno a sterownik nie bierze wskazań sondy pod uwagę do momentu rozgrzania sondy. To z reguły pierwsze dwie minuty pracy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 24 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2025 Pomyłka w identyfikacji pinów może być kosztowna. Nie ma sensu tego robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2025 (edytowane) Carsik Czyli to nie sonda jest problemem? Czujnik sprawny sekundę po włączeniu silnika nagrałem a po 10 sekundach jechałem qq.mp4 Samochód w garażu na dworze około 11 czujnika temperatury zewnętrznej w samochodzie 14 a temperatura płynu około 16. Edytowane 24 Października 2025 przez rafica1993 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 24 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2025 Godzinę temu, rafica1993 napisał(a): X Im niższa temperatura zewnętrzna tym bardziej się ujawnia, a Ty wstawiasz auto do garażu. Nie spojrzałeś na charakterystykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2025 No ale jest sprawdzone że jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 24 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2025 Ok, wygląda że jest w porządku. Zmierz ciśnienie paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2025 (edytowane) Założyłem nową pompę i jest bez zmian . Więc to też wykluczam. Wychodzi na to że ten samochód jest na lato. Ale tak na poważnie to jest fakt że jest za bogata mieszanka . Edytowane 24 Października 2025 przez rafica1993 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 24 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2025 Przy wyjeżdżaniu z ciepłego garażu na zimne powietrze udział bierze czujnik temperatury powietrza w kolektorze ssącym. Sprawdziłeś odczyt z niego. Nie jest on awaryjny, ale poobserwować nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2025 Też wymieniłem i bez zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 24 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2025 1 godzinę temu, rafica1993 napisał(a): to jest fakt że jest za bogata mieszanka . na czym opierasz to stwierdzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2025 Na tym że wczorajszy wykres pokazał i ktoś tu też napisałaś o tym Mam pytanie w moim silniku 1wsza sonda daje informacje o dawce paliwa czy 2 sonda też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi