Krzywy1970 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Moje autko popija ponad normę od jakiegoś czasu, w serwisie mechanicy twierdzą, że wszystko jest w porządku. Od ostatniego przeglądu czyli również i wymiany filtrów przejechałem jakieś 20 tys. km. Wpadłem więc na pomysł, że przyczyną może być brudny filtr powietrza. W serwisie koszt ok. 120 zł, postanowiłem więc sam dokonać wymiany. Zakupiłem filtr, podniosłem maskę i .... . Ze wstępnych oględzin wynika, że muszę zacząć od demontażu akumulatora. Przewróciłem wszystkie (chyba) tematy na forum i niestety nie znalazłem odpowiedzi. Proszę o wskazóweczki. Ewentualnie inne sugestie. Póltora roku autko paliło 4,7 - 5,3 litra po mieście. teraz przekracza regularnie 6 ltr. Latem przez trzy tygodnie jeżdziłem po dość piaszczystych i zakurzonych drogach - stąd pomysł na fitr powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Nie musisz wyciągać akumulatora, wystarczy ze odkręcisz tą pokrywe z aku, następnie dwie śrubki od filtra i pociągasz go do siebie o około 3 cm i następnię do góry i go masz w ręce... proste... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywy1970 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Piękne dzięki Kolek ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek_fm Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Napisz czy pomogło bo mi się też wydaje, że moje zbyt dużo pali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Ja właśnie ojcu musze tez popatrzeć bo ja mam megane po przeglądzie i na 17" i oponach 225, jeździ lepiej niż taka sama jego na seryjnych kołach... ale moze to wina paliwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadson Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 gacek_fm. Niektórzy mają tendencję do zaniżania. DrNO ostatnio też powiedział mi na zlocie wartości spalania które chyba były nieco wyższe od tych które wszyscy tu opisują. Ja pisałem że na trasie kiedyś osiągnąłem 4,5. Ostatnio jechałem niestety 5,0. :-/ A filtr powietrza wymienia się banalnie. Trzeba odkręcić tylko pokrywę akumulatora potem jakieś 2 śrubki. Dobrze jest chyba wsadzić tam końcówkę odkurzacza i wyssać listki i inne pozostałości. Ja miałem prawie że cały ul na filtrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywy1970 Opublikowano 10 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Gacek sorki, że tak późno odpowiadam, ale byłem w podróży stąd ta mobilizacja do wymiany filtra. Wracając do twojego pytania odpowiadam - pomogło !! Auto wróciło do poprzednich wartości spalania. Wymiana filtra banalnie prosta. U mnie nawet nie trzeba ściągać osłony z akumulatora, jedynie dwa wkręty na obuwie filtra i elegancko wychodzi do góry i rzeczywiście warto mieć odkurzacz pod ręką bo śmieci co niemiara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snap Opublikowano 10 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 jaka jest cena filtra do 1,9 ? nie musi byc koniecznie w aso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 10 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 W sklepie z częściami do francuzów, oryginalny jest za około 80 zł, a ja kupiłem za 36 oryginał na allegro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 11 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 kolek : Miło by było jakbyś zapodał numery z pudełeczka lub fotkę coby koledzy mogli łatwiej znaleźć, a np. nie wiedzą jaki jest oryginalny bo zaraz pojawi się masę niepotrzebnych pytań. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 11 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 http://moto.allegro.pl/item193323827_filtr...ii_filtron.html tu sa ale nie oryginalne... a pudełka po tamtym nie mam, wymieniałem go u kolegi w garazu, moze tam bedzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snap Opublikowano 11 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 jak kogos interesuje cena filrta w 1,9 dci to jest to okolo 35zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 14 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 ja wlasnie kupilem 3 filtrony przed srodowym przegladem do 1.5dCi powietrza: AP 185/2 - 33,-zl p.pylkowy: K1130 - 62,40zl oleju: OP 643/3 - 14,80zl f.powietrza dzis sam wymienilem na parkingu pod uczelnia w czasie przerwy miedzy wykladami , p.pylkowy jutro wymieniam, przy okazji poszaleje z odkurzaczem przy obu filtrach (pelno piachu...), przynajmneij zaoszczedze w ten sposob sporo kasy na filtrach i robociznie przy przegladzie ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor_67 Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Witam, posiadam megankę II sedan silnik 1,5 dci 85KM. Może ktoś mi powie jaki jest koszt przeglądu po 120 tys. km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pestro Opublikowano 18 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 W ASO mały od 700zł do 1000zł z częściami, duży z wymianą rozrządu dodatkowo do podanej ceny od 1500 do 2000zł z pompa wody, płynami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi