jacho87 Opublikowano 21 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2009 Witam! Czy wymieniał już ktoś w swojej megance przegub? Od niedawna zaczęło mi stukać w lewym kole przy skręcaniu co spowodowane pewnie jest zużyciem przegubu. Jednak nie moge nigdzie dostać tej części. Z tego co mi wiadomo można go wymienić bez wymiany półosi. Czy ktoś wie gdzie mogę go dostać? i jakieś wskazówki do wymiany? Pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miki2125 Opublikowano 2 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2009 ja wymieniałem w calibrze przegub a w megane coupe całą półoś. co do wymiany to prosta rzecz. Luzujesz nakrętkę od półosi kiedy auto stoi na kołach. Następnie luzujesz śruby koła. Podnosisz autko na lewarku odpinasz sworzeń wahacza i prawdopodobnie końcówkę drążka kierowniczego. Odkręcasz półoś i odciągasz piastę tak aby wyciągnąć półośkę. Zdejmujesz osłonę z przegubu i powinien być pierścień zabezpieczający. Wyjmujesz go i zbijasz stary przegub. Nie zapomnij wymienić również gumy na wewnętrznym przegubie przy okazji. Smar wciskasz do przegubu w ten otwór w który wchodzi wieloklin półosi a następnie nabijasz go na trzpień półosi. Najlepiej gumowym młotkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlos Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Robię małego wykopa bo czeka mnie wymiana półosi. Mam mianowicie takie pytanie, czy przed wyjęciem półosi trzeba spuścić olej ze skrzyni? Chodzi o lewą półoś w aucie z profilu. Skrzynia JH3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaku Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Nie ma potrzeby zlewania oliwy.Podnieś wmiarę wysoko i będzie dobrze .Oczywiście coś tam może się ulać,ale można to zrobić bez straty . Można w między czasie wymiany zaślepiś otwór czystą nie chłonną szmatą.Ważne aby uważać na czyjnik ABS Łatwo zupełnie nie chcący go zniszczyć. Regulamin pkt. 5.7 - logika wypowiedzi i ortografia P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlos Opublikowano 21 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 (edytowane) Półośka wymieniona. Trochę mi się tego oleju wylało, widać za mały lewarek mam;) Jedna rzecz mnie tylko zdziwiła. Miałem problem z wyciągnięciem półosi, bo reszta poszła jak składka, mimo że wymieniałem też zwrotnicę z piastą. Półoś trzeba było mocno szarpnąć a samymi rękami nie dałem rady tego zrobić. Okazało się, że półoś była zabezpieczona segerem umiejscowionym przy końcu frezu który wchodzi do dyfra. W tej półosi, którą zanabyłem takiego segera nie ma i teraz się obawiam, czy ta półoś nie będzie mi ze skrzyni wychodzić. No ale pojeźdzmy, zobaczymy. Edit: Nie daje mi spokoju ta poloska A konkretnie brak zabezpieczenia przed wysunieciem. Niby jak to ma się trzymać bez pierścienia segera to ja nie wiem. Chyba będę szukał odpowiedniej poloski z tym zabezpieczeniem ale wśród używanych nie jest to takie proste Edytowane 24 Lutego 2015 przez pawlos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi