Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

2.0 TCe – stuki / terkot po prawej stronie silnika – proszę o pomoc w diagnozie

Zergik41

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

w nowo zakupionym Renault Megane 3 2.0 TCe (2009) słyszę niepokojące stuki / terkotanie po prawej stronie silnika (patrząc od przodu auta).

Objawy:

dźwięk najlepiej słyszalny na zimnym silniku

nasila się przy około 3000 obr./min

na ciepłym jest wyraźnie słabszy, ale nadal słyszalny

dźwięk ma charakter mechanicznego terkotania / grzechotu

według poprzedniego właściciela rozrząd był wymieniany około 10 tys. km temu, dlatego w teorii główny podejrzany odpada

brak błędów na desce, auto jeździ normalnie, moc bez zmian

Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym dźwiękiem w 2.0 TCe i jest w stanie podpowiedzieć, co

warto sprawdzić?

Co go boli - nieszczelny kolektor, zespól zmiennych faz rozrzadu. Trzeba podłaczyć interface i zacząć sprawdzać. Wycieków oleju z kolektora ssącego nie ma?

Masz LPG?

Obroty jalowe, ale na gorącym. Na zimnym są zależne od temperatury zewnętrznej i temperatury silnika. Zmieniają się w szerokim zakresie.

13 godzin temu, jabrze napisał(a):

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 :!: - Prezes

Wycieków nie ma LPG też brak 

Na ciepłym obroty ok 850

Obroty nie falują a sam silnik chodzi rowno i ładnie 

Z tego co się dowiedziałem najpewniej dźwięk ten jest spowodowany układem zmiennych faz 

Ale też jest szansa że może to być głupota czyli klapka wastegate 

Może ktoś w swoim 2.0 miał podobny problem i kojarzy ten dźwięk i chciałby podzielić się czym to było spowodowane 

Odgłos może być równie dobrze jakąś luźną osłoną albo pochodzić od sprzęgła. Nie wygląda mi to na sam silnik/zawory. Jednak film jest krótki i trudno przesądzać.

Wiem że to może zabrzmieć dziwnie ale kup sobie taki stetoskop "mechanika" kosztuje to może 20 zł i dzięki temu w 5 minut zlokalizujesz rejon problemu. Ja tym badałem odgłosy mojego 1,33 bo "coś tam" słyszałem - niektórzy pisali że pompa wody tam siada, rozrząd itp. Szybkie badanie i jasna sprawa-caly odgłos jest od pompy wys ciśnienia. Rejon rozrządu, pompy wody - cisza. 

Stetoskop

Chyba dobrze wysłuchałem. Wydawało mi się szarpanie klawiaturą ( występuje przy nadmiernie wyprzedzonym zapłonie). Na dzień dobry wymiana zaworu zmiennych faz na Pierburga. To on przepuszcza ciśnienie na koło zfr wytworzone pompą oleju i nadmiernie przesuwa zapłon do przodu, na obrotach, na których nie ma sterowania elektrozaworem. Ta wymiana pokaże w jakim stanie jest samo koło. Ono należy do trwałych, ale przebieg masz już nie mały i powinno być wcześniej wymienione. Okaże się czy było, a tą wymianę zrobisz w parę minut.

Z olejem nie powinno się schodzić poniżej połowy. Jego chwiliwy brak działałby odwrotnie.

Edytowane przez jabrze

Tutaj jeszcze nagranie z ciepłego silnika 

Obroty na oko 850 

Tylko sam dźwięk wydaje mi się dziwny bo słychać go najlepiej  przy 3000rpm jakby ta klapka albo właśnie osłona wpadała w rezonans a nie jak rozrząd 

I pytanie najważniejsze czy auto jeszcze pojeździ czy na gwałt trzeba to robić 

Nie trzeba robić na gwałt, ale spalanie masz znacznie większe. Tracisz  równiez na przyspieszeniu. Zagadką pozostaje samo koło, czy przypadkiem nie jest już wysilone. Przez nadmiernie przyspieszony zapłon są zwiększone drgania silnika. Slychać , że coś wpada w rezonans, ale trudno określiic co - jakby jakąś osłona.