kipi Opublikowano 9 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 1.9 DCi to nie 1.5DCi więc porównywanie ich spalania w korkach czy na małym dystansie nie ma sensu. Mi po mieście na krótkim dystansie spala około 9 l. Na trasie około 6 - 6.5l. Co dziwne to zdarzyło mi sie przebyć trasę Bielsko-Biała - Gorlice (generalnie po górach) z 4 osobami na pokładzie naprawdę deptając - tam gdzie sie dało leciałem nawet 120km/h. Po prostu żadna ekonomiczna jazda i spalił mi 6.5l. Nie wiem ile może spalić na autostradzie równej jadąc stałą prędkością ale przypuszczam iż może to być nawet poniżej 6l/100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosol Opublikowano 9 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 Mi na trasie miedzy 5,4 a 5,7 litra. Prędkość maks 120-130km/h. Ostatni pomiar z 770km (660km trasa, 100km miasto) wyszedł 5,8 litra (wskazanie kompa, wiec moze maly odchył jest). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterNZ Opublikowano 9 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2010 Jeżeli chodzi o jazdę miejską to pytanie w jakich warunkach? Póki co jeżdżę Skodą Octavią II 1,9 TDI i jak jadę do pracy w korkach w Warszawie to ok. 8-9 żadna sensacja (benzyną 9-13), jak wracam 5,5 do 6,0 ale jak trafi się deszcz, jakiś remoncik itp. to udaje mi się uzyskać ok. 10-11 l. (czas dojazdu wtedy do 1,5 h normalnie rano 40-50 min. i wieczorem 20-25 minut). Dlatego moim zdaniem porównywanie jazdy miejskiej bez doprecyzowania nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opielowski Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 Ja wam powiem tak panowie, mój 1.9 dCi w Scenicu II w jeździe po Sosnowcu i Katowicach ( bo to jest moja jazda miejska), zawsze troche korków itp. pali średnio 6,2. Jeżeli były mrozy takie po -15,20 to wtedy automatycznie spalanie skoczyło do 6,7-6,8. Jak wiadomo miasto miastu jest nie równe. Jeżeli chodzi o trasy to jadąc ostatnio do Rzeszowa ( prędkości do 130 km/h) spalanie wyszło 5,5. Natomiast wracając, jechałem średnio 150-180 km/h spalanie wyszło 6,2. Powiem jeszcze, że filtr powietrza i paliwa wymieniam co 10 tys km. Dodam że autkiem po nagrzaniu jeżdżę dosyć dynamicznie. Z tym że u mnie silnik rzadko kiedy jest nie dogrzewany. Ale szczerze wam powiem, że kiedyś przez tydzień jeździłem co dzień na niedogrzanym silniku (ok. 5 km) i spalanie od razu poszło do 7,8. Także bez problemu jestem w stanie uwierzyć w spalanie ok. 9 litrów na krótkich dystansach. Silnik nie dogrzewany pali jak smok. P.S Ostatnio spalanie podskoczyło mi z średnio 6,2 na 6,5, ale jest to chyba spowodowane zaślepieniem zaworu egr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 opielowski wrzuć filmik tego "rewelacyjnego" średniego spalania, najlepiej tak z 1k km lub to: "średnio 150-180 km/h spalanie wyszło 6,2" :) Filtr paliwa zmieniasz co 10k? To ile ty rocznie robisz km? W dieslu temperatura silnika nie ma takiego wpływu na spalanie jak w benzynie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opielowski Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 Rocznie robie ok. 35 tys km. Teraz tak jak pisałem mam 6,5 l, na tym dystansie jest zrobione jakieś chyba 2 tys km. Wrzucę dziś wieczorem filmik, nie ma sprawy. Jeżeli chodzi o filtry, wole zmieniać częściej filtr powietrza niż robić turbine i odpowiednio dla filtra paliwa niż robić wtryski. Z własnego doświadczenia wiem, że filtr powietrza u mnie po 10 tys km. jest już zasyfiony. Jeżeli chodzi o spalanie typu 6,2, to może przesadziłem, cały czas nie jechałem tam te 150-180 ale prędkości były osiągane bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 10 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 Ostatnio spalanie podskoczyło mi z średnio 6,2 na 6,5, ale jest to chyba spowodowane zaślepieniem zaworu egr.na pewno nie.EGR nie ma nic do tego.kataryniarz, u mnie w lalce nie kasowałem wskazań kompa od jakiś 20tkm(3miesiące).Średnie spalanie pokazuje 6.2l /100km :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian1000000 Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Laps, witam ja ci powiem tak ja jak jestem w Polsce to jeżdżę po takich miastach jak Tarnobrzeg , stalowa wola, to mi spala 6.8 do 7.2 a jak jestem w Paryżu to po mieście w korkach spala mi nawet do 11l a średnia prędkość mam ok 15km/h i to jest jak najbardziej normalne :-/ :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzes Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 ja mam 1,9 dCi 120km, auto w mieście pali około 5,5-5,8l wynik z obliczeń, nie zczytany z komputera, więc bardziej poprawny, w trasie (np poznań-trójmiasto) spalanie wyszło około 4-5l (prędkości nie małe bo w momentach gdzie można było dochodziło do 190) średnia prędkośc (wg wskazań komputera) wynosiła ok 80km/h trasa była przebyta zimą więc spalanie jest większe (w samochodze były 4 osoby) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Ramzes, jasne...jakbyś jechał sam i troszeczke wolniej to pewnie byś do 3.5 l zszedł... :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian1000000 Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 waldek708, ja myślę ze ramzes spaliłby jeszcze mniej niż 3.5litra :) :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Panowie, przestańcie się licytować bo to prowadzi do zamknięcia tematu. Laps, czy powyższe odpowiedzi pomogły Ci w rozwiązaniu problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laps Opublikowano 11 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Kwestią odpowiedzi megacoupe02 odpowiedzi pomogły mi w rozwiązaniu problemu. A jak temat Cie nie interesuje to po co w ogóle wchodzisz tu i cztasz, co?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Sorry Laps, nie zauważyłem zakazu wstępu dla użytkownika meganecoupe02 albo go przeoczyłem. Nie spinaj się, zadałem Ci proste pytanie. odpowiedzi pomogły mi w rozwiązaniu problemu Jeżeli problem został rozwiązany to rozumiem że można zamknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TBPJ Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Podziwiam Ramzesa - ale żeby osiągnąć takie spalanie to musiało by mnie pchać przynajmniej 2 murzynów -nie możliwe. Mam megi 1,9 dci 120KM i bardzo ciężką nogę. W spalaniu nie widzę żadnej reguły - chyba że taką że im bardziej deptam tym mniejsze mam spalanie. Do pracy mam 20km w tym 14km autostradą (autko trzyma tam 150-190km/h). Spalanie jakie mi wychodzi to 7-8 litrów. Uważam że to dużo jak na tak małe autko. Pomimo że jeżdżę bardzo szybko to sporo czasu spędzam też w korkach (uroki śląska) więc prędkość średnia wdł. kompa to ok. 40km/h. Filtry i oleje wymieniam co 10 tyś km. Czy ktoś ma pomysł jak poskromić apetyt na ON? Moje spalanie można prześledzić tu: http://www.motostat.pl/vehicle-stats/13472 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi