canada Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Witam, Czy ktoś może już to robił? Nie wiem jak się zabrać - czy trzeba zdejmować tapicerkę drzwi ? Ktoś na forum pisał, ze bedzie to robił, ale już nie znalazłem opisu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavOK Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2007 ftp klubowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
canada Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Wielkie dzięki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazel Opublikowano 16 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2007 Dzisiaj wymienilem mikroswitche w przednich drzwiach. Operacja trwala pol godziny na drzwi + schniecie silikonu (2-3h). Jest banalnie prosta :-P ... Niestety mi udala sie polowicznie. Drzwi pasazera dzialaja bez zarzutu, natomiast drzwi kierowcy juz nie. Problem jest chyba nie w mikroswitchu, tylko w kostce (miedzy drzwiami, a "slupkiem"). Jest troche zasniedziala, poza tym jak nia ruszam, to slychac tak jakbym wlasnie klikal guziczek do zamykania. Najgorzej, ze nie da sie tam dostac. Trzeba chyba odkrecic drzwi :shock: , zeby przeczyscic wtyczke dokladnie i rozebrac prog, zeby zrobic pozadek w gniazdku :roll: . Troche jestem zly :evil: W poniedzialek jade do serwisu, to poprosze, zeby podlaczyli kompa i zobaczyli co ten pokazuje :-? . Anyway - robilem zdjecia, podczeas naprawy, wiec w weekend zrobie bardzo szybki "How To", moze komus ulatwie zycie. (nie rozbieralem boczkow, nic nie robilem na sile, nic nie polamalem, wszystko poszlo zgodnie z planem - czasowo wygladalo to tak: wyjecie klamki 5 minut, rozebranie klamki 5 minut, lutowanie 10 minut, silikonowanie 5 minut (2-3 godziny schniecia), zlozenie i wlozenie klamki 5 minut) ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sornat Opublikowano 17 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2007 czekamy z niecierpliwoscia na instrukcje ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. jazel Opublikowano 18 Października 2007 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Skoro sie niecierpliwicie, to zmobilizowalem sie przed weekendem ;). Na początek pragne podziękować za cenne wskazowki i gadu-pomoc Adamowi - G-Boyowi z Listy PIKURu ;) ;) ;) . Poza tym, zeby potem nie bylo - nie biorę na siebie żadnej odpowiedzialności za powstałe w wyniku stosowania się do tej instrukcji szkody, usterki zniszczenia. Wszystko robicie na własna rękę i własna odpowiedzialność. U mnie się powiodło. 1. Oczywiście na początku musimy kupić mikrowlacznik. Najlepiej w ASO Renault –cena jakieś 6-7pln za dwie sztuki (77 11 138 560). Do tego będziemy potrzebować jeszcze lutownice, silikon, kilka śrubokrętów płaskich i jeden mały krzyżak (Philips). Fajnie jest wybrać ciepły dzień/lub miejsce (garaż). Będziemy potrzebować ok. 3 godzin. Pół godziny - robota i 2-3 na wstępne schniecie silikonu. 2. Zaczynamy od odpięcia wtyczki z przewodami idącymi od drzwi do słupka (fot. 1).. Odpinamy ja podnosząc do góry zawleczkę (fot.2). Ostrożne, żeby nie połamać, a jednocześnie, jeżeli nazbiera się tam trochę brudu – trzeba będzie podziałać większa siłą. Warto od razu sprawdzić, czy kostka (fot.3) nie zaśniedziała, jak to miało miejsce u mnie. 3. Wtyczka odpięta, przechodzimy do klamki. (Pamiętamy, żeby drzwi nam się nie przymknęły/zamknęły – może to się skończyć połamaniem kostki/porysowaniem karoserii.) Odczepiamy płaskim śrubokrętem gumowa zatyczkę (fot.4). Pod nią znajduje się srebrna blaszka (fot.5), która należy pociągnąć do siebie – najlepiej zakrzywionym drutem. W tym momencie powinniśmy być w stanie wysunąć wkładkę zamka (w przypadku drzwi kierowcy – zaślepkę w przypłodku pozostałych drzwi). Wkładkę wysuwamy prostopadle do poszycia drzwi (fot.6). 4. Klamkę wysuwamy najpierw w stronę wyciągniętej wkładki, a następnie do siebie – tak jakbyśmy otwierali (fot.7 i 8). 5. Odkręcamy śrubkę zaznaczana na fot.9, następnie podważamy płaskim śrubokrętem w miejscach zaznaczonych strzałkami. Klamka powinna rozejść się na dwie części (fot.10). 6. Wyciskamy mikrowlacznik naciskając na przycisk na klamce (fot.11). Wygrzebujemy go z gumy/silikonu, czy czegokolwiek, w czym jest zatopiony i zaznaczamy sobie na nowym który kabelek gdzie ma być przylutowany (na dole mikrowlacznika są 3 kropeczki, dziki którym łatwo nam będzie odróżnić nóżki – dwie są przylutowane, dwie - wolne). Odcinamy stary mikrowlacznik i przylutowujemy nowy. Pamiętamy, ze kabelki maja przechodzić przez biały plastik – fot.12. Teraz wystarczy zasilikonowac wszystko dokładnie, pamiętając, ze silikon nie może zakrywać srebrnej „kuleczki” mikrowlacznika, nie powinien również wychodzić poza krawędź zaznaczona na fot. 13. Tam wchodzi sprężyna, która musi mieć dużo luzu, żeby poprawnie pracować. 7. Możemy podpiąć drzwi i sprawdzić czy mikrowlacznik działa. Jeżeli nie – problem jest albo gdzie indziej, albo źle przylutowaliśmy mikrowlacznik, albo go przegrzaliśmy. Jeżeli wszystko jest OK - wystarczy odczekać parę godzin, żeby silikon przesechł i można poskładać wszystko w odwrotnej kolejności. Istnieje prawdopodobieństwo, ze trzeba będzie przyuczyć szyby (w tym celu zamykamy szybę, podciągamy przycisk, tak jakbyśmy chcieli zamknąć ja jeszcze bardziej i trzymamy w tej pozycji przez 5-10sek, następnie zjeżamy szyba na sam dół). I to tyle - zycze powodzenia ;) Btw. Lapska mam strasznie brudne na zjdeciach, nie zwracajcie na to uwagi ;) . Taka robota. Zreszta prawdziwy facet powinien sie czasem ubrudzic - wiadomo ;) Po silikonowaniu juz nawet nie zrobilem zdjecia, bo szkoda mi bylo telefonu :roll: 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panco Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Skoro sie niecierpliwicie, to zmobilizowalem sie przed weekendem świetna robota! opis i dokumentacja fotograficzna na 5-tkę z plusem brakuje jeszcze informacji na temat samego czujnika co robic jak on nie wykrywa dłoni na klamce? i ewentualnie koszt jego wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin_g Opublikowano 24 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 Witam, jestem juz po zabiegu wymiany włączników. jazel, bardzo mi twój opis pomógł ale mam kilka uwag dla kolejnych uzdrawiaczy meganek. 1) Nie widzę potrzeby wypinania złącza drzwi i nadwozia. Długo się zastanawiałem czemu ten zabieg ma służyć i nie wymysliłem. Do wymiany włącznika nie jest konieczny. 2) Rozkładamy klamkę od strony wkręta a nie od strony wkładki jak sugerują to strzałki. 3) Nie spodziewałem się, że stary włącznik jest tak zalany w gumie - brakowało mi cieńkiego i ostrego narzędzia, ale dałem radę. 4) Nie jest istotne który kabel gdzie przylutujemy, ważne żeby z jednej strony włącznika lub po przekątnej (a i b lub c i d lub a i d lub b i c). Włącznik zamyka tylko obwód, możemy go sprawdzić miernikiem (najwygodniej z buzzerem) czy chodzi prawidłowo (czy zamyka obwód po wciśnięciu i czy nie ma zwarcia lub czy nie przegrzaliśmy włącznika lutownicą). |a |b [ o ] |c |d 5) Ja zamiast silikonu użyłem klej na gorąco (pistolet podgrzewany z laskami kleju PRZYKLADOWY PISTOLET ). Klej szybko stygnie i nie trzeba czekać jak w przypadku silikonu. Dodatkowo wszelkie nadmiary i braki mozna poprawić lutownicą rozgrzewając naniesiony klej do plastyczności. Ogólnie zabieg wymiany dwóch włączników trwał niecałą godzinkę (najdłużej wydłubywałem stary włącznik). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazel Opublikowano 24 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2007 Na elektryce sie nie znam, stad to odpinanie. Balem sie, ze dzialanie na kabelki lutownica moze spowodowac jakies spustoszenie w calym ukladzie... Jak nie trzeba to nie trzeba. Ale z drugiej strony to jest kwestia 15 sekund, wiec moze nie zaszkodzi. Sczegolnie, ze mozna przy okazji sprawdzic stan wtyczki (moja byla strasznie zasniedziala :-( ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavOK Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 mam śmieszny problem z hands-free :| otóż muszę klikną przycisk dwa razy by mi się samochód zamknął :-? jak kliknę raz to zamykają się tylko przednie drzwi... dopiero jak kliknę 2x szybko to zamyka się też tylna część samochodu, byłem u magika od elektroniki podpiął się pod złącze i wyczaił błąd, że przednia antena od czujnika karty jest nie podpięta, no więc rozebrałem tą środkową część deski rozdzielczej i co widzę - antena podpięta... czy to może być spowodowane tym że antena może być uszkodzona ? :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gdasteve Opublikowano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 Czesc, Mam maly problem z dzialaniem mojego handsfree... dziala bezproblemowo z drzwiami po stronie kierowcy, jednak przestalo dzialac z czujnikami po stronie pasazera (nie reaguje przy otwieraniu jak i przy zamykaniu - naciskaniu na guzik w klamce). Czy ktos ma pomysl dlaczego? Czy zostaje tylko wizyta w ASO? pozdrawiam BaRT PIKUR 3M Przeniesiono do tematu z rozwiązaniem problemu - gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adinem Opublikowano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 Mam ten sam problem. Może ktoś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazel Opublikowano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 Prawdopodobnie wymiana microswitcha Szukajeczka chlopaki: http://megane.com.pl/viewtopic.php?t=976 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavOK Opublikowano 18 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 hej, mam taka propozycje, wydzielcie ten post jazela dotyczący wymiany przycisków, i podwieście go, bo pojawia się sporo pytań o naprawę hands-free... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jt Opublikowano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2008 [przeniesiono] Witam wszystkich, wczoraj miałem takie zdarzenie. Z reguły kartę mam w kieszeni i zamykam samochód przyciskiem przy klamce. Niestety wczoraj nie zadziałał centralny zamek - nie mogłem zamknąć samochodu ani z przycisku przy klamce w drzwiach od kierowcy ani w drzwiach od pasażera. Natomiast zamknął wszystkie drzwi przyciskiem na klapie bagażnika. Zamyka i otwiera wszystko przyciskami z karty. A nawet otwiera przez sensor w drzwiach. A z przycisków w drzwiach nie zamyka. Cz mieliście już taki przypadek ( na forum czytałem posty ale takiego przypadku nie znalazłem) ? Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi