FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Montujemy TEMPOMAT w MII - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

  • 44 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Megane II phI
Montujemy TEMPOMAT w MII

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Driver 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 09-czerwiec 07
  • Skąd:z nienacka
  • Auto:Megane II
  • Silnik:fabryczny
  • Przebieg (tys.km):100

Napisano 14 październik 2008 - 01:53

Znalazłem cos takiego w sieci, niestety w języku żabojadow wiec nic nie rozumiem po za kilkoma zdjeciami <ok> i raczej z tego co widzę jest to wykonywalne metodą chałpniczą. Wiadome aby wszystko zadziałało trzeba mieć kierownice multifunkcyjna z przyciskami do tempomatu i przycisk pod kolumna kierownicy do wł. tej funkcji. Oczywiście wymagana jest również wymiana przełacznika zespolononego gdzie jest dodatkowe wyprowadzenie na przyciski od tempomatu.
http://photos03.alle...51/57/449515710
Musi wychodzić 5 wtyczek. Dwie wtyczki od poduszki (zielona,niebieska), wtyczka od klaksonu (szara), masa (czarna) i czarna wtyczka z czerwono-czarnym kablem od tempomatu. Na dobrą sprawę żeby sprawdzić czy to wogole bedzie działać można pierw odpuscić sobie wymiane przełacznika zespolonego i wpiąc sie bezposrednio w kostke za kolumna kierownicy. Przełącznik do tempomatu tez można zastąpić chwilowo innym na podwójnym mikrostyku. Jesli wszystko uda się opatentować w języku PL to można przystąpic do zakupu części. Przyznam się że mam już kierownice multifunkcyjną i zamówiłem przełącznik zespolony pod obsługe tempomatu. Zostaje jeszcze kwestia całej tej druciarni co z czym dlaczego :) ale myślę że wspólnymi siłami uda nam się :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika
0

Sprawdź:

Części samochodowe


Samochody używane


 

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   meszuzel 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 24-czerwiec 07
  • Skąd:Piotrków Tryb.
  • Auto:Megane II
  • Silnik:1,5 dci
  • Przebieg (tys.km):190

Napisano 06 listopad 2008 - 00:03

Ja byłbym czymś takim zainteresowany ale z tego to nic mi nie wiadomo ;( Oblatani z elektroniki może cosik nam podpowiedzą ?????
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   maly1984 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 21-czerwiec 07
  • Skąd:kleryków
  • Silnik:będzie 1,6
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 06 listopad 2008 - 09:59

no ciekawie <ok> ciekawe jakie koszty takiej zabawy wyjdą?
powodzenia i opisuj wyniki prac
pożegnanie z forum, dzięki za wszystko, megi sprzedana, nowe auto na wyciągnięcie ręki
pozdrawiam
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   rav85 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 12-listopad 08
  • Skąd:Jelenia Góra
  • Auto:Megane II Ph I
  • Silnik:1.9 dCi + Chip
  • Przebieg (tys.km):200

Napisano 13 listopad 2008 - 23:27

Temat świetny, ale jakoś nikt nie chciał się tym zainteresować :-/
--podpis usunięty--
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Driver 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 09-czerwiec 07
  • Skąd:z nienacka
  • Auto:Megane II
  • Silnik:fabryczny
  • Przebieg (tys.km):100

Napisano 17 listopad 2008 - 20:48

No też mnie to dziwi tym bardziej że wg. tego co przedstawiaja te zdjęcia nie jest to trudne. Zrobił bym to dawno gdym znał język żabojadów. Zdjęcia są z forum o megane i jedyne co odkodowałem to emotikonki pod receptą :mrgreen: ;) ;) 8-) :shock: :-o :mrgreen: ;) :-> ;) ;) <ok> znaczy że działa ;) cała reszta to jak dla mnie chiński :-(
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   waldek708 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 01-sierpień 07
  • Skąd:Głogów / Wiedeń
  • Auto:330xd 320d ford focus 1.8i
  • Silnik:1,9dci 148km/3300 357nm/2500
  • Przebieg (tys.km):280

Napisano 17 listopad 2008 - 20:52

Driver, zajrzyj na forum laguny,tam jest temat szeroku omowiony a mysle,ze jest to bardzo podobnie w ladze jak i w megi
Ginekologiem nie jestem ale z chęcią zajrzę :P
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   krzysztof_lew 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 28-maj 07
  • Skąd:Wrocław
  • Auto:MIIphI
  • Silnik:1.9dCI
  • Przebieg (tys.km):185

Napisano 20 listopad 2008 - 12:15

Hej!
A możesz podać link do oryginalnej (francuskiej) strony? Można spróbować np. http://translate.goo...om/translate_t# - pewnie zdania będą "pokraczne", ale może da się zrozumieć.
pozdrawiam, K.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   spioch 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 23-październik 08
  • Skąd:łódź
  • Silnik:1,5
  • Przebieg (tys.km):210000

Napisano 20 listopad 2008 - 14:12

Panowie,
ja po zabiemu smigam wiec chetnie przetlumacze.. bo dla mnie tez temat ciekawy <ok>
wiec czekam na linka z oryginalem :mrgreen:

jak ktos ma jeszcze jakies tricki do megane 2 to chetnie rowniez potlumacze :mrgreen:

pozdrawiam
Lukasz
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Driver 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 09-czerwiec 07
  • Skąd:z nienacka
  • Auto:Megane II
  • Silnik:fabryczny
  • Przebieg (tys.km):100

Napisano 20 listopad 2008 - 18:41

Proszę barzo LINK1 i LINK2

[ Dodano: 2009-03-24, 19:01 ]
Linki chyba już nie działają bynajmniej mi nie wchodzi <ok> co do pająka potrzebny jest taki
Dołączona grafika

1 - wtyczka od klaksonu
2 - wtyczka od tempomatu
3,4 - wtyczka od poduszki powietrznej
5 - masa
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   domingos 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 03-luty 09
  • Skąd:Gdynia
  • Auto:MEGANE III ,LAGUNA III
  • Silnik:1,5 dci 110 KM
  • Przebieg (tys.km):21

Napisano 25 marzec 2009 - 21:58

Ze tak się wtrącę , fakt mam lagunę ale właśnie wczoraj ukończyłem tempomat
Nie kombinujcie nic z kierownica, te 4 przyciski można sobie wstawić gdzie indziej, ja np dałem w tunelu środkowym.
Tak to wygląda, przyciski od joisticka plejki
http://www.fotosik.p...5af1feaa05.html
http://www.fotosik.p...70ff244d1a.html
wystarczy znaleźć kabelki w kolumnie kierownicy i podpiąć się tymi przyciskami.
Kopiłem tylko oryginalny włącznik tempomatu po lewej stronie ten kolo ESP i gadaczki
A cha i nie miałem wyłącznika nad sprzęgłem, kupiłem za 35zl.
Okablowanie, było, kostki były, 2 godz i tempomat chodzi jak złoto.
Wiem że to meganka (mam megane ale I) ale myślę ze u was też nie będzie problemu.
Jak coś to mogę jeszcze podpowiedzieć co nieco.
Poszukajcie kostki od tempomatu i kostki nad sprzęgłem powinny gdzieś dyndać a w DCI prawdopodobnie będzie nawet wyłącznik sprzęgła.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   dstorm 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 27-grudzień 07
  • Skąd:Poznań
  • Auto:renault laguna 2ph2
  • Silnik:2.2dci
  • Przebieg (tys.km):126000

Napisano 26 marzec 2009 - 09:13

nie sądzę, żeby w Megance było inaczej niż w Lagunie. W większości jest cała instalacja (nie ma tylko przycisku na konsolce i czasami czujnika nad sprzęgłem, no i odpowiedniej wersji zwijacza airbag i kierownicy z przyciskami ale to mozna sobie darować i zamontować przyciski w innym miejscu (to tylko oporniki w odpowiednim układzie).
Korzystając z mojego manuala na forum laguny www.renaultlaguna.pl (z którego tez chyba domingos korzystał <piwko> uruchomiło tempomat już kilkadziesiąt osób.

Ta instrukcja francuska z wyciaganiem kabli to dotyczy wersji, w której nie ma wcale instalacji. Wtedy trzeba ciągnąć kable bezpośrednio od procesora wtrysku (bo tam idą sygnały z przycisków od tempomatu).
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   P_r_z_e_m_o 

  • Wyświetl blog
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 05-wrzesień 06
  • Skąd:Oświęcim
  • Auto:Scenic Kaleido / Vectra C
  • Silnik:1,6/16V K4M7 / 2,0 TDi
  • Przebieg (tys.km):~200

Napisano 26 marzec 2009 - 12:16

dstorm napisał:

laguny www.renaultlaguna.pl

Daj bezpośredni link do tematu
Pozdrawiam - P_r_z_e_m_o
Dołączona grafika
ıɯɐƃou ʎɹoƃ op ɹoʇıuoɯ zsɐɯ ǝz ʎzɔɐuz oʇ ɔɐʇʎzɔǝzɹd oʇ ǝıuɐʇs ʍ sǝʇsǝɾ ılǝzǝɾ
Zaglądnij TU - hasło: renault
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   athlon64x4 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 06-styczeń 08
  • Skąd:Łódź
  • Auto:Megane III HTB
  • Silnik:1.4 16V TCe 130KM (@160KM/235Nm)
  • Przebieg (tys.km):95

Napisano 26 marzec 2009 - 13:21

a najlepiej wklej cała instrukcję żebyśmy nie musieli tworzyc fikcyjnych kont <piwko>
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   rolex 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 04-luty 09
  • Skąd:Szczecin
  • Auto:Renault Megen II phI
  • Silnik:1.9 dCi
  • Przebieg (tys.km):156

Napisano 26 marzec 2009 - 16:06

O jak ja bym chciał TEMPOMAT !!! Jeśli ktoś będzie realizował ten projekt to ja z chęcią bym się w to zaangażował...
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Malykubek 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 09-listopad 08
  • Skąd:Szczecin
  • Silnik:1.5 dCi
  • Przebieg (tys.km):220

Napisano 26 marzec 2009 - 16:17

Kurcze wczoraj wypiąłem paneli od regulacji świateł i podświetlenia ale niestety nie znalazłem żaden kostki. Musze poszukać dokładniej, obawiam się że megi może nie mieć instalacji i co za tym idzie dlatego taki opis od żabojadów.
A i co chłopaki rozumiecie z tej instrukcji franse?
Ja tylko tyle że ciągną kable od komputera i jak przebijają się przez ścianę grodziową to potem dla mnie czarna magia, nie wiem skąd się biorą kostki i co oni piszą.
A może po nitce do kłębka. Sprawdzić kable od komputera ( czy są jakieś czy puste piny jak pokazuje francuska instrukcja) Jak są to gdzieś schowana wtyczka, jak nim to dorabiać?
GALERIA "Pamiętaj synu pierwszeństwo ma ten kto ma AutoCasco"
0


Udostępnij ten temat:


  • 44 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post
Nowe odpowiedzi Tempomat Elektr.-Ogólne - Megane II, Scenic II Hadson 
  • 5 Odpowiedzi
  • 6024 wyświetleń
Nowe odpowiedzi Tempomat w Scenicu Elektr.-Ogólne - Megane I, Scenic I tomlasz 
  • 0 Odpowiedzi
  • 3032 wyświetleń
Nowe odpowiedzi Załączniki Czy Megi II posiada tempomat Forum Ogólne Eryk1 
  • 16 Odpowiedzi
  • 11884 wyświetleń

Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: [email protected]. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting www :: Symfony2 developer :: Blog mechatronika :: Książka pojazdu (beta)