giba Opublikowano 6 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 dzięki!!! za fotkę. chciałem kupić ale w sklepie nie mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzan49 Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 To poszukaj na All.Namiary podesłałem.Pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cineku178 Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Witam. Jeśli możecie niech ktoś kto już dobrał świece żarowe do podgrzewacza nie oryginalne (te dłuższe) i wszystko mu działa jak należy niech poda NAZWĘ, MODEL itd. Z góry dzięki za pomoc. [ Dodano: 2010-11-12, 19:43 ] I jakie te świece mają napiecie? 13,5 - takich nie moge znaleźc:/ czy inne 11? 11,5 czy 12? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzan49 Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Wstawiasz normalne żarowe.Ważne aby zgadzała się średnica gwintu i długość części żarowej(paluszka).Reszta w zasadzie bez znaczenia. Popytaj sprzedawców na All.Podałem wymiary i dopasowujesz wymiarowo. Pozdrawiam T PS .Moje były wyższe po wkreceniu dlatego założyłem na nie ochronne peszle ze szrotu za free. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cineku178 Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 OK świece zakupione, wymiary prawie jak oryginał- jutro wymiana i oby poprawa:) dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 18 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Wy tu gadu gadu, a temat już chyba rozwiązany http://megane.com.pl/postlink/214059.htm?s...9dc1cf3c#214059 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
supaplex Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Cienkie sklepy mam w okolicy. Niestety po wymiarach nikt nie był w stanie mi dopasować świec, albo się im po prostu szukać nie chciało. Prosili o przyniesienie świecy, a z tym to nie za bardzo mi pasuje. W związku z tym, iż nie mam jak dopasować świecy na podstawie wymiarów, mógłbym Mnie ktoś nakierować na model świecy którego mam szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirabelle8 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 A czy mozna by jeszcze spytać o skok gwintu tej swiecy by dobrać zamiennik bo M12.5 zbyt wiele mi nie mówi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredi Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Moi drodzy, przeczytałem chyba wszystko, ale tak konkretnie jaka świeca podejdzie do podgrzewacza. Nazwa, model. Podsumowując różne tematy. Oznaczona G41, ale jaka nazwa, producent? Jak powiedziałem sprzedawcy, że G41 to spytał czy mam na myśli Eyquem. Świeca jaka wykręciłem ma następujące napisy(nic to nie mówiło facetowi w sklepie poniewaz chciał 10 cyfrowy numer.-rozmawialiśmy przez telefonów, może na żywo będzie lepiej) 2102 300W AET 11721053- 12V Na jakimś forum z trafikiem napisano, że można wsadzić świece na 13,5 V. Niby mocniejsze. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez fredi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekwodniak Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Tak to świece o nazwie EYQUEM G 41. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredi Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Dzięki Marekwodniak. Krotko i na temat. Chciałem uściślić bo zauważyłem, że wielu pisze, pisze, pyta a na końcu i tak pozostaje jakiś znak zapytania. Nie wiem czy ta którą wykręciłem siedziała tam od początku. Pewnie wymieniana. Wszystkie świece to ile ciągną prądu? Ile tak jedna? I jeszcze coś. Eyquemy i także inne różnią się wymiarami od tych, które wyżej zamieścił Chrzan49. Są dłuższe niż to co leży na moim biurku. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Wszystkie świece to ile ciągną prądu? Ile tak jedna? 1W = 1V x 1A Odwracasz wzór, podstawiasz co wiesz, W i V i masz wynik w A A = W / V w tym przypadku: 300W/12V = 25A Wynik razy ilość świec żarowych i masz pobór prądu przez wszystkie. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 4 świece to rozładowałby akumulator w ciągu 30-40 min o poj. 70 Ah o_O. Ja też myślałem nad założeniem podgrzewacza wody tylko nie wiem czy będzie pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredi Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Poprzeglądałem sobie inne stronki. Fa forum forda jest info, że taki sam podgrzewacz występuje np w fokusach. I co ciekawe, w autach siedzą najczęściej świece firmy AET czyli Iskra (ale nie polska tylko słoweńska) Czyli dokładnie taka firma jakiej świece wyciągnałem ze swojego podgrzewacza. A tutaj ciekawa dyskusja z forum forda http://forum.fordclubpolska.org/archive/index.php/t-93479.html Wychodzi na to, że i w fordzie i renault szły podobne. Przywołana Iskra to 11721080 oraz BERU 0100226253. Obie dość drogie. Ktoś montował Iskre albo Beru? Iskra ma w oznaczeniach 13,5 V, Beru 12V Iskra i Beru jest też króŧsza bo ma 67mm. Teraz to zwariowałem. Zainwestować w droższe, ponoć mocniejsze czy pozostać przy pomyśle z Eyquemami albo Bosch. Oto zagadka. Najlepiej to znaleźć używkę :) Edytowane 2 Stycznia 2014 przez fredi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Różnice w napięciu 12 albo 13,5V to tak samo jak przy LED-ach. Te na 12V mają prawo szybciej sie przepalić jak obliczane na 14V. Tak więc te świece nie są mocniejsze jako dające więcej ciepła, a wręcz przeciwnie, by pracowały na pełnej mocy potrzebują wyższe napięcie. W efekcie nie są tak wyżyłowane i są TRWALSZE ale delikatnie chłodniejsze. Przy takiej różnicy jednak tego praktycznie nie odczujesz. Patrz głównie na wymiary, bo nie wszystkie w układ grzejny pasują gabarytowo.. Używki bym sobie odpuścił nie znając czasu przez jaki działały. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi