carolewicz Opublikowano 25 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Witam. Mam problem, przy zmianie kół wulkanizator powiedział mi że hlapie mi smarem z przegubu, czyli mam gdzies uszkodzoną osłonę. Chciałbym zakupić nową ale występuje kilka rozmiarów. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć mi jaki rozmiar będzie odpowiedni do mojej fury? 1.9 dTi 98 KM rok 1997 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagu Opublikowano 25 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Osłona kompletna 0.025988 za 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 26 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 Moim zdaniem, najlepiej wstawić auto do mechanika i jak ściągnie osłonę to dokupi pasującą. Oczywiście, będzie konieczny demontaż całej półosi (jak to w Megane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagu Opublikowano 26 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 Oczywiście, będzie konieczny demontaż całej półosi (jak to w Megane).Oczywiście nie :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 26 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 to może kolega opowie jaki to magiczny sposób bez demontażu? Pytam z czystej ciekawości, bo usprawniłoby to moją pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 26 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 jagu, mechanik, do którego wstawiłem Megankę też był pewien na 100%, że nie trzeba demontować półosi. Bardzo się zdziwił, że jednak trzeba. Tak więc, piszę bo wiem, anie wydaje mi się (bo we wszystkich samochodach przegub można zdemontować) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 26 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 piszę bo wiem Jesteś pewien Jagu przecie to robi co ranek przed śniadaniem na rozgrzewkę ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 26 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 Wystarczy zrobić to raz, żeby wiedzieć Może być nawet przed popołudniową herbatką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 26 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 Ja to wiem i Ty to wiesz aaaa Robak też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 26 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 Skąd macie to wiedzieć skoro jesteście zieloni Ty niezielony to mi wytłumacz jak zdejmiesz przegub ? W ogóle mi to wytłumacz jak bez demontażu półosi ? To nie golf. Zabezpieczenie jest między kulkami, przynajmniej w megance. [ Dodano: 2008-11-26, 22:50 ] czyli mam gdzies uszkodzoną osłonę. Chciałbym zakupić nową ale występuje kilka rozmiarów. wcale nie jest to takie pewne , że masz uszkodzoną osłonę. U mnie puścił zgrzew na oryginalnych opaskach (z czasem drugi też), osłona się zesunęła i zachlapało felgę. Zwróć na to uwagę , być może osłona jest OK i o ile nie jeździłeś długo (piach) trzeba uzupełnić smar i założyć opaske, a to da się z lewarka zrobić ;-) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 26 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 FRM, i tu Cię zaskoczę, zielony a jednak wie Nie rozbierałem jeszcze w Megi ale z przeprowadzonego wywiadu wiem że to możliwe. (czeka mnie chyba taka wymiana, stąd zainteresowanie tematem) Znam nawet kogoś kto już wymieniał gumową osłonkę przegubu, bez wyciągania półosi. I to nie żaden serwis ale gostek w swoim przydomowym warsztaciku. Nawet otrzymałem propozycję by podjechać na około 2 godzinki to wymienimy wspólnie. I tak do całej roboty potrzebna jest 2 osoba. Trzeba oczywiście rozmontować przegub, przez odpowiednie ustawienie i zdjęcie pierścienia zabezpieczającego. To co piszę, to oczywiście z opisu słownego tej operacji, dokładnie mogę podać dopiero jak sam to spróbuję. dodano No i sprawa poniekąd się wyjaśniła. Jest opis w książce WKŁ "Sam naprawiam" str.196, rozdział 6.1. Charakterystyka techniczna, 6.2. Obsługa i naprawa, tu pkt.2 wyjaśnia sprawę: "Wymiana osłony zewnętrznego przeguby równobieżnego kulowego AC 1700 wymaga jedynie wysunięcia półosi z piasty koła" Dokładnie str.199, w 6.2.2. Wymiana osłon przegubów, z rysunkami 6.9.- 6.10. I teraz zagwozdka, jakie przeguby ma moja Renia, te AC 1700 czy GE 86 :-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 26 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 Ktoś pamięta jakie było pytanie autora wątku?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 26 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 zdunman, odpowiedź padła w 2 i 3 poście. Teraz dyskutujemy nad sposobem wymiany tej osłony. To chyba bardzo pokrewny wątek, zresztą w temacie jest tylko "osłona przegubu" więc posty o jej wymianie są jak najbardziej na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 Zawsze można użyć coś TAKIEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 Ktoś pamięta jakie było pytanie autora wątku?????? Tak, pamięta ale nikt z nas nie jest wróżką i mu tego nie powie bez tego o czym pisano już wyżej. Jak mu podam kilka rozmiarów to i tak nie udzielę mu jednoznacznej odpowiedzi bez ... i tu znowu odwołam się do postów powyżej. To tyle w temacie ;-) No chyba, że jagu strzelił i trafił w ciemno - tak też mogło się zdarzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi