Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

spalanie Fluence 2012 1.6 (K4M)

tomaszpys

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakie jest spalanie w waszych Fluencach/Megankach 1.6?

Swojego Fleunca mam od prawie 10 lat.Praktycznie od samego poczatku założylem LPG. Teraz ma kolo 205 tys. km, jezdzi normalnie,zapala normalnie, komp nie wywala zadnych bledow, check engine nie swieci. Jednak wydaje mi sie ze srednie spalanie juz w lecie jakie pokazuje komputer 10.5 l (+20% realnie na LPG) w porownaniu do tego co bylo w poprzednich latach jest kilka litrow wieksze.Te kilka lat temu spalanie było na przyzwoitym poziomie na trasach udawalo sie zejsc do 6 i okolo 8.5 l/100km w miescie jakie pokazywal komputer (do tego realnie trzeba bylo doliczyc jakies 20% przy LPG przy dystrybutorze). Obecnie samochod uzywany jest jako drugi samochód w 95% po miescie (trasy do 10km bez korków). W zimie jezdzac krotkie odcinki ciezko bylo obliczyc realne spalanie bo czesc trasy zanim sie rozgrzeje przejezdzalem na paliwie czesc na LPG. Teraz dosc szybko sie przelacza sie na LPG. Tak czy inaczej mam wrazenie ze po miescie spala wg. kompa jakies dodatkowe 2-2.5 litra. Nie wiem moze to kwestia dzialajacej klimy, choc we wczesniejszych latach jak bylo goraco tez byla normalnie wlaczana (serwis klimy robiony w zeszlym roku wiec ilosc czynnika w normie).

Tak na szybko pomyslalem ze moze kola moga dawac jakis dodatkowy opor (choc stojac na niewielkim zniesieniu i wlaczajac luz normalnie zaczyna sie toczyc bez zadnego wyczuwalnego oporu). Przy wymianie na letnie kola kilka miesiecy temu stojac na podnosniku z tego co pamietam robily z 2 obroty przy pokreceniu reka).

W tamtym roku wymienilem MAP sensor (pekla mi koncowka sensora przy probie wyciagniecia go do czszczenia). Kupilem jakis zamiennik wiec nie wiem na ile on jest dokladny. Wydaje sie ze jakby dawal zaklamane wyniku wyskoczyl by check...

Świece tez w tamtym roku wymieniane, przerwa ustawiona.

Pamietam ze w zasadzie od samego zakupu w 2016 w trybie 6 OBD2 monitor katalizatora MID$21 dawal wynik negatywny (screen zalaczony), choc zadne check engine nigdy nie swiecilo z tego powodu. Czyzby wiec przytkany coraz bardziej katalizator powodowal coraz wiekszy wzrost zuzycia paliwa?

Macie jakies pomysly co jeszcze moze powodowac taki wzrost przy braku swiecacej kontrolki check??

Wg raportow spalania na autocentrum to srednia powinna byc ponizej 8, choc nie wiem na ile temu mozna ufac...

https://www.autocentrum.pl/spalanie/renault/fluence/?engine=silnik-benzynowy-1.6-16v-110km

Jezeli post wrzucilem do zlego dzialu prosze admina o przesuniecie do odpowiedniego

car scanner.jpeg

Edytowane przez tomaszpys