Lewy Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2009 W razie co, to PW. Ogólnie, nawet zakładając standardowy alarm lub blokadę, warto chwilę przemyśleć sprawę i rozciąć jakiś niestandardowy układ. Jest tego wiele: czujniki (np. położenia wału), zasilanie wtryskiwaczy, czytnik kart, sygnał z anten wewn..... Do wyboru, do koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Dobrym patentem jest zamiana na łączówkach do komputera i w komputerze polaryzacji zasilania. Inaczej - plusa z minusem tak, aby miedzy sobą były zgodne oczywiście.Wtedy jak przyjdzie złodziejaszek i podłączy swój komputer to przy próbie odpalenia auta sfajszy sterownik, który podłączył, a w aucie wywali bezpiecznik. Po takiej akcji gość sobie odpuści no chyba, że ma w kieszeni lawetę lub zabierze autko na plecy :) Taki sam patent można zrobić przy czytniku. To jedne z prostszych zabezpieczeń, ale bardzo skutecznych. A jeśli chodzi o lawetę to stawiać auto tak, aby uniemożliwić podjechania lawetą. Zacytowałem się sam z tematu http://megane.com.pl/viewtopic.php?p=132118#132118 admin mnie zaraz <boks> :) Na łączówce sterownika jest prawie 100 styków, na których można pozamieniać kabelki w odpowiedni sposób. Jak widać kombinacji bardzo dużo. Jest taki element w elektronice nazywanym kontaktronem, to taki mały przełącznik, który zwiera styki pod wpływem pola magnetycznego (na przykład przy zbliżeniu małego magnesika) ... a reszta wg. waszej wyobraźni i ilości kabelków w aucie :) Jest masę innych sposobów na ogłupienie elektroniki w aucie tak, aby auto nie odjechało samo. Pogadajcie z dobrym elektronikiem na pewno coś wymyśli. Więcej pomysłów nie będę zdradzał na forum z wiadomych względów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante52 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Wyłącznik prądowy jest najlepszy sposobem. Gość który zakłada alarm Ci to zrobi ja we wtorek auto oddaje megane 2 do założenia alrmu bierze 600 zł z alarmem i wyłacznik prądowy. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Wyłącznik prądowy jest najlepszy sposobem.A konkretniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Alarm i wyłącznik prądowy, moim zdaniem to zbyt popularne. "Kradziej" w kilka minut lokalizuje taki patent i unieszkodliwia. Najlepsze zabezpieczenia są niestandardowe, nietypowe. Zrobione tak, aby je było trudno zlokalizować przez inne osoby. Przykład: złodziej uruchamia auto naciska gaz, a silnik gaśnie lub rusza i po 5 sekundach wyłącza się zapłon. A najlepiej wyciągać silnik na noc lub trzymać w aucie krokodyla albo tygrysa :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 A mnie ciekawi, jak wygląda sprawa podmiany ECU. Czy po takiej operacji auto odpala bez żadnych dodatkowych operacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Jeśli podmienimy ECU od innego identycznego auta to nie odpalimy auta, gdyż nie będzie pasował kod immobilizera. Z podmianą ECU przy kradzieży auta jest tak, że zapinają swój odpowiednio przygotowany ECU w którym jest wykasowany kod immobilizera. A w nowszych modelach gdzie mamy zamiast kluczyków kartę podpinają własny odpowiednio przygotowany czytnik. Tak jak pisałam ochroną przed podmianą ECU jest np. zamiana polaryzacji zasilania "+" i "-" w łączówce do ECU i w samym ECU tak aby, były zgodne miedzy sobą nadal zgodne + z + oraz - z -. Wtedy po podłączeniu innego obcego ECU do naszej zmodernizowanej łączówki ECU jest "bum" i zwarcie. Obcy ECU zostaje uszkodzony, a w kabinie wywala bezpiecznik. Złodziej ze złości bo mu ECU spaliliśmy demoluje nam auto :) To wersja najciekawsza. Na łączówce do ECU jest dużo innych strategicznych sygnałów, które można zamienić miejscami. Trzeba to jednak zrobić umiejętnie i z głową. Oprócz takiego zabezpieczenia ECU zastosować jeszcze drugie ukryte niestandardowe zabezpieczenie plus alarm. Zabezpieczenia zakładać najlepiej samemu lub u zaufanych ludzi. Starać się, aby zabezpieczenia auta nie były montowane w jednym warsztacie ! Mojemu kuzynowi dźwignęli Peugota 2,0HDI bezszelestnie - odpalili i odjechali. Miał blokadę skrzyni, alarm z odcięciem zapłonu, immobil. Auto znikło w miesiąc po montażu zabezpieczeń, ciekawe nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 No fajnie, tyle że zmiana układu pinów we wtyczce do ECU musi iść w parze z identyczną zmianą ścieżek wewnątrz ECU. Pewnie jest to dobre zabezpieczenie, ale jakoś mam opory przed robieniem rzeźby wewnątrz komputera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Trzeba to zrobić na łączówce w samym ECU, którą można odkręcić - przed wejściem pinów sygnałowych do laminatu elektroniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popik81 Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 a ja musze wylaczyc radio a potem dotknac 2magicznych miejsc w autku inaczej niezagada.... niewglebiam sie w szczegoly bom nie elektronik ale cos jak lewego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi