Skocz do zawartości

Problem z hands free w obu drzwiach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Prośba o pomoc w zdiagnozowaniu problemu.

Megane III Coupe – nie działa funkcja Hands Free w obu drzwiach. Nie reaguje ani klamka kierowcy, ani pasażera.

Co ciekawe, samochód normalnie zamyka się z przycisku w klamce oraz po odejściu od auta, więc wydaje mi się, że antena raczej działa – gdyby była uszkodzona, chyba nie działałoby również automatyczne zamykanie.

Nie wiem natomiast, czy Hands Free powinno działać również przy klapie bagażnika ( w bagażniku jest antena), np. po naciśnięciu przycisku na klapie, czy ta funkcja dotyczy tylko drzwi?

Podejrzewam czujniki optyczne w klamkach, ale zastanawia mnie, czy możliwe jest, żeby nagle padły oba jednocześnie. Samochód   kupiłem 3 dni temu i chce to ogarnąć,   niestety nie mam informacji jak to się psuło czy naraz czy pojedynczo.

Może ktoś miał podobny przypadek i podpowie, od czego najlepiej zacząć diagnostykę? Nie chce kupować optyki bo jeśli klapa powinna się otwierać to wychodzi że to może być coś innego. 

2 godziny temu, wieczorny997 napisał(a):

Nie wiem natomiast, czy Hands Free powinno działać również przy klapie bagażnika ( w bagażniku jest antena), np. po naciśnięciu przycisku na klapie, czy ta funkcja dotyczy tylko drzwi?

HF działa też na klapę bagażnika, naciśnięcie na przycisk powinno odblokować klapę.

Objaw który masz w obu przednich drzwiach wskazuje na uszkodzenie microswitch-a w zamku pasażera i kierowcy. Odpowiedni interfejs powinien pokazać błąd obwodu czujnika optycznego.