olos47 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 jak czytam, że po 17 tyś km zmieniacie klocki to aż mi się wierzyć nie chce... U mnie 65 tyś i to w kombi i jeszcze z 5-10 tyś km na klockach przejadę (od nowego - oryginały). I co ciekawe tył i przód zużywają się w miarę równo. Wiem, że niektórzy jeżdżą ostro i klocki lecą szybko.. no ale 4 razy częściej??!! A jeśli chodzi o tarcze to niepisana zasada mówi, że powinny wytrzymać 2 komplety klocków; tak powinny być dobrane twardości. Ta proporcja jest często zachwiana gdy ludzie do "normalnych" aut zakładają sportowe klocki ferrodo, które muszą się odpowiednio rozgrzać żeby odpowiednio hamować. Przy normalnej jeżdzie potrafią być twarde i szybciej ścierać tarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liso Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 olos47 a te Twoje klocki to oglądałeś wyjęte czy tylko oględziny przez dziurę w feldze albo na zdjętym jedynie kole? Bo wiesz mojemu ojczulkowi w seacie po 4 latach jazdy i 80 tyś. przebiegu też sprawdzili i była ich ponad połowa. Tylko pewnego razu jak trzeba było wyhamować ten kiosk ze 180 to pojawiły się dziwne odgłosy i słabsza skuteczność. Po rozebraniu okazało się, że tarcze i klocki do wymiany... to jak? była ponad połowa czy nie? - była!, hamowały jak trzeba? nie hamowały! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ABCMegane Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Witam, Przy jakiej grubości trzeba wymienić klocki? Pytam bo jestem przed podróżą na 1000 km. Może inaczej, przy jakim procencie zużycia klocków trzeba je wymienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Najlepiej wymienić jak grubość klocka jest około 4-5mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ABCMegane Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 aston76, dzięki za informację. Jaka jest grubość nowych klocków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 6 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Całą grubość klocka ok. 17-18,2mm z metalem czyli około 12mm materiał ścierny klocka. Czyli jeżeli masz poniżej 5mm materiału ściernego to można zacząć się zastanawiać nad wymianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agata88 Opublikowano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 witam a jak wygląda wymiana klocków tylnych prz automatycznym hamulcu ręcznym??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan555 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 (edytowane) Jak jest z 5mm klocka do bez szaleństw mozna zrobic jeszcze te 5tyś km , nie ma regóły oczywiscie ale to jest 40% nowego więc nie przesadzajmy :o Oczywiście musi być zużyty równo Edytowane 3 Czerwca 2013 przez P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agata88 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 ponawiam pytanie , jak wygląda wymiana klocków tylnych przt hamulcu automatycznym/ elektrycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grika Opublikowano 6 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Ja też się dołaczam z pytaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
egeodeta Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Witam wszystkich serdecznie :blink: Dzisiaj byłem na pierwszym przeglądzie w ASO z Megane III Grandtour i zaniepokoiła mnie informacje, że klocki hamulcowe są zużyte w 50%. Dodam, że samochód ma rok, przebieg 7500km i jazda nie jest jakaś dynamiczna - mam na myśli hamowanie Co o tym sądzicie? Czy to normalne? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martello Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Faktycznie duże zużycie, jeżeli jazda jest spokojna. Mi w ASO na pierwszym przeglądzie po 30 tys km i 2. latach zapewne wg tych samych kryteriów podali zużycie z przodu 60%, z tyłu 50%. Aczkolwiek dwa miesiące później byłem w dwóch innych ASO w innych sprawach i w obu "rzucali" okiem na klocki stwierdzając, że są bardzo grube. Jeżdżę głównie po mieście bez szaleństw. Chyba więc dla spokoju ducha powinieneś sam spróbować zmierzyć ich grubość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grika Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 (edytowane) Witam wszystkich ponownie.Przewertowałem zasoby internetowe i dzisiaj wziąłem się za klocki tylne w moim sceniku.Zluzowałem elektryczny ręczny, wyciagłem kartę rozebrałem zacisk i to co ukazało się moim oczom to był szok.Samochód ma trzy lata a klocki wyglądały gorzej jak w 20 letnim polonezie. Czy wy też tak mieliscie? Kolego Girka zdjęcia umieszczamy zgodnie z regulaminem. Popraw je inaczej poleci w kosmos. Aston76 Edytowane 28 Października 2013 przez Grika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martello Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Czy ktoś ostatnio wymieniał klocki z przodu w megane III 1,4 w ASO? Chciałbym wiedzieć ile teraz ASO życzy sobie za wymianę klocków z przodu. Chodzi mi o cenę samych klocków i robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemektryko Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Podłączam się do pytania, jak wygląda wymiana klocków tylnych przy hamulcu automatycznym/elektrycznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi