Malykubek Opublikowano 9 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 Mógłby ktoś wkleić zdjęcie gdzie znajdują się świece w silniczku K9K 1,5 dci Trudny jest do nich dostęp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pior33 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2008 Świece znajdują się obok wtrysków i dochodzą takie białe kable z czarną wtyką . A dostęp do nich jest bardzo łatwy oczywiście to wszystko jest z przodu silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam189 Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Przedrzeźniacz Mam 1.5 dci z 2006 roku i nie mogę świec znaleźć, podniosłem tą obudowę i nic. Szukać od strony kabiny? Regulamin Pkt. 5.13- Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 16 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Cytowałeś a nie przeczytałeś :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Archibald Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 http://forum.klubclio.pl/viewtopic.php?t=90 Tu jest ladnie opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 W nowszych silnikach 1,5dCi, K9K dostęp nie jest taki prost jak w opisie z forum CLIO. W moim sceniolu drugim przykładowo jest jeszcze dodatkowa plastikowa osłona, którą prawdopodobnie trzeba zdemontować. Z tego co zaobserwowałem, to są 2 śruby M6 i 2 klamry od przodu. Wcześniej jednak chyba trzeba zdemontować rurę do intercoolera. Jeszcze tego nie rozbierałem, więc to wszystko jest na przypuszczeniach i domysłach oparte. Tak to na fotce wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Archibald Opublikowano 22 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Ale on nie podal z jakiego roku ma auto, wiec podalem gdzie sa. Do chyba 2006 tak sie je wymienia, a i w nowszych i tak sa w tym miescu, wiec trzeba zdjac pokrywe i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 22 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Ale on nie podal z jakiego roku ma auto PODAŁ Mam 1.5 dci z 2006 roku i nie mogę świec znaleźć Archibald- Poza tym, przecież nie neguję twojej podpowiedzi tylko staram się ją uzupełnić. Pytający raczej jest posiadaczem nowszego silnika, w bardziej obudowanej wersji. Dla tego też nie widział świec po podniesieniu górnej osłony silnika. A zauważalna różnica pomiędzy silnikiem CLIO i MEGANKi, nieistotne czy starszą wersją silnika czy też nowszą, to ta rura z intercoolera. W tych nieobudowanych dodatkowo K9K, też biegnie nad środkiem silnika. Tu widać nawet kabelki biegnące do świec żarowych w 2 cylindrach. To te białe wychodzące z wiązki z prawej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Archibald Opublikowano 23 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 W tym miejscu sa swiece w kazdym K9k bez wzgledu na to czy w Megane czy Clio i czy 2002 czy 2007. Wystarczy sie wysilic i popatrzec co dodatkowo trzeba zdjac zeby do nich dojsc. Oczywiscie lepiej jak ktos zablysnie i wrzuci instrukcje z wymiana w kazdej konfiguracji, ale chyba jak na razie nie ma nikogo i instrukcja z Clio jest najblizsza. Jak zauwazysz to juz drugie zapytanie (w pierwszym nie ma danych modelu) w tym watku wiec wrzucilem cos co jest pomocne dla ogolu posiadaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 23 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Tak zauważam to, tyle tylko, że pierwszy post jest z 2008 roku i jeśli to na niego odpowiadasz, to trochę niewcześnie, nie wiadomo czy jeszcze pytający posiada Megankę. Odpowiedź na niego jest w 2 poście z 11 grudnia też 2008 roku. Natomiast ten aktualny, który temat odświeżył i na który zareagowałeś i zapewne odpowiedzi udzielasz jest 3 przed Twoim 5 A w nim (w tym 3) rocznik auta jest podany. I tu pojawia się ten dodatkowy problem, że pomimo zdjęcia górnej osłony świec nie widać. W linku Do CLIO nie ma tej osłony, więc nie wyjaśnia to tematu do końca, a także nic nie jest napisane o konieczności demontażu rury intercoolera, bo takiej też tam, nad silnikiem nie ma. Dla tego pojawił się mój wpis, poprawiający manual z CLIO o te brakujące elementy. To tak tylko dla wyjaśnienia, bo nie widzę dalszego sensu się dogadywać która pomoc i wskazanie jest ważniejsze i bardziej szczegółowe, oraz zgodne ze stanem faktycznym. Twój post ukierunkowuje na znalezienie odpowiedzi, mój to precyzuje w odniesieniu do nowszych wersji. Działanie idzie w tym samym kierunku, więc nie widzę powodów Twojego oburzenia i chęci podkładania sobie nóg w czasie udzielania tej pomocy. No chyba, że masz poczucie, iż twój post powinien być tym jedynym ostatnim i pomimo braków w opisie, niedopuszczającym jakiejkolwiek polemiki. Sprawę zasadności dodawania doprecyzowujących opisów uważam w tym temacie za zamkniętą. Odbiega od głównego nurtu tego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi