adamejl Opublikowano 20 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2009 Witam. Zastanawiam się jakie świece kupić do Megane II 1.4 16V LPG Czy warto wydać dużo kasy inwestując w coś lepszego np. BERU czy raczej wycelować na coś ze średniej półki ? Co polecacie mi do tego silniczka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 20 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2009 Ogólnie to polecam oszczędzanie ENTERA przy pisaniu postów!!! Do silnika zaś, świece zgodne z zaleceniami producenta. Jeśli masz kasę na lepsze, mogą być, ale różnicy nie zauważysz. Spokojnie możesz wkręcać np. NGK. Rewelacyjne nie są, ale i nie ostatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamejl Opublikowano 3 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2009 Ok. Byłem w sklepie gościu polecił mi świece NGK BKR6EZ - wklepałem ten symbol w naszym forum, no i niestety nie są to najlepsze świece dla naszych renówek wg. opinii użytkowników. Co za tem? Eyquem RFN 58 LZ ? - tylko że nie są to świece dedykowane pod LPG (o ile ma to jakieś znaczenie?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 3 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2009 tylko że nie są to świece dedykowane pod LPG (o ile ma to jakieś znaczenie?)Nie ma to odczuwalnego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamejl Opublikowano 3 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2009 Odczuwalnego może i nie ma, ale jak będzie z żywotnością takiej świecy? Chodzi mi generalnie o to by kupić jakieś dobre świece które zrobią jakiś większy dystans na LPG, a nie wymiana po 10 tys km na kolejne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonescu Opublikowano 3 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2009 Lpg ma swoje wymagania. Lepiej kupić NGK i je zmieniać co 10tys.km niż 2xdroższe i wymienić po 15tys.km. Pieniądze które zostaną wydaj na filtr powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 Niektóre firmy, w świecach dedykowanych do LPG zmniejszają tylko odstęp elektrod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 Ja w swoich zagazowanych samochodach stosowałem i stosuję świece zapłonowe takie jakie przewidział producent samochodu i nie stwierdziłem jakichkolwiek ujemnych skutków. Świece wymieniałem też w odstępach takich jak przewidywała to instrukcja eksploatacji samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamotoja Opublikowano 6 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 witam, jeśli ktoś robi 10kkm miesięcznie to faktycznie wymiana świec co miesiąc może być upierdliwa jednak umówmy się: większość nas użytkuje samochód prywatnie, więc nawet wymiana co pół roku czy nawet raz na rok to nie problem a wydatek ok 40 złotych (w tej kwocie kupie beru, eyquem, ngk, iskra, oczywiście zwykłe bez wodotrysków 14elektrod itd) nie jest chyba problemem. Inna sprawa gdy ktoś dosłownie wszystko robi w serwisie... a tak na temat to miałem ngk a teraz mam beru, zapłaciłem 36 pln i jest dobrze a właściwie to normalnie bo raczej nie wierzę w różnice wynikające ze świec w niewyczynowym samochodzie a przerabiałem juz bosch 4-elektrodowe i 3-elektrodowe briski a nawet najzwyklejsze (swoją drogą niedrogie i bardzo dobre) iskry. Nie polecam też zmniejszania odstępu elektrod z powodu lpg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelli Opublikowano 6 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 Kup takie jak zaleca producent samochodu - najlepiej takie jak instalują fabrycznie. I nie kupuj specjalnych do LPG - to ściema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinb7 Opublikowano 6 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 Niedawno wymieniałem świece, również nie wiedziałem jakie kupić, więc chodziłem po sklepach i pytałem jakie będą najlepsze. W 5 z 8 sklepów, najpierw spytali czy silnik ma instalację lpg, jak potwierdziłem że mam, to wszyscy zgodnie mówili że NGK będzie najlepsze, gdyż nie ma co przepłacać. No i takowe zakupiłem, czego nie żałuję, gdyż nie ma żadnych problemów z nimi, i szczerze je polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 6 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 A ja do NGK nabrałem dużego dystansu, od kiedy jednej rozsypał się ceramiczny pierścień okalający elektrodę plusową. Całe szczęście, że okruchy nie wpadły do cylindra. Stało się to podczas normalnego ich użytkowania, po znikomym przebiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinb7 Opublikowano 6 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 do NGK nabrałem dużego dystansu, od kiedy jednej rozsypał się ceramiczny pierścień okalający elektrodę plusowąNic nie jest doskonałe, ja też kiedyś kupiłem nowy telewizor (dobrej i znanej firmy), który po godzinie działania tracił wszystkie kolory. Często jest tak, że coś nowego jest wadliwe, ale przez to nie można skreślać danego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamejl Opublikowano 14 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 Założyłem świece dedykowane, czyli Eyquem RFN 58 LZ (cena 10zł/sztuka, pierwsze odczucia bardzo pozytywne. Praca silnika wyrównała się.. przestał gasnąc co zdarzało mu się czasami (np. przy gwałtownym hamowaniu i zrzuceniu na luz). Co będzie dalej zobaczymy. Przy wymianie uwzględniłem smarowanie między cewką a świecą (smarem silikonowym z teflonem który ma wyższą temperaturę pracy) by zapobiec ewentualnym przebiciom. Nie polecam smarowania zwykłym smarem silikonowym ponieważ ma niższą temperaturę pracy i po prostu spłynie. Co lepsze nie do znalezienia jest smar fluorowany w żadnym ze sklepów motoryzacyjnych (gdy znalazłem już coś takiego to koszt tubki 100g - okazał sie ok. 370zł netto :shock: ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1611 Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 ja polecam tylko jedno elektrodowe, do tego denso. Te świece rozwiązały wiele problemów z falowaniem obrotów w moim silniku 1.6 16V. cena na allegro coś około 10zł/sztuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi