FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Megane II ph II Czujniki ciśnienia powietrza, ciśnienia w oponach - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

  • 8 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Megane II phI
Megane II ph II Czujniki ciśnienia powietrza, ciśnienia w oponach

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Jerzyl 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 18-sierpień 07
  • Skąd:Zabrze
  • Silnik:1.5 dci
  • Przebieg (tys.km):60000

Napisano 20 wrzesień 2007 - 20:35

Mam problem z czujnikami ciśnienia powietrza w oponach 15". Miesiąc temu uszkodził się czujnik w kole P.L, a po dwóch tygodniach w kole T.L. Wskaźnik na tablicy koła pokazuje przed uruchomieniem samochodu a po uruchomieniu kółka znikają. Uszkodzenie wystąpiło 4 miesiące po wymianie opon, więc raczej nie łączę tych faktów. Czy można naprawić same czujniki lub czy nożna dezaktywować ich działanie? Proszę o radę.
0

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www i email


Ogłoszenia motoryzacyjne Renault Megane, Scenic i Fluence


 

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Basenji 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 05-listopad 06
  • Skąd:EBląg
  • Auto:Megg 2
  • Silnik:1,6 petrol
  • Przebieg (tys.km):60

Napisano 21 wrzesień 2007 - 20:23

Z tego co wiem to czujniki się wymienia albo można je wyłączyć. Pytanie tylko czy da radę pojedyncze czy wszystkie cztery.
zdrówko
Meggie lekko dłubnięta http://pl.youtube.co...h?v=aD_K0VbKYGs
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   gienek 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 15-luty 07
  • Skąd:Gliwice
  • Auto:Megane II
  • Silnik:1,4 16 V
  • Przebieg (tys.km):97

Napisano 22 wrzesień 2007 - 19:28

jeżeli wyłączyć to tylko 4 ale najpierw spróbować je na nowo przyuczyć w aso koszt 80 zł czujnki z tego co wiem nie do się naprawić ani nawet wymienić bateri [czas działania ok 5 lat] chociaż raz wulkanizator który wymieniał mi opony to zaproponował mi ,(gdyby urwał się moduł od wętyla w kole) klejenie. twierdził że jest to skuteczne i takie coś robił
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   filipmegeneII 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 08-październik 07
  • Skąd:Francja
  • Silnik:1,5
  • Przebieg (tys.km):80

Napisano 06 kwiecień 2008 - 01:31

Witam!

Zwracam się z pytaniem odnośnie czujników ciśnienia w kołach. Znalazłem zestaw letnich kół wyposażonych w czujniki cofania. Ciekawi mnie czy do standardowo wyposażonej Megane II należy dokupić coś jeszcze by system zadziałał, czy auto jest już wyposażone w elektronikę odczytującą informacje z czujników?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich szczęśliwych właścicieli MII.

Filip
Filip
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   coolesh 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 13-maj 07
  • Skąd:Warszawa
  • Auto:Laguna III Grandtour
  • Silnik:2.0 dci 130HP
  • Przebieg (tys.km):16

Napisano 06 kwiecień 2008 - 21:49

hmmm niezłe... koła wyposażone w czujniki cofania.... coś nowego :P
a co do czujnikow ciśnienia - próbowałes zapytać w serwisie? Oni po VINie powinni najszybciej powiedzieć co Twoja megi ma a czego nie.
pozdrawiam Coolesh
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   filipmegeneII 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 08-październik 07
  • Skąd:Francja
  • Silnik:1,5
  • Przebieg (tys.km):80

Napisano 07 kwiecień 2008 - 01:35

W sumie niezły pomysł. Najciemniej zawsze pod latarnią. Myślałem, że ktoś udzieli mi szybkiej odpowiedzi. Koncepcja dot. telefonu do ASO zdaje się być jednak dobrym rozwiązaniem.
Filip
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   biemci 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 25-marzec 08
  • Skąd:Leszno Wlkp
  • Silnik:1,9dci
  • Przebieg (tys.km):145000

Napisano 16 czerwiec 2008 - 20:45

a no temat jest taki, poszperałem sobie na forum i znalazłem temat niby pokrewny, ale niby inny, a to moje jest takie, że fachowcy od Renault powiadają, iż lewy czujnik jest hm zepsuty, ale przy uruchamianiu motorka figurka z kółeczkami, pokazuje oba cztery oponki, że są teges, generalnie część wychodząca z alu felgi, czyli to na co nakręca się kapturek plastikowy ma szczerbę - jak brak zęba w uzębieniu - tak jakby kto go odgryzł, a poza tym sam zawór wentyla się wymienił, ale było bardzo ciężko go wkręcić, no i ...
Lenault Leszno życzy sobie za czujnik 170 zł plus 150 zł za wymianę, nasuwa mnie się pytanie, czy tą część gwintowaną można wymienić, wykręcić, odciąć :)
lub jak koledzy to widzą wyłączyć te cholerne czujniki, :) <boks>
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Pawełm5 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 01-sierpień 07
  • Skąd:kielce
  • Silnik:2.0 16v //3,6l
  • Przebieg (tys.km):51800

Napisano 11 lipiec 2008 - 13:43

witam
miałem wymieniany czujnik ciśnienia w kole na nowy i jest tak że nie jest widziane koło; postanowiłem zdjąć klemę i odczekać kilkanaście minut, i pomogło koło jest widziane ale po przejechaniu kilku kilometrów i przejechaniu przez koleiny koło znika -
czy macie jakieś triki do tego czy trzeba "wgrać" w w serwisie czy może coś jest z nim nie tak
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   mic.waw 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 12-maj 08
  • Skąd:Wrocław
  • Silnik:1,6 16V
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 17 lipiec 2008 - 21:48

[ciach]

ja mam identycznie u siebie..powiedzcie mi jeszcze w którym miejscu dokładnie jest ten czujnik. rozumiem, że do jego demontażu muszę zdjąć koło, tak?

Dołączona grafika

Regulamin
pkt. 5.13

0cool

Użytkownik 0cool edytował ten post 15 listopad 2011 - 09:53

0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   stev 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 29-sierpień 08
  • Skąd:wielkopolska
  • Silnik:1.9
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 05 październik 2008 - 16:00

Witam
Odgrzeję trochę temat ale to dla mnie ważne. Chcę kupić stalowe felgi na zimę i opony zimowe nie wiem co robić z czujnikami. Wyczytałem że przy braku czujników ciśnienia nie działa ASP i ESR, czy to znaczy że muszę z oponami kupić czujniki? Na forum jest opis czujników w kole zespolonych z zaworkiem powietrza i oznaczonych kolorowymi pierścieniami. Mam scenicaII 1,9 dci (2003) dokładnie obejrzałem opony i nie widzę zaworków z paskami ale wyświetlacz pokazuje mi ładnie cztery oponki ok. Gdzie te czujniki?
ASR działa tzn działa wyłącznik i ikonki praktycznie tego jeszcze nie sprawdzałem mam auto od tygodnia i jestem na etapie oswajania. Może ktoś coś poradzi?
Pozdrawiam stev.

Polecam także oswoić się z regulaminem forum, multipostowanie jest jego naruszeniem, należy się za to co najmniej upomnienie, które otrzymujesz. <czerwona> Identyczny post zamieszczony w innym temacie leci do kosza. - gojgien
stev
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   joami 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 03-maj 08
  • Skąd:Gorzów Wlkp.
  • Auto:Scenic I phII
  • Silnik:1.9 DCI
  • Przebieg (tys.km):150000

Napisano 15 grudzień 2008 - 22:04

Przeszukałam forum, nic podobnego nie odnalazłam wiec się dołącze.

Czy w ASO do jednego samochodu można przyporządkować dwa kpl kół letnie i zimowe?
Czy za każdym razem przy zmianie z letnich na zimowe wymagana jest wizyta, podłączenie do kompa i oczywiście zapłacenie czy wystarczy aby samochód miał w swojej pamieci 2 zestawy kół oczywiscie zgodnie z kolowowymi gómkami na wentylach? Auto jak w opisie
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   waldek708 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 01-sierpień 07
  • Skąd:Głogów / Wiedeń
  • Auto:330xd 320d ford focus 1.8i
  • Silnik:1,9dci 148km/3300 357nm/2500
  • Przebieg (tys.km):280

Napisano 15 grudzień 2008 - 22:22

joami, Jest taka możliwość i nie trzeba za każdym razem do Aso na kompa jeżdzić
Ginekologiem nie jestem ale z chęcią zajrzę :P
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Pawełm5 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 01-sierpień 07
  • Skąd:kielce
  • Silnik:2.0 16v //3,6l
  • Przebieg (tys.km):51800

Napisano 17 grudzień 2008 - 23:21

joami napisał:

Przeszukałam forum, nic podobnego nie odnalazłam wiec się dołącze.

Czy w ASO do jednego samochodu można przyporządkować dwa kpl kół letnie i zimowe?
Czy za każdym razem przy zmianie z letnich na zimowe wymagana jest wizyta, podłączenie do kompa i oczywiście zapłacenie czy wystarczy aby samochód miał w swojej pamieci 2 zestawy kół oczywiscie zgodnie z kolowowymi gómkami na wentylach? Auto jak w opisie

sam rozwiązałem ten problem po wymianie czujnika ciśnienia króry nie był odczytywany przez komputer i okazuje się że "trzeba " pojechać do aso i podpiąć auto pod komputer i jest tak że diagnosta najpierw pompuje koła na 3,8 bara aby czujnik wszedł w tryb maksymalny i przykłada do koła specjalny czujnik który odczytuje wartość i numer seryjny czujnika jeśli po takim wzbudzeniu dany czujnik nie działa jest do wymiany
następnie po wstępnym odczycie zmniejsza się ciśnienie do zalecanych w danym aucie i ponownie do każdego koła pdchodzi się z czytnikiem abym załąpał komputer (clip) i tak wszystkie cztery koła . Po odczytaniu wszystkich czterech kół zapisujemy je w pamięci komputera i jest taka funkcja w kompie że są czujniki na lato i na zimę , czyli jeśli mamy jeden komplet felg z czujnikami ciśnieniowymi i zamieniamy tylko opony lato/zima to zapisujemy wersje lato zima ; jeżeli mamy dwa komplety musimy założyć drugi komplet i pojechać do aso w celu wgrania czujników w wersji zimowej i innych KOMBINACJI nie ma
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   redbart 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 06-styczeń 09
  • Skąd:Łódź
  • Silnik:1.5 dCi
  • Przebieg (tys.km):75000

Napisano 24 styczeń 2009 - 21:20

Hej,

Gdzieś czytalem że można wyłączyć sprawdzanie czujników ciśnienia, czy jest to możliwe? Bo jak będe miał alu na lato i felgi na zime to musialbym dokupić nowy komplecik - chore :mrgreen:
--
BR
Bartek
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   waldek708 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 01-sierpień 07
  • Skąd:Głogów / Wiedeń
  • Auto:330xd 320d ford focus 1.8i
  • Silnik:1,9dci 148km/3300 357nm/2500
  • Przebieg (tys.km):280

Napisano 24 styczeń 2009 - 21:24

redbart, pewnie,że jest to możliwe.W ASO albo u kogoś kto ma kompa do renault (clip)
Ginekologiem nie jestem ale z chęcią zajrzę :P
0

Udostępnij ten temat:


  • 8 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post
*Brak nowych odpowiedzi Zakup Megane II Zakup - Megane II Gość__* 
  • -1 Odpowiedzi
  • 1501 wyświetleń
  • --
  • przez Gość__* 
Zamknięty Instrukcja do megane 1997 rok Forum Ogólne jarek.m2 
  • 8 Odpowiedzi
  • 23527 wyświetleń
Nowe odpowiedzi Megane Clasic RXE 1.6, 16v 2000r. jakie fabr Mech.-Ogólne - Megane I, Scenic I Mistic 
  • 12 Odpowiedzi
  • 11712 wyświetleń

Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting SSD z Memcached :: Symfony2 developer