FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Odgłos tarcia klocków przy wolnym hamowaniu - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

  • 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Megane III phI
Odgłos tarcia klocków przy wolnym hamowaniu

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   thomaskce 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 18-marzec 07
  • Skąd:Katowice
  • Auto:Megane III Coupe
  • Silnik:1,6 16v 110km
  • Przebieg (tys.km):21

Napisano 31 grudzień 2009 - 14:31

Czy tez tak macie ze przy niewielkiej predkosci przy niezbyt mocnym wcisnieciu hamulca slyszycie tarcie klockow badz tarcz ?
Nie wiem czy to taka charakterystyka klockow czy moze zapiekl mi sie jakis syf :)
Jest to niezaleznie od temp zewnetrznej i niezaleznie czy dopiero odpalilem woz czy juz jezdzi jakis czas.
Przy hamowaniu z wiekszej predkosci nic nie slychac.
Po wzrokowych ogledzinach mechanika nie stwierdzil on zadnych nieprawidlowosci.
0

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www i email


Ogłoszenia motoryzacyjne Renault Megane, Scenic i Fluence


 

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   EnD 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 04-listopad 07
  • Skąd:Łaziska Górne
  • Auto:R26
  • Silnik:2.0
  • Przebieg (tys.km):500

Napisano 31 grudzień 2009 - 19:50

Mam tak samo, jednakże w MII i mechanik żaden tego nie oglądał [jeszcze], irytuje mnie to trochę.
... -> Megane II 1.4 '03 -> ... -> Megane R26 '07
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   chmurekk 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 29-kwiecień 09
  • Skąd:LW
  • Auto:Megane III Expression
  • Silnik:1.6 16V 110 KM
  • Przebieg (tys.km):32000

Napisano 01 styczeń 2010 - 11:44

U mnie jest tak samo, z tym że słychać to tylko w tylnych kołach.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   thomaskce 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 18-marzec 07
  • Skąd:Katowice
  • Auto:Megane III Coupe
  • Silnik:1,6 16v 110km
  • Przebieg (tys.km):21

Napisano 01 styczeń 2010 - 12:58

chmurekk napisał:

z tym że słychać to tylko w tylnych kołach

u mnie chyba tak samo tylko w tylnych
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Barnaba27 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 23-grudzień 08
  • Skąd:WPZ
  • Auto:Megane III Hatchback beż popielaty
  • Silnik:1.6 16V 110 kM Expression
  • Przebieg (tys.km):53

Napisano 01 styczeń 2010 - 18:59

Mam tak samo :evil: słychać tylko przy lekkim przyhamowaniu w zakresie prędkości 60 - 30 km/h czyli głównie w jeździe miejskiej i nie mogę zlokalizować czy z przodu czy z tyłu więc się nie wypowiem :) przy mocnym wciśnięciu pedału hamulca cisza wszystko w najlepszym porządku :)
Podejrzewam, że to słaba jakość zamontowanych klocków co nie wróży dobrze na przyszłość :-( uwidoczniło mi się to przy przebiegu około 10000 km zaraz po zmianie kół letnich na stalowe zimowe i zapewne nie minie bo już to słyszę od jakiś 2000 km i nie mija :-? pocieszające jest to, że nie nasila się :-/ trochę to wkurzające jak taka elegancka furka, a takie odgłosy podczas hamowania :!:
Ps. nie byłem z tym w ASO, ale znając ich to zapewne się wyprą :-(
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   MarioIII 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 23-styczeń 10
  • Skąd:Mysłowice
  • Auto:obecnie laguna III
  • Silnik:2.0 DCI
  • Przebieg (tys.km):56000

Napisano 24 styczeń 2010 - 14:30

a ja mam wrażenie że w meg III są znacznie słabsze hamulce niż w megio II którą też jeżdżę, dłuższa droga hamowania.
Mario bylo megane II dci kombi, megane coupe III volvo tylko rok
i znów jest reno Laguna III 2.0dci 150KM +GT miodzik
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   dr4g0n 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 23-lipiec 09
  • Skąd:Poznań
  • Auto:Renault Megane 3 Grandtour
  • Silnik:1.6 110KM
  • Przebieg (tys.km):9

Napisano 26 styczeń 2010 - 00:01

Też to u mnie słychać, ale co najdziwniejsze. Nie zawsze! I nie chodzi mi o prędkość. Może nie zawsze aż tak delikatnie hamuję? Co do drogi hamowania, to mam głupie wrażenie jakbym raz musiał depnąć mocniej, żeby w miarę szybko wyhamować, a innym razem nie muszę aż tak (prędkość początkowa drogi hamowania mniej więcej taka sama [+/- MAX 5km/h]). I to jest dopiero dziwne. Nie wiem czy to tylko moje schizy, bo mało sypiam ostatnio, czy jednak coś gorszego powiązanego z tym dźwiękiem. Po obronie się tym zainteresuję bardziej ;]
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Barnaba27 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 23-grudzień 08
  • Skąd:WPZ
  • Auto:Megane III Hatchback beż popielaty
  • Silnik:1.6 16V 110 kM Expression
  • Przebieg (tys.km):53

Napisano 26 styczeń 2010 - 10:32

dr4g0n napisał:

Co do drogi hamowania, to mam głupie wrażenie jakbym raz musiał depnąć mocniej, żeby w miarę szybko wyhamować, a innym razem nie muszę aż tak

taki objaw miałem i ja. Nie wiem czy już się przyzwyczaiłem do działania hamulca, czy to dotyczy dotarcia się klocków teraz już tego nie zauważam poza wspomnianym piszczeniem podczas lekkiego hamowania wszystko ok
a może na początek musi się wyrobić korektor siły wspomagania hamulca?
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   deeper 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 08-luty 09
  • Skąd:Miasto Gdańsk
  • Silnik:benzynowy
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 26 styczeń 2010 - 14:02

Tez lekko to slychac, ale glownie rano jak jest calkiem na zimno.
Pozniej jest ok. Lekkie piszczenie podczas hamowania(nie zawsze) tez czasem slysze, ale to raczej nie przeszkadza, jest dosc ciche.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Renaultowiec 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 28-luty 10
  • Skąd:Polska
  • Auto:Renault Megane III Coupe
  • Silnik:1,6 110 KM (K4M)
  • Przebieg (tys.km):15

Napisano 01 marzec 2010 - 03:13

U mnie tak samo - lekki szum na tylnej osi rano po ruszeniu. W lecie natomiast miałem ewidentne piszczenie klocków/tarcz z przodu - czyszczenie nic nie pomogło, dopiero w zimie ustało ... ale odezwał się ww. tył.

Trochę to nie na temat - ale również wkurzający dzwięk wydobywa się po zaciągnięciu hamulca ręcznego na postoju. Zanim wyjdę z samochodu od tyłu ostro skrzypi, że aż ludzie się oglądają. Oczywiście w ASO twierdzą, ze jest ok ... bo ręczny przecież działa !
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   thomaskce 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 18-marzec 07
  • Skąd:Katowice
  • Auto:Megane III Coupe
  • Silnik:1,6 16v 110km
  • Przebieg (tys.km):21

Napisano 01 marzec 2010 - 10:35

Renaultowiec napisał:

wkurzający dzwięk wydobywa się po zaciągnięciu hamulca ręcznego

TTTM :) jak zaciagniesz mocniej to nie bedzie skrzypial :)
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   marcindj 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 24-lipiec 09
  • Skąd:Dąbrowa Górnicza
  • Auto:Megane coupe 96r
  • Silnik:K7M 702 1,6
  • Przebieg (tys.km):160

Napisano 01 marzec 2010 - 11:20

Też tak miałem, że hamulce szurają przy hamowaniu. Okazało się to co oczekiwałem, kupa syfu na klocku i tarczy. Wystarczyło wyczyścić ;-)
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   soko 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 17-styczeń 10
  • Skąd:Bydgoszcz
  • Auto:Grandtour III szary kasjopea
  • Silnik:1.5 dci 105
  • Przebieg (tys.km):78

Napisano 01 marzec 2010 - 11:48

z rana tak bywa... w poprzednim aucie przy bębnach było to samo - tym bardziej przy wilgotnej pogodzie jaką mamy teraz...
Dołączona grafika
Pamiętajcie że Megane III ma światła do jazdy dziennej
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Rabcio 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 11-grudzień 07
  • Skąd:Piekary Śląskie
  • Auto:Laguna III grandtour + Megane I ph II
  • Silnik:2.0 DCI 150 KM + 1.6 16v
  • Przebieg (tys.km):180000

Napisano 01 marzec 2010 - 12:25

Witam,
W zeszły piątek byłem z identycznym problemem w Aso :) serwisant powiedział, że odpowiada za to syf, który powstaje ze ścierających się klocków... Przemyli mi 4 Koła i jest OK !
Pozdrawiam
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Woytus 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 10-marzec 10
  • Skąd:Poznań
  • Auto:Megane III Dynamic
  • Silnik:1.6 16V 110KM LPG [K4M]
  • Przebieg (tys.km):121

Napisano 20 kwiecień 2010 - 20:02

U mnie na początku było szuranie z tyłu, potem się to nasilało aż w końcu przerodziło się w piszczenie. A od ok. 1 tys. to piszczenie jest nie do wytrzymania i to tylko przy lekkim hamowaniu. Nie wiem czy już czas wymienić klocki hamulcowe czy tyko słaba jakość tych klocków. Będzie wizyta W ASO.

[ Dodano: 2010-05-30, 20:04 ]
No i byłem w serwisie.
Diagnoza:
Zabrudzenie zacisków z tyłu pyłem pochodzącym ze ścierania się klocków i ten pył wymieszany z błotem. Ta mieszanka powodowała piszczenie klocków i czasami utrudniała oderwanie się klocków od tarczy. Więc dlatego podczas powolnej jazdy bez hamowania piszczały mi klocki cały czas.

Naprawa:
Czyszczenie klocków i zacisków oraz nasmarowanie tłoków w zaciskach.

Koszt:
89 PLN
Diagnostyka urządzeniem CLIP. Odczyt parametrów, kasowanie błędów, adaptacja ustawień.POZNAŃ
Dołączona grafikaProblemy rozwiązuje na forum. Nie udzielam porad na PW
0

Udostępnij ten temat:


  • 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły




Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting SSD z Memcached :: Hosting dla firm :: Nowa polska Syrenka