Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

wymiana tylnych klocków w megane II

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebny specjalny przyrząd za pomocą którego wciska się i jednocześnie wkręca tłoczek do zacisku. Śruba tego przyrządu zakończona jest łbem z nacięcięm w kształcie krzyża za pomocą którego obraca tłoczek.

post-4670-1224137694_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

Wystarczy zdjąć linkę ręcznego, popuścić przewód hamulcowy przy zacisku. Odkręcić zacisk, i przewód hamulcowy. Zacisk na imadło tak by było dojście do tłoczka. Odkręcić odpowietrznik . Dopasuj klucz płaski do rowków w tłoczku i pokręcaj nim kombinerkami dopychając w środek. Ja zawsze tak robię i nie mam żadnych problemów z tym czy innym autem z ręcznym na tarczy. Jak wciśniesz na płask to zamontuj. Nic nie rób ręcznym zaczym odpowietrzysz układ . Tak robiąc zawsze wymienisz płyn w zacisku a to na pewno nie zaszkodzi. Jak coś byś nie wiedział to pisz na prywa, pomogę.

• 1 miesiąc temu...

tarcze tył wymienione :mrgreen: było to prostrze niż myślałem oczywiście razem z łożyskiem .za komplet 2xtarcza-łożysko+klocki zapłaciłem 630zł tarcze byly z pierścieniem magnetycznym ABS.na szczęście nie mam wersji z pierścieniem zębatym abs bo za komplet zapłacił bym o wiele więcej :)

• 4 tygodnie później...

Wymieniłem czy wymieniłam ? . Sprawdz ten zacisk jeszcze raz. Wkreć tłoczek by ręczny się cofnął i ponaciskaj pedałem. Jak odkręcisz koło to nie może go nic blokować, może troszke klocek szumieć obracając kołem ale nic poza. Zasadfa by ponaciskać pedałem zaczym zaciągnie się ręczny po wymianie klocków. Radził bym nie bagatelizować tego bo łożysko poleci z ciepła.

• 1 rok później...

Nie wiem dlaczego wszyscy twierdzą z uporem że tłoczek trzeba kręcić i wciskać ???

Zmieniałem klocki i tłoczki wystarczyło kręcić w prawą stronę( przy pomocy klucza nastawnego tzw szweda- to podpowiedz któregoś z kolegów na forum :mrgreen: ) i tłoczek sam się schował.