lotharek Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Witam wszystkich forumowiczów ! Ujezdzam do miesiąca moja megane II kombi i jestem z tego autka PRAWIE zadowolony, gdyby nie...KLIMA-TRONIK który okazuje sie bardzo kapryśny. Gazu pełno, ciśnienie ok, cewka na kompresorze OK, kompresor OK a klima sie włącza od czasu do czasu (tryb manualny nie auto). Odstawiłem autko do do http://www.bosch-adamczyk.pl/ ale widze ze chlopaki sobie nie radzą... Prosze o pomoc w namiarach na warsztat ktory sie ZNA na RENAULT i jest w mi w stanie pomoc. Moja cierpliwość sie już kończy - jazda autobusami boli - i kosztuje sporo czasu i pieniedzy. ps. czy to prawda ze nie można włączyć kompresora ponizje temp 6 stopni na zewnatrz w moim aucie ? tak mi powiedziano w RENAULT BARTKOWIAK... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 czy to prawda ze nie można włączyć kompresora ponizje temp 6 stopni na zewnatrz w moim aucie ? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lotharek Opublikowano 20 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 czyli jak wyświetlacz mi pokazuje 6stopni to nie włączę klimy w trybie manualnym ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Tak, nie będzie działać sprężarka pomimo świecenia symbolu "AC" na wyświetlaczu. Podejrzewam, że masz jednak sprawną klimę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 U mnie w megane II phI mogę włączyć ręcznie sprężarkę do minus 8 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 21 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2010 Nel to bardzo fajnie, ale piszemy o ph2 ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 21 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2010 A jaka to różnica? Sadzisz, że Renault zmienił coś w idei sterowania przy przejściu Ph I - > Ph II ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 21 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2010 A czytałeś co pisze wyżej? Jest odpowiedź od ASO, jest potwierdzenie posiadacza ph2, jest różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lotharek Opublikowano 22 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2010 Panowie, jest grzybnia... klima mi się włącza OKAZYJNIE. Po wyłączeniu silnika i włączeniu nie włącza się..trzeba chwile pojeździć, wpaść w kilka dziur i się włącza. stad moje pytania : - czy presostat może się zawieszać ? - czy przekaźnik / jeśli jest/ może się zawieszać ? Co się dzieje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 22 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2010 A czytałeś co pisze wyżej? Czytałem, ale ten post nic nie wnosi, mnie się też nie włączy poniżej +6 °C, Tzn. włączy się sprężarka na kilkanaście sekund i się wyłączy. Mam klimę manualną. Tak jest właśnie Renault ustawione. ` Klima generalnie nie włączy się poniżej +4 - +6 °C takie zabezpieczenie. Możliwe, że w ujemnych temp. w trybie ręcznym, przy włączeniu odszraniania szyb sprężarka się włączy po to aby osuszyć powietrze, ale potem na pewno nie będzie działać. Jeszcze raz powtarzam zasada działania klimatyzacji manual i automat (climatronic) jest takie same we wszystkich modelach Renault. Jedyna różnica leżeć będzie w innym poprowadzeniach rurek i umiejscowienia czujników. Ba niektóre elementy mogą być stosowane w różnych modelach zamiennie, to że różnią się nr OEM nic nie znaczy. st grzybnia... To będziesz grzyby zbierał wpasc w kilka dziur i sie wlacza. Szukaj braku styków na kostkach i bezpiecznikach, obstawiam panel sterowania nawiew sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 23 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2010 Możliwe, że w ujemnych temp. w trybie ręcznym, przy włączeniu odszraniania szyb sprężarka się włączy po to aby osuszyć powietrze, ale potem na pewno nie będzie działać. Nie ma znaczenia automatyczne czy ręczne włączenie, w żadnym przypadku poniżej ok. +6 stopni sprężarka nie pracuje. Temat przewałkowałem w ASO przy okazji naprawy mojej klimatyzacji. lotharek a symbol "AC" zapala się za każdym razem, czy tylko jak "pojeździsz po dziurach"? P_r_z_e_m_o dobrze radzi, trzeba sprawdzić połączenia skoro dziury mają wpływ na działanie. W ASO Lubliniec do 31 maja mają promocję na przegląd i odgrzybianie klimatyzacji - 99zł. Warto podjechać, a przy okazji może sprawdzą co jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lotharek Opublikowano 25 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2010 Panowie. niniejszym ogłaszam ze moje problemy z klima odeszły w niepamięć. a wszystko dzieki Wam i Krzyśkowi z CHLODNIC-POLA z Sośnicowic. RESPEKT !!! Mega Szacun dla ww ! pare slow o warsztacie : - omówiłem sie w piątek na poniedziałek na 12 - potwierdziłem przyjazd o 10.30 juz w poniedziałek - przyjechałem na miejsce i po ok. 10 minutach moja Renatka byla juz na warsztacie. - usterka zostal zdiagnozowana w ciagu 2 minut - naprawa ok. 1h - presostat.... - przy okazji wymienielem filtr kabinowy (rekami P. Krzysia) , odgrzybiłem moja czarnule, sprawdzilem płyny itp. - w czasie naprawy Pan Krzysztof wielokrotnie okazał sie wyrozumiałym człowiekiem i nie wygonił mnie na zewnątrz tylko odpowiadał cierpliwie na moje pytania (bralem go kilka razy pod wlos jeśli chozi o Renatke i wiadomości z forum) - NIE DO ZAGIĘCIA CZŁOWIEK !! - przy okazji poraża spokojem i wewnętrznym opanowaniem ! kilka slow na plus i minus: IN PLUS : - mega profesjonalizm - warsztat czysty - mechanicy nie umorusani w smarze - ceny - przyzwoite - customer-friendly podejscie In minus ( a sa ..jak zawsze) - fatalny dojazd - można zgubić zawieszenie - na placu masa aut ...nie ma gdzie zaparkować by udać sie do biura - po wymianie filtra kabinowego zostal syf na dywaniku ( maly bo maly ale zawsze) Koszt imprezy : - czujnik - 100zl - 50 odgrzybianie - 64 - filtr kabinowy - 10 - spawanie plastiku uchwytu reflektora - połamał sie był.... w sumie - 374 zl ! jak dla mnie po wcześniejszych doświadczeniach z serwisami klimatyzacji - BOMBA ! jeszcze raz serdecznie polecam !! Lotharek/ czarna strzała 1.5dci Siemianowice ;) Wyrzuciłem z posta zbędne 18 enterów. meganecoupe02 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi