kammat Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Witam!mam pytanie dla posiadaczy Megan 3 z climatronic , jak macie zazwyczaj ustawioną klimatyzacją w aktualnym okresia zimowym?Głównie chodzi mi o to czy climatronic cały czas macie załączony , a jeżeli tak to na jakich ustawieniach?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chmurekk Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 U mnie jest cały czas na AUTO. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaba27 Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 U mnie też jest ustawiony przeważnie cały czas na AUTO i 22 stopnie :) Jak chcę żeby zaczęło wcześnie wiać to włączam funkcję czysta szyba, a potem przechodzę na AUTO :) co zauważyłem to to że w garażu po wjeździe jest woda pod samochodem czyli klima działa :) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomaskce Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Ja daje 21 stopni, pozniej klikam Soft i pozniej AC OFF :) Wtedy klima niepotrzebnie sie nie wlacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mp Opublikowano 13 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 19st. kierowca 18st. pasażer przy AC OFF. Klimatyzacji używam w zimie jedynie do odszronienia (a raczej odparowania) szyb przednich (program max). W ASO zalecili mi abym w zimie raz na ok 3tyg. zagrzał na maxa klimatyzację po podróży na ok. 30sek. do 1 min. w celu wygrzania wilgoci. Postępuję zgodnie z radą nie do końca wiedząc czy jest to słuszne czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubal Opublikowano 14 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Soft i 18 st. Zimą i tak jeździ się w pięciu swetrach więc cieplej być nie musi :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deeper Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 19-20C soft-auto, jedynie jak zaparowane to troche powieje... Jak jade z wiecej niz 1 pasazerem to wtedy czesto Auto zeby byla lepsza wymiana powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanPio Opublikowano 17 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 Klimę zimą mam wyłączoną i grzanie na maxa przedniejsz szyby z wentylatorem ustawionym na pierwszy stopien. Po pewnym czasie jak zrobi sie w kabinie cieplej zmiana duchawy na stopy przy takim samym ustawieniu sily nadmuchu. Zima generalnie nie odpalam klimy (no moze zdarzylo sie raz jak byly tegie mrozy i po wejsciu do auta wydychana para zaczela marznac po wewnętrznej stronie szyb) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 17 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 Zima generalnie nie odpalam klimyno to bardzo niedobrze :-/ (dla sprężarki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Urban94 Opublikowano 17 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 JanPio, klime powinno się uruchamiać min. raz w tygodniu na 5-10 minut... ;-) Wtedy nie powinieneś mieć problemów z klimą jeżeli włączysz ją na wiosne... :-P [ Dodano: 2010-02-17, 17:45 ] waldek708, był szybszy.. :-> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanPio Opublikowano 17 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 Dzieki chlopaki nie wiedzialem w instrukcji nie ma a w salonie/serwisie nie informowali... Od jutra bedzie jak piszecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaba_1974 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Witam to co piszecie o włączaniu klimatyzacji to herezje wyssane z głupoty proponuje zapoznać się z zasadą działania a dopiero pisać głupoty klimatyzacja to układ zamknięty i nie wpływa na niego temperatura zewnętrzna bo w klimatroniku vw np. nie uruhomicie klimy poniżej -4-5 stopni i co popsuje się klimatyzaja przez zimę? popsuje się wtedy gdy rozszczelni się lub będzie chodziła cały czas z przyczyn zużycia się sprężarki lub jakiejś części 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f1e Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 W zimę nie powinno się wyłączać klimatyzacji. Tak jak wyżej napisał Ci kolega, ona i tak się nie włączy poniżej zadanej przez sterownik temperatury. Ponadto po pierwsze działa Ci wtedy osuszacz a po drugie sprężarka się smaruje. Takie działanie zaleca serwis. Pytałem o to nawet przy okazji akcji naprawczej. Zauważ że w wielu nowoczesnych autach nawet nie ma guzika, który włącza klimę nawet u nas w Megankach jest tylko AC off. Tak więc wymusza to włączania klimatyzacji od razu po uruchomieniu samochodu. Ewentualnie możesz ją wyłączyć jak chcesz po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaba_1974 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 jaki osuszacz musi działać jak włączona klima bez osuszacza klima chodziła by tylko 15 -20 sekund dokąd nie zrobi sie zator i sie wyłączy! i jakie smarowanie sprężarki sprężarka jest smarowana cały czas jak pracuje silnik chyba że sprzęgło zerwane. zapraszam do zapoznania się zdziałaniem klimy jestem pewny że zasady działania nie znasz .Zajmuje się chłodnitwem 10 lat i to co ludzie wypisują na ten temat to porażka a jacy przy tym fachowcy pozdrawiam REGULAMIN pkt 5.6 interpunkcja, 5.7 logika - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testral Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Brak interpunkcji i wielkich liter bardzo utrudnia zrozumienie twoich wypowiedzi, dlatego dopytam: w zimie wyłączać klimę przyciskiem AC OFF? Czy po prostu używać jak w okresie letnim a automatyka klimy sama zadecyduje jak ma działać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi