Skocz do zawartości

Szarpanie na 5,6 biegu i wyczuwalny mały spadek mocy

pingus21

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Tydzień temu miałem większy serwis w swoim aucie Megane 4 1.5dci 110KM 2018 k9k656. Wymieniony rozrząd i pompa,olej, wszystkie filtry, świece i podkładki pod wtryskami. Po serwisie auto gorzej przyspiesza na 5,6 biegu (uciążliwe na autostradzie), czuć też szarpanie. Wymiony jeszcze raz filtr paliwa, wlane 2 opakowania polepszacza paliwa, zmiana stacji. Zabiegi nie pomogły. Sprawdzone wszystkie połączenia i kostki, skontrolowany rozrząd czy nie doszło do przesunięcia. Brak błędów, parametry jakoś nie widać żeby odbiegaly od zadanych. Ręce już opadają i nie wiem co jeszcze zrobić. Jakieś pomysły? 

• 3 tygodnie później...

Wydaje mi się, że znalazłem przyczynę tego wszystkiego. W aucie został ponownie skontrolowany rozrząd, wymieniony filtr paliwa na oryginał oraz wymiana jeszcze raz podkładek pod wtryskami. Istniało podejrzenie on cienszych podlladkach, ale wszystkie mają 3mm. Dzisiaj odpiąłem kostkę egr I auto zaczęło jeździć normalnie. Po podpięciu kostki problem powrócił I oczywiście brak błędów. Wklejam wartości na wolnych obrotach przy zagrzanym silniku. Czy dobrze myślę, że egr do czyszczenia? 

Screenshot_2026-04-05-16-00-01-232_com.ovz.carscanner.jpg

Screenshot_2026-04-05-16-00-13-735_com.ovz.carscanner.jpg

EDYCJA:

Sprawa wygląda następująco, egr wyczyszczony (nie był specjalnie zabrudzony), wymyty MAP sensor I MAF. Rezultat tego wszystkiego taki, że na 4 cylindrze spadła korekta z 1,45 na 1,13 i reszta stabilna. Auto odzyskało moc, czuć lepsze przyspieszenie, spalanie średnie spadło patrząc na wskazanie komputera.

Niestety szarpanie nie ustało. Mam wrażenie, że przy zmianie trybu w multisense np na comfort, szarpanie jest mniej odczuwalne. Jeśli wrzucam sport to szarpie bardziej przy delikatnym dotknięciu pedału gazu. 

Znalazłem post z 2019 dot. megane 3 I problemem okazał się potencjometr pedału gazu. Catcar.info pokazuje mi numer części 180026830R. Czy ktoś z Was może to potwierdzić proszę? Megane 4 1.5dci 110 KM 2018 6-biegowa skrzynia manual 

• 4 tygodnie później...

140 tys to auto z małym nalotem jak dla mnie. Czy tam wymieniałes łańcuch czy pasek bo nawet nie wiem co w tym aucie jest? Jeżeli problemy faktycznie zaczęły się po wymianie rozrządu to trzeba tu szukać. Pytanie kto to sprawdza? Ty czy fachowiec? Bo fachowiec nie ma motywacji żeby przyznawać się do błędu - auto jeździ, wszystko jest ok. 

Odnośnie EGR to sprawdź nie tyle czystość co ruchliwość tego zaworu Tzn żeby lekko chodził. On uczestniczy w regulacji i czas jego odpowiedzi jest ważny. 

Edytowane przez Pepone

Cześć, mała aktualizacja. Auto ma nalatane już 212 tyś. Rozrząd na pasku wymienia ten sam mechanik u którego serwisuje auta od lat. Może i nie ma motywacji, ale wziął auto na poprawę/kontrolę, zablokował sobie stanowisko i nic za to nie wziął. Egr sprawdzałem porównując wykresy zadane VS real I zawsze trzymał się równo. Jeździłem też zgodnie z tym co wyszukałem w necie, na odłączonym egr, potem MAP I nie czuć różnicy dlatego nie obstawiam dalej, że któryś z tych jest uszkodzony.