Zergik41 Opublikowano Wtorek o 22:32 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 22:32 Cześć, w nowo zakupionym Renault Megane 3 2.0 TCe (2009) słyszę niepokojące stuki / terkotanie po prawej stronie silnika (patrząc od przodu auta). Objawy: dźwięk najlepiej słyszalny na zimnym silniku nasila się przy około 3000 obr./min na ciepłym jest wyraźnie słabszy, ale nadal słyszalny dźwięk ma charakter mechanicznego terkotania / grzechotu według poprzedniego właściciela rozrząd był wymieniany około 10 tys. km temu, dlatego w teorii główny podejrzany odpada brak błędów na desce, auto jeździ normalnie, moc bez zmian Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym dźwiękiem w 2.0 TCe i jest w stanie podpowiedzieć, co VID_20260224_233113.mp4 warto sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano Środa o 14:57 Udostępnij Opublikowano Środa o 14:57 To są wolne obroty tego silnika? Ile one wynoszą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zergik41 Opublikowano Środa o 15:09 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 15:09 14 godzin temu, jabrze napisał(a): REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - Prezes Jałowe na zimnym około 1000 z tego co pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano Środa o 15:45 Udostępnij Opublikowano Środa o 15:45 Co go boli - nieszczelny kolektor, zespól zmiennych faz rozrzadu. Trzeba podłaczyć interface i zacząć sprawdzać. Wycieków oleju z kolektora ssącego nie ma? Masz LPG? Obroty jalowe, ale na gorącym. Na zimnym są zależne od temperatury zewnętrznej i temperatury silnika. Zmieniają się w szerokim zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zergik41 Opublikowano Środa o 21:14 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 21:14 13 godzin temu, jabrze napisał(a): REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - Prezes Wycieków nie ma LPG też brak Na ciepłym obroty ok 850 Obroty nie falują a sam silnik chodzi rowno i ładnie Z tego co się dowiedziałem najpewniej dźwięk ten jest spowodowany układem zmiennych faz Ale też jest szansa że może to być głupota czyli klapka wastegate Może ktoś w swoim 2.0 miał podobny problem i kojarzy ten dźwięk i chciałby podzielić się czym to było spowodowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano Środa o 21:52 Udostępnij Opublikowano Środa o 21:52 Nagraj dźwięk na najniższych obrotach z prawego nadkola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano Czwartek o 04:16 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 04:16 Odgłos może być równie dobrze jakąś luźną osłoną albo pochodzić od sprzęgła. Nie wygląda mi to na sam silnik/zawory. Jednak film jest krótki i trudno przesądzać. Wiem że to może zabrzmieć dziwnie ale kup sobie taki stetoskop "mechanika" kosztuje to może 20 zł i dzięki temu w 5 minut zlokalizujesz rejon problemu. Ja tym badałem odgłosy mojego 1,33 bo "coś tam" słyszałem - niektórzy pisali że pompa wody tam siada, rozrząd itp. Szybkie badanie i jasna sprawa-caly odgłos jest od pompy wys ciśnienia. Rejon rozrządu, pompy wody - cisza. Stetoskop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano Czwartek o 17:00 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 17:00 Trochę przypomina brzęczenie luźnej osłony termicznej tłumika. Podczas nagrania wyłączona była klima? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zergik41 Opublikowano Czwartek o 21:08 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 21:08 Obd wskazało winnego ale jest szansa że to wina oleju bo poziom jest w połowie a z tego co wyczytałem powinno się utrzymywać pod maksymalnym poziomem Dodatkowo sam wygląd oleju nie wygląda na najświeższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano Czwartek o 21:54 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 21:54 (edytowane) Chyba dobrze wysłuchałem. Wydawało mi się szarpanie klawiaturą ( występuje przy nadmiernie wyprzedzonym zapłonie). Na dzień dobry wymiana zaworu zmiennych faz na Pierburga. To on przepuszcza ciśnienie na koło zfr wytworzone pompą oleju i nadmiernie przesuwa zapłon do przodu, na obrotach, na których nie ma sterowania elektrozaworem. Ta wymiana pokaże w jakim stanie jest samo koło. Ono należy do trwałych, ale przebieg masz już nie mały i powinno być wcześniej wymienione. Okaże się czy było, a tą wymianę zrobisz w parę minut. Z olejem nie powinno się schodzić poniżej połowy. Jego chwiliwy brak działałby odwrotnie. Edytowane Czwartek o 21:59 przez jabrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zergik41 Opublikowano Czwartek o 22:16 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 22:16 VID_20260226_231453.mp4 Tutaj jeszcze nagranie z ciepłego silnika Obroty na oko 850 Tylko sam dźwięk wydaje mi się dziwny bo słychać go najlepiej przy 3000rpm jakby ta klapka albo właśnie osłona wpadała w rezonans a nie jak rozrząd VID_20260226_232249.mp4 VID_20260226_232249.mp4 I pytanie najważniejsze czy auto jeszcze pojeździ czy na gwałt trzeba to robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano Czwartek o 22:49 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 22:49 Nie trzeba robić na gwałt, ale spalanie masz znacznie większe. Tracisz równiez na przyspieszeniu. Zagadką pozostaje samo koło, czy przypadkiem nie jest już wysilone. Przez nadmiernie przyspieszony zapłon są zwiększone drgania silnika. Slychać , że coś wpada w rezonans, ale trudno określiic co - jakby jakąś osłona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano wczoraj o 05:22 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 05:22 Stetoskop za 20 zł i masz jasność. Ale błąd z OBD to pewne wskazanie - pytanie czy to nie był jakiś błąd archiwalny. Dlatego trzeba skasować i sprawdzić czy powraca. Poziom oleju w połowie na pewno nie jest za niski bo to pompa wytwarza ciśnienie a nie słup oleju. Hałas faktycznie jest taki jakby coś luźnego latało. No jak to jest z głowicy to tam już chyba mielonka jest. Pytanie też dlaczego tak dziwnie nagrywasz filmy tzn z zewnątrz a nie nagrywasz silnika przy podniesionej masce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zergik41 Opublikowano 22 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 22 godziny temu Najlepiej słychać z boku dlatego tak nagrywam pod maską tego praktycznie nie słychać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi