Mr.T Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 ten przebieg to sam wykręciłeś-strasznie mały? mimo wszystko bym zmienił 4 lata mineły - czas na zmiane niezależnie do przebiegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Junek88 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Witam:) Co ile zaleca sie wymianę rozrządu w silnikach diesla? Mam dokładnie megankę I z 98 r. 1.9d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasidlo Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 U mnie - 1,9 dti - wg książki co 75 000 km lub co 5 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mundek2009 Opublikowano 13 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Czytam i się dziwię ileż to różnych opini co do dystansu przebiegu na rozrządzie. Panowie ściemniacie tak bardzo czy naprawdę nie wiecie i w ciemno te wymiany rozrządu robicie? Kupiłem Scenica z 2002 r i ma to w dowodzie 88 KW z 1.9 DCI i tez ciekawy jestem kiedy powinienem zrobic rozrząd bo poprzedniki zrobił przy 73 tys . km. I najlepsze. Patrze gdzie OC zapłacic aby tanio było i wychodzi , że w kalkulatorach ubezpieczycieli jest 1,9 DCI z 75 KW? Nie ma 88 KW? Jak to jest ? Jest tu jakiś fachowiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 14 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 w kalkulatorach ubezpieczycieli jest 1,9 DCI z 75 KW? Nie ma 88 KW? Jak to jest ? Jest tu jakiś fachowiec? No i wszystko OK.Masz scenica1ph2 102konnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mundek2009 Opublikowano 14 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 102? Skąd takie dane? W dowodzie jest napisane 105 KM Inni pisza o 106 KM silniku. Jest jakas tabela yych silników? A w Lagunie sa te same? waldek708 -- piszesz, że mam Scenica 1ph2? To jakas nazwa to 1ph2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 14 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 Mundek2009, Trzeba było zapoznać się z tym wszystkim o co cię proszono przy rejestracji na forum ZAGLĄDNIJ TU http://megane.com.pl/22738.htm Panowie ściemniacie tak bardzo czy naprawdę nie wiecie i w ciemno te wymiany rozrządu robicie? Doświadczenie nam to podpowiada ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 14 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 Napisałem Ci po prostu,że masz scenica jedynke po lifcie a w nich nie było silników 88kW tzn 120konnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mundek2009 Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Witam waldek708. No własnie Twoja odpowiedx nie jest w pełni potwierdzona i dlatego zwlekałem az poznam swój samochód. Mam model z grudnia 2002 r i jak okazuje sie na silniku jest widoczny numer zaczynający sie od : F9S05. Napisałem do salonu który ten model ściągał z Francji w 2007 r. i który to salon we fakturze napisał, że silnik posiada 88 KW. Szukałem na necie typów silników do Scenica 1,9 DCI z nr tych silników aby ustalic te moc ale nic nie znalazłem. Na forach pisze sie o tych silnikach jako o nr od FQ9... czyli 105 KM. Usiłowałem na bloku odczytać pełne cyfry ale to nie jest łatwe bo nr bite sa za wlewem oleju w trudno dostępnym miejscu. Na bloku silnika jest nadlew z NR: FDP a pod ni cyfra 18 ale nie wiem czy jest tu jakiś zwiazek. Moja wersja nawdozia to JA05052 która za wyjatkiem skór, szyberdachu i grzanych siedzeń ma wszystko co możliwe. Nigdy nie byłem fanem francuzów bo u nich wszystko nieuporządkowane i jakos nie byłem przekonany do ich solidności. Co innego niemcy. W tych siedze juz z 16 lat ale przyszły czasy, ze i oni nie wypuszczaja juz tak dobrych efzemplarzy jak kiedys i zasilili szeregi tych producentów co tna koszta bez opamietania a za to my płacimy drogimi i skompolikowanymi naprawami a do tego przebiegi nowych podzespołów ograniczaja sie do 250 tys km i basta. Dzisiaj zapłaciłem tyle za ładnego Scenika ile za o 6 laty starszego niemca z przebiegiem Bóg wie jak wielkim bop w żadnym niemcu nie jest on prawdziwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Na forach pisze sie o tych silnikach jako o nr od FQ9... czyli 105 KM No ciekawe...mój tez jest FQ9 i ma 88kW... czyli 120koników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mundek2009 Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 waldek708 a jaki masz rocznik i model ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Mundek2009, nie scenica tylko megane2 2003 rok 1.9dCi. Twój scenic jest jedynką po lifcie i nie było w nim silników 1.9dCi 120konnych tylko 102konne.W sceniolu 2ce juz tak...były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mundek2009 Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Rozumiem ale w fakturze i dokumentach jest napisane 88 KW. Może to jedynka p lifcie z ostatnich egzemplarzy i montowali silniki od dwójki? Szukam wytłumaczenia. Napisałem do Renault , który sciagał go do Polski i sprzedwał. I rejestracja tego auta to 28 12 2002 r. więc moze wsadzili mu silnik juz nowszy . Nr silnika sa inne jak tych do 2002 r bo F9S05. Jest jakies inne oznaczenie mocy silnika w samochodzie umieszczone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Rozumiem ale w fakturze i dokumentach jest napisane 88 KW. Nie potrafie tego wytłumaczyć...wiem,że 120konny montowali dopiero w S2. Może ktos swapa zrobił?Może jest błąd w dokumentach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Mundek2009, w Megane I i Scenic I nigdy nie było silnika 120KM w serii. Scenic I phII był montowany do 2003 roku, więc Twoja teoria odpada :) Papier przyjmie wszystko, masz silnik 1.9dCi F9Q 732 najprawdopodobniej, 102KM 75kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi