krzys16V Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 oki, dzieki. dzisiaj jak będe miał czym to jade zobaczyć jednego, jak będzie warto to zobaczymy może sie skusze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F4R Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Mnie to się szczególnie opłaciło bo pół roku po montażu instalacji relacja cen Pb do LPG była 3:1więc więc ok. 10 tys. km i instalacja się zwróciła No ale obecnie jest 2:1 i zwróci się po dłuższym czasie tj przebiegu o ile różnica cen nie wzrośnie Mój Scenic spala w trasie między 7 a 9 l zaleznie od warunków i stylu jazdy a w mieście o 2-3 l więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Na pewno się opłaca. U mnie przy ostatnich mrozach spalanie w mieście, gdzie jeżdżę krótkimi odcinkami dochodzi do 15l LPG/100, a siostry Scenic 1,9dci 12,2l ON/100 co w przeliczeniu na LPG daje prawie 24l LPG/100. Jak widać warto mieć LPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczimotor Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Mój Scenic spala w trasie między 7 a 9 l zaleznie od warunków i stylu jazdy a w mieście o 2-3 l więcej. Czyli benzynki Ci spala 5,6 - 7,2 - rewelacja Szczególnie podoba mi się te 5.6l/100km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F4R Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Cięcie A skąd takie wnioski? Z benzynką najlepszy wynik był ok. 6,3l/100 zaznaczam wyjątkowo korzystne warunki mały ruch i spokojne toczenie się praktycznie tylko kilka zatrzymań. Poza tym S1 jest lżejszy od S2 a to też ma znaczenie no i pozostaje najważniejy element- kierownik Przydałoby się przypomnieć sobie co napisano w regulaminie forum o zasadach cytowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 To prawda mój S2 pali o 1l więcej niż wcześniejszy S1, który miał więcej mocy o 5KM i skrzynię 5 bieg, a nie 6. Dodam jeszcze ciekawostkę, że dziś był u mnie kolega MII 1,5dci spalanie w mieście miał 9l ON/100 sprawdziłem na jego komputerze pokładowym wynik przy śr. prędkości 19,8 km/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
F4R Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 Miewałem trasy w kompletnej mgle gdzie nie sposób było jechać szybciej niż 50-60 km/h i wtedy przy toczeniu się na 5tce uzyskiwałem spalanie na poziomie ok 5l/100 km (Pb95 Shell V-power) no ale normalnie taka jazda jest nierealna wciąż wyprzedzanie hamowanie rozpędzanie i paliwko ucieka. Dla mnie średnią normą jest ok 8.5l/100km LPG w trasie. Na benzynie średnio miewałem zużycie 7,2l/100km (jazda autostradowaok 50% i szosa 50% np trasa do Dubrownika) czasem lepiej czasem gorzej w zależności od warunków i paliwa. Generalnie jednak przydałby się ten 6sty bieg przynajmniej na niemieckie autostrady - tu dobry turbodiesel ma jednak przewagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szlachetny123 Opublikowano 30 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2010 pamietaj ze ta meganka po przejechanych 100tys na gazie nadaje sie tylko na hute i na łyżeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Gaz psuje silniki tylko tym co na nim nie jeżdżą. Mój pierwszy Scenic 1,6e z 1998r ma już przejechane prawie 350 tys. z czego 280 tys. na gazie, drugi 2,0 16V 200 tys. a 160 tys. na gazie i jakoś nic się silnikami nie dzieje, ani zepsuło. Szlachetny123 znasz jakieś tańsze paliwo tylko czasem nie napisz, że diesel jest tańszy :( O ekologi nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 i pamiętaj że to tylko Szlachetny123 pisze takie bzdury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 jak w temacie z góry dziekuję za odpowiedzi Tak warto, bo: masz taniej niż na ON i kulturę pracy jak to Pb. Na LPG jeżdżę od 2000r. Zawsze sobie chwaliłem i chwalę nadal. I w każdym kolejnym aucie też będę miał LPG z tych dwóch powodów powyżej. Jak kupię sobie porsche to też je przerobię na LPG - choćby mieli się wszelkiej maści koneserzy motoryzacji ****** z tego powodu . I nie dam się sprowokować tutaj zaraz krytykantom LPG. Ja jeżdżę na gazie i wiem swoje (z doświadczenia). Samochód dla mnie to tylko samochód. Mało istotny przedmiot. Ma wozić z punktu A do punktu B - tanio, miło i wygodnie. I nie mam sensu tutaj przepłacać czy to tankując PB (dużo przepłacać) czy ON (mniej, ale jednak przepłacać). Dlaczego nikt nie liczy kiedy mu się zwróci zakup ON - a dla LPG to jest w kółko to wałkowane? Już tych przeliczeń czytać się nie da. A koło zapasowa leży sobie już przez te 10 lat w garażu, albo piwnicy już sam nie wiem - bo nigdy nie używałem. Od tego mam spray do zaklejania dziur w oponach oraz na poważniejsze uszkodzenia koła - Assistance. Choć też ani z jednego ani z drugiego nie korzystałem. Po hasiokach nie jeżdżę, żeby łapać "pany". A epoka kół z dętkami już dawno poszła w zapomnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Moje Megane 1,6 16V przy jeździe na trasie z prędkością 100-110 km na odcinku 400km spaliło 5,5 litra (wskazanie komputera + tankowanie na stacji z kilkakrotnym odbijaniem i zalewaniem pod sam korek) W drodze powrotnej 5,6 litra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 To faktycznie rewelacyjne wyniki. Mnie udało się zejść do 7,4l LPG/100 przy super spokojnej jeździe. Średnie spalanie zmierzone na odległości 30tys. km to 10,82l LPG/100 trasa/miasto Wrocław, gdzie korki są codziennością ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi