Skocz do zawartości

Problem z hands free w obu drzwiach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Prośba o pomoc w zdiagnozowaniu problemu.

Megane III Coupe – nie działa funkcja Hands Free w obu drzwiach. Nie reaguje ani klamka kierowcy, ani pasażera.

Co ciekawe, samochód normalnie zamyka się z przycisku w klamce oraz po odejściu od auta, więc wydaje mi się, że antena raczej działa – gdyby była uszkodzona, chyba nie działałoby również automatyczne zamykanie.

Nie wiem natomiast, czy Hands Free powinno działać również przy klapie bagażnika ( w bagażniku jest antena), np. po naciśnięciu przycisku na klapie, czy ta funkcja dotyczy tylko drzwi?

Podejrzewam czujniki optyczne w klamkach, ale zastanawia mnie, czy możliwe jest, żeby nagle padły oba jednocześnie. Samochód   kupiłem 3 dni temu i chce to ogarnąć,   niestety nie mam informacji jak to się psuło czy naraz czy pojedynczo.

Może ktoś miał podobny przypadek i podpowie, od czego najlepiej zacząć diagnostykę? Nie chce kupować optyki bo jeśli klapa powinna się otwierać to wychodzi że to może być coś innego. 

2 godziny temu, wieczorny997 napisał(a):

Nie wiem natomiast, czy Hands Free powinno działać również przy klapie bagażnika ( w bagażniku jest antena), np. po naciśnięciu przycisku na klapie, czy ta funkcja dotyczy tylko drzwi?

HF działa też na klapę bagażnika, naciśnięcie na przycisk powinno odblokować klapę.

Objaw który masz w obu przednich drzwiach wskazuje na uszkodzenie microswitch-a w zamku pasażera i kierowcy. Odpowiedni interfejs powinien pokazać błąd obwodu czujnika optycznego.

53 minuty temu, aniewa napisał(a):

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 :!: - aniewa

Ok dziękuję. czyli wystarczy zmienić optykę ( czujnik optyczny w obu drzwiach ) czy coś innego. Klapa nie otwiera się również z przycisku klapy - co tam moze być za przyczyna ?

Pisałem o mikrowłączniku w klamce który jest uszkodzony i robi ciągle zwarcie. Komputer wówczas pokaże błąd czujnika optycznego pomimo, że dioda na podczerwień jest sprawna.

Niedziałający przycisk w klapie bagażnika może wskazywać na uszkodzenie przewodu w gumowym peszlu łączącym klapę z nadwoziem.

Godzinę temu, aniewa napisał(a):

Pisałem o mikrowłączniku w klamce który jest uszkodzony i robi ciągle zwarcie.

Dziękuję poszukam na forum może jest gdzieś informacją jak się do tego dobrać i jak kto ogarnąć. a czy ten mikrowłącznik nie odpowiada za ryglowanie zamka z klamki ?

Godzinę temu, aniewa napisał(a):

Niedziałający przycisk w klapie bagażnika może wskazywać na uszkodzenie przewodu w gumowym peszlu łączącym klapę z nadwoziem.

Przycisk w klapie przy otwartym samochodzie otwiera klapę - ale przy zamkniętym jak podejdę z kartą to nie otworzy się klapa po naciśnięciu przycisku w klapie. Z karty otwarcie bagażnika też działa.

Edytowane przez wieczorny997

Hej, ja z kolei mam taki problem, że zamykanie auta działa, otwieranie bez użycia karty klapy bagażnika tez działa, ale otwieranie drzwi wygląda tak:

Wszystkie drzwi otwierają się normalnie, gdy jest odblokowane, ale gdy się zamknie zdalnie za pomocą handsfree to:

Przednie kierowcy - odblokowują się po pociągnięciu klamki, trzeba pociągnąć drugi raz żeby je otworzyć

Przednie pasażera - odblokowują się po pociągnięciu klamki, trzeba pociągnąć drugi raz żeby je otworzyć

Tylne za kierowcą - nie reagują na pociągnięcie klamki, ale otwierają się, gdy auto jest otwarte

Tylne za pasażerem - odblokowują się po pociągnięciu klamki, trzeba pociągnąć drugi raz żeby je otworzyć

W drzwiach kierowcy przy zamku widziałem jeden urwany kabelek (jeden z trzech) który przylutowałem i "zategowałem" termokurczką. Nic to nie zmieniło. Kiedyś handsfree działało na przednie drzwi, potem przestało dla pasażera, teraz też przestało dla mnie.