Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

EcoJazda

Ewusiek

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz już wiem na kogo tak się wku#%@#$ ruszając ze skrzyżowania i kto powoduje korki w mieście. Też mogę sobie takie zdjęcie zrobić po tankowaniu - na trasę do 90, szóstka i restart kompa. I mam spalanie 3.0 i gigantyczny zasięg.

Chyba z 8 lat temu był test w AŚ w którym Seat Toledo z silnikiem 1.9 TD przejechał "po obwodzie" granice Polski, trasa miała długość coś z 2-2,5 kkm, poruszali się tylko w nocy jadąc 50 km/h na 5 biegu, średnie spalanie wyszło w okolicach 3 litrów na 100 km (tak dużym i ciężkim samochodem z silnikiem technologicznie sprzed 10 lat) jednak sami przeprowadzacze testu przyznali że taka jazda to mordęga.

No nawet rewelacyjnie Jakoś podświadomie myślę o pewnym nakryciu głowy

srednia prędkośc podróżna na poziomie 70 km jest OK

mozesz ganć po 120 cały czas a przejeżdzasz przez 2 miasteczka i kilka skrzyżowań i srednia odraz spada drastycznie do wspomnianych 70

średnia prędkość

68km/h. Chyba nieźle.

No nawet rewelacyjnie :-| Jakoś podświadomie myślę o pewnym nakryciu głowy :mrgreen:

Proponuję nic nie zakładac na głowę , przejechac się np. z Wafki do Białegostoku lub Lublina i zobaczyć jaką średnią pokaże komputer.

Wynik "68" wg mnie świadczy że na trasie było trochę "dwupasmówek" lub autostrada.

Na drodze jednojezdniowej jest to szczyt marzeń.

Autostrady nie było,kilka kilometrów dwupasmówki i trochę miejscowości ze światłami

i ruchem lokalnym. Poza miastem trzymałem 100-120km/h, o ile nie było jakiejś ciężarówki.

Szybciej nie jechałem bo było mokro, padała taka marznąca mżawka. Dlatego wynik 68km/h średnia prędkość jest uważam ok. No chyba że ktoś ma inne zdanie.

mój mi na trasie pali 6-6.5l/100km i wydaje mi się,że to jest spalanie do przyjęcia.Jak zatankuje do pełna i wyjadę na autostrade to przy prędkości 100 i 6 biegu też mi pokazuje zasięg ok.1400km i spalanie poniżej 5l/100km(1.9 dci) :mrgreen: Mogę wstawic fotke i też się chwalic jak koledzy powyżej :mrgreen:

Osobiście uważam,że koledzy pomylili tematy-post nie jest jaką rybe złowiłem ;-)

A moja cholera spali ile ma w baku zatankowane, jeszcze nigdy nie powiedziała, że ma za dużo, lub tym razem nie chce być tankowana. Ważne, że nie obciąża za bardzo portfela, a i da posłuchać pięknego świstu swojej turbinki. Koleżanki i koledzy, jazda ma nam sprawiać radość i nie być utrudnieniem dla innych na drodze, bo ktoś myśli o bardzo, podkreślam- BARDZO ekonomicznej jeździe i pedał gazu zaledwie łaskocze. To nie konkurs jazdy na kropelce :!: Za niedługo będą następne posty o zamulonym silniku. Czy to aby katalizator się nie zasyfił :mrgreen: Jeśli droga na to pozwala (i kodeks) depnijcie czasami do oporu by poczuć ten wir zasysanego paliwa w baku. Araby wypompują ze swoich pól naftowych następne baryłki.

Wiem że post jest diametralnie odmienny w swej treści od tematu tego topiku ale widzę, że kolejne rekordy zmierzają do granicy absurdu. Jako przykład podobnej sytuacji podam wypowiedź kumpla, który kiedyś dosiadał Fiata 125 1,5. Otóż w czasie podobnej dyskusji dowiedzieliśmy się, że jego bolid pali tylko "6 koma 3" l/100km. Najzabawniejsze w tym wszystkim, że nie cyfry były ważne ale właśnie ta "KOMA" (Zapytany wprost- nie potrafił wyjaśnić znaczenia tego słowa)

Araby wypompują ze swoich pól naftowych następne baryłki.

to jest myśl! Arabom skończy się biznes, to szybciej przesiądziemy się na bardziej ekologiczne sposoby jazdy (wodór, elektryka) :mrgreen:

Ja podam swoj wynik osiagniety na troche dluzszym dystansie 40000km:

Scenic I 1.6e + LPG: średnia 7,9l/100km LPG (+ ok. 0.5l/100km benzyny - rozruch, osiągnięcie temperatury przez silnik).

Jeżdzony w różnych warunkach, najczęściej praca dom (7km w jedną stronę), wyjazdy "do miasta" oraz wakacyjne eskapady krajowe i zagraniczne (komplet 5 osób bagażnik dachowy). .

Scenic II 1.9dCi: średnia z przejechanych do tej pory 5000km 5,6l/100km ON. Jazda j/w (bez dalszych wyjazdów) . Prędkość średnia na tym dystansie w/g komputera ok. 49km/h.

Moje Eco to:

-utrzymywaniu obrotów między 1000-2000rpm;

-w miarę płynna jazda.

Samochódy użytkowane również przez moją żonę.

PS. Aby się wyszaleć jeżdzę motocyklem. Samochódem wożę dzieci, więc staram nie przekraczać dozwolonych prędkości. Zresztą, ile razy widzę śpieszących się, których spotykam 10km później na kolejnych światłach - nic czasowo nie zyskali.

Trasa Ostrów Wlkp. - Płock - Ostrów Wlkp. ok 400km.

Srednie spalanie 4,6l/100km ON!!!

Podróż w jedna stronę od godz 4-7 rano czyli bez większego ruchu (początek maja).

Prędkość na trasie 90-100km/h

1.9 DCI 102kuce.

Paliwo Shell Diesel Extra (Obecnie BP Ultimate/Verva)

Lubie jak autko mało pali :mrgreen:

Przy obecnych mrozach 1500km ze średnim spalaniem 5,7l/100km.

Trasy głównie 8-12km czyli na zimnym silniku (do pracy i do domku+miasto) :mrgreen:

To i ja coś może napiszę w tym fantazyjnym temacie. Moje wyniki pochodzą z komputera „portfelowego” i licznika kilometrów w samochodzie przy oryginalnym rozmiarze ogumienia i pilnowanym ciśnieniu w oponach.

Po kilku latach eksploatacji auta (90% jazdy to obciążenie 3-5 osób i przeważnie zawalony bagażnik, w którym z lenistwa transportuję już 2 lata części silnikowe motocykla) spalanie średnie wyniosło: Uwaga : 7,6 litra na 100 km.

Używam LPG (8% więcej pali niż PB), ale lubię też raz na kwartał z szacunku dla silnika przepalić baczek PB98 do dna.

40% miasto.

Na komputerze pokładowym potrafię wymusić 5,6, ale muszę to jednak wymusić pod publikę.

Mogą być wtedy nawet zdjęcia.

Tak więc sprawdźcie wyliczenia portfela (kwity z tankowania) z dłuższego okresu i przekalkulujcie faktyczne spalanie samochodu.

Moje osiągnięcie megi to trasa Wałbrzych-Olsztyn-Kalisz(tam dojechalem i się bałem dalej. A więc ruszyłem z tata do olsztyna megi zatankowana na maxa wlalem 55litrow trasa do olka to 530km ode mnie ok 50 km w olsztynie i powrot następnego dnia do domu tankowalem w kaliszu przy 902 km na liczniku weszlo 50 litrów pod korek prędkośc najcześciej 100km/h miejscami 120 przy wyprzedzaniu no i w mieście i wioskach oczywiscie troche wolniej. Uważam że jak na ten silniczek spalanie 5.5 super i jeszcze można było dociągnąć do 1000 spokojnie :mrgreen: