meganecoupe02 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 czyścić przepływkę czy kupić nową? Czyszczenie nie zaszkodzi, może akurat uda się ją odratować. Waciki do uszu, benzyna ekstrakcyjna i do akcji. Jak to nie pomoże, możesz kupić używany oryginał - koszt ok 150zł, ale można też taniej wyrwać. Ważne, żeby numer się zgadzał. Ten sam przepływomierz występował w kilku modelach renówki, więc wybór jest duży. Jak długo mogę jeździć z odpięta wtyczką? Ile chcesz, ale auto teoretycznie więcej pali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Denik Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Dzięki za pomoc, w weekend rozbiorę obudowę filtra i przepływkę. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Błędów nie nałapie mi? Boję się, że wywali mi check... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Błędów nie nałapie mi? Boję się, że wywali mi check... Spokojnie, nic nie wywali. No chyba, że przy okazji padnie egr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Denik Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Koledzy jak odpiąć opaskę która łączy przepływkę z rurą od turbiny? Są jakieś specjalne szczypce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Denik, jak masz taką jak tu: http://megane.com.pl/scenic-i-phii-przeply...0,25.htm#133916 to wystarczy podwadzić cienkim płaskim śrubokrętem i zeskoczy. Przy okazji wymień na zwykłą opaskę na śrubokręt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Denik Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 meganecoupe02, dzięki właśnie tak zrobiłem i udało się grzebie właśnie w garażu przy tej przepływce, umyłem teraz ją, aktualnie szukam schematu co oznaczają poszczególne piny które są ponumerowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
supaplex Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Właśnie to jest najciekawsze. Przewala się na forach i w internecie sposób na sprawdzenia przepływki tylko i wyłącznie metodą podstawiania na inną, albo testowania silnika z odłączonym tym elementem. Czy komuś udało się ustalić jak przebadać przepływomierz pod kątem sprawności posiadając go w ręku i dysponując uniwersalnym miernikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 supaplex, Lukas.s kiedyś o to pytał, przejrzyj jego posty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
supaplex Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Niestety. Niczego nie znalazłem sensownego. Jeżeli komuś by się udało namierzyć sposób, albo choć post o którym mówi @meganecoupe02 - dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 23 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 tu coś jest: http://megane.com.pl/megane-i-phii-przeply...zep%B3ywomierza Tu też: http://megane.com.pl/scenic-i-phii-przeply...0,25.htm#145363 Chyba te posty miałem na myśli, musiałem pomylić osoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas.s Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 U mnie początek nowych problemów. Autko nie zbiera mi się na niskich obrotach, jak przekroczy ok 2300obr jakoś idzie ale poniżej reakcja na wciśnięcie pedału gazu jest marna. Po odpięciu przepływki nie czuć różnicy po za tym jak pamiętam kiedy miałem walniętą przepływkę to z trudem osiągałem prędkości powyżej 100km/h aktualnie autko bez problemu kręci się do 140 (więcej nie próbowałem bo nie mam za bardzo gdzie). Gdzie tym razem szukać przyczyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Lukas.s przejrzyj ten załącznik, wiele jest w nim wyjaśnione na temat dti. No chyba, że już go masz Megane_dTi.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas.s Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 nie jest mi on obcy z tego co wyczytałem to sprawcą zamieszania może być EGR :-? i chyba tutaj zacznę drążyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiciux6 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Witam serdecznie. Od kilku dni jestem posiadaczem Megane Scenika z 99r z 1.9 Dti. Podczas zakupu tego auta wydawało mi się iż ma za małą moc ale to moje pierwsze spotkanie z Renault. Wyprzedanie i inne manewry związane z zapotrzebowaniem na moc musiały być mocno przemyślane przed ich wykonaniem. Czytając forum dowiedziałem się o przepływce która może być uszkodzona. Odpiołem ją i auto przeszło metamorfozę. Zakupiłem nową za 230 zł i co........... Auto jeżdzi jeśli chodzi o moc myślę żę jest dobrze ale to co za mną zostaje przy przyszpieszaniu, znacznym dodaniu gazu to czarna chmura i myślę że jest znacze złużycie paliwa. Przy uszkodzonym przepływomierzu nie miało miejsca żadna czarna chmura. Nawet się zastanawiam czy nowa przepływka jest sprawna. Dodam iż scłychać turbinę, stan oleju jest ok. filtr powietrza nowy, CDIF pokazuje "0" usterek. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2011 wiciux6, kupiłeś chiński przepływomierz czy siemensa? Przepływomierz tylko oryginalny, zamienniki to syf - poczytaj na forum. Odnośnie spadku mocy - ostatnio moje dCi zaczęło tracic moc przy wyższych obrotach tak jak przy przeładowaniu. Pękł wężyk od czujnika ciśnienia w kolektorze. Wymiana kilka minut i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi