Piotr_26 Opublikowano 4 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 Witam mam takie małe pytanko mianowicie moja megi jest niby wyposażona w czujniki ciśnienia w oponach miała nawet w letnich oponach kolorowe zaworki i na wyświetlaczu wyświetlało że wszystko ok tzn były wyświetlane "puste" koła teraz zmieniłem na zimowe które nie posiadają zaworków z czujnikami i nadal na wyświetlaczy wyświetla mi że we wszystkich kołach ciśnienie jest ok. Co w takim razie jest nie tak ? bo raczej to nie możliwe żeby brało odczyt z kół które nie są do tego przystosowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek42 Opublikowano 4 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 Przejedziesz parę kilometrów i symbole kółek znikną. Trochę zwłoki jest w odczycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_26 Opublikowano 4 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 Przejechałem już ponad 150 km i nadal wyświetla mi puste koła. Dodam jeszcze że wcześniej jak był na letnich oponach to też pomimo małego ciśnienia w kole wyświetlał że wszystko OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 4 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 Piotr_26, a może ktoś wcześniej już w to ingerował i wyłączył tą opcję w kompie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_26 Opublikowano 5 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Być może że ktoś to i wyłączył nie jestem 1 właścicielem więc nie wiem.Ale czy to można wyłączyć jedynie przez komputer?,i czy da się czymś włączączyć normalnie w pojeździe i nasuwa się drugie pytanie czy jeśli ktoś by to wyłączył to wtedy by były wyświetlane koła jako że wszystko OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelp2008 Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Piotr_26, ja mam podobnie. Wyświetlaja mi się puste koła a czujniki są deaktywowane w kompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_26 Opublikowano 5 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Dzięki Pawelp2008 w takim razie najwidoczniej w mojej megi jest podobnie, a to znaczy że włączyć to może jedynie serwis ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Piotr_26, puste koła znaczą brak urządzenia w aucie lub jest wyłączone. Tylko Clip Ci pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_26 Opublikowano 5 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Dzięki kocuper a więc istnieje tez taka możliwość że auto może wogłóle nie być wyposażone w te czujniki i też będzie wskazywało puste koła ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubamtx Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Mam jeszcze pytanie do tego tematu. Mam czujniki w mojej megance i działają-aktywują sie jak ciśnienie spada i wyłacza sie ostrzeżenie jak jest ok więc są aktywne. W tym tygodniu chcę zmienić koła na zimowe- bez czujników. I teraz mam pytanie (nie ma na nie jednoznacznej odpowiedzi nigdzie). Czy jak wymienie koła będzie mi się świecić cały czas ostrzegawcza kontrolka i nie będą działać jakieś systemy bezpieczeństwa czy wszystko bedzie ok i poprostu system sie deaktywuje po przejechaniu iluś tam km? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelp2008 Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 kubamtx, O ile pamietam trzeba deaktywować w kompie, inaczej bedzie ostrzeżenie o awarii czujników. Jesli coś pomyliłem to proszę o poprwienie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubamtx Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Założyłem dziś zimówki i na razie przejechałem tylko około 10 km po mieście moim małym ale na razie nie mam żadnego błędu. Przy zapłonie koła mi znikają z konsoli ale potem się pojawiają znów i brak błędów. A system działa na pewno. Może muszę przejechać więcej kilometrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiszaElk Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Odświeżę temat :) Miałem letnie kapcie na alusach, czujniki niby są i na letnich wszystko było ok. Miesiąc temu przełożyłem kapcie na zimówki (całe koła!) i... nadal jest ok, tzn. na obrysie samochodu na desce wszystko pali się jakby były czujniki i wszystko było ok. Tak ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grooha Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 u mnie po założeniu kół zimowych koła na wyświetlaczu znikają, Cały czas po włączeniu auta wyswietla komunikat "capteur pneu horse service" czy jakoś tak.Wiosną po założeniu letnich wszystko wraca do normy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
groochu Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Wracam do tematu czujników. Ale mam inny problem, jak zaczęły się mrozy czujnik w P.L. kole zaczął najpierw codziennie rano wskazywać że za małe ciśnienie. Po kilku dniach sprawdzania kompresorem wyszło ze ciśnienie nie spada. a komunikat o małym ciśnieniu znikał w czasie jazdy. Po 2 tygodniach zaczął pokazywać się komunikat "wentyl uszkodzony". W trasie potrafił się pokazać kilka razy ten komunikat. A od paru dni jak już jest na plusie temperatura, pokazuje się jeszcze komunikat "kolo do wymiany" i świeci się kontrolka "stop". W trasie pojawia się na przemian ten komunikat z komunikatem ze wentyl uszkodzony, i zaraz po tym jest OK wszystko, i po jakimś czasie od nowa. Co to może być? uszkodzony wentyl? Czy coś innego z kołem. Dodam że cały czas pokazuje jedno koło tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi