eb832 Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Cześć! Zmagam się od jakiegoś czasu z dość dziwnym problemem. 1. Od jakiegoś czasu (może z rok) moje turbo (zwłaszcza na zimnym silniku), przy gazie (zwłaszcza mocniejszym) i puszczeniu np. w celu zmiany biegu wydaje dźwięk "frrrr" albo "kszzzz" który jest głoośny. 2. Po pewnym czasie pojawił się równie mocno głośny dźwięk syczenia podczas doładowania - wymieniłem intercooler na oryginał Valeo. 3. Pojeździł trzy miesiące - intercooler rozerwało na łączeniu (kolanko z korpusem IC). 4. Wymieniłem IC (tym razem na jakiś tani) bo myślałem, że ten z Valeo jest fabrycznie popsuty i stwierdziłem, że do starego dziadka nie będę znów kupował IC za 600zł) 5. Przez kilka dni nie było syczenia, ale powróciło. Gdy gazuję słyszę mocne syczenie (w trakcie stuknięcie), ale jedzie dalej. 6. Złapałem za dymiarkę - podpiąłem i dym zaczął się wydobywać z okolicy turbosprężarki (nie widać dobrze bo turbo dość nisko siedzi). No i teraz pytanie. Czy z turbo może uciekać powietrze na lewo? Przewody sprawdziłem i są szczelne również na uszczelkach łącznie z IC. Czy mam się skłaniać ku wymianie turbiny? Jakiś czas temu podczas jednostajnej jazdy było słychać raz na jakiś czas taki pisk jakby frezarki który się uciszał po puszczeniu gazu, ale już się nie pojawia. Dodatkowo turbina po podróży na postoju piszczy. Auto nie ma takiej mocy jak kiedyś, chociaż taki Car Scanner pokazuje, że ciśnienie niby jest na oczekiwanym poziomie. Numer wg katalogu to 7701476883 i taka turbina ma na tabliczce numer 5439 971 00 70 (przynajmniej wg zdjęć np. z allegro. Skontaktowałem się z kimś kto ma używki i wysłał mi zdjęcie z numerem 5439 970 00 70 więc jedna cyfra różna i pochodzi z auta które miało ok 100 tyś km przebiegu. Czy to jest jakiś nowszy numer i turbina będzie pasować? Jakie są Wasze typy? Mechanik uważa, że to turbo już dawno jest do wymiany, że najprawdopodobniej przeładowuje i dlatego rozrywa najsłabsze miejsca w dolocie. Dostałem propozycję używanego turbo za 400zł i wymiany za 600zł, ale zanim je wydam chcę poznać Wasze zdanie i przemyśleć czy warto Edytowane 1 godzinę temu przez eb832 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Turbo przeładowuje bo ciśnienia nie upuszcza zawór upustowy. Carscanner nie jest dobrym programem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eb832 Opublikowano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Czyli rozumiem nie bawić się w jakieś czyszczenie, regulacje tylko wymienić turbinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi