SpecPC Napisano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 Witajcie, dzisiaj jadąc do domciu wcisnąłem trochę mocniej pedał gazu, po czym na desce zapalił się SERVICE i napis "SPRAWDŹ WTRYSK" - w języku niemieckim i ograniczeniem maksymalnych obrotów silnika do 3000 obr./min. Dziwne ... zatrzymałem się, wyłączenie silnika - włączenie błąd znikł ale za chwile kolejny raz się pojawił i ta sama akcja. Wcześniej w czasie jazdy gdy ładnie przyśpieszało po zmianie biegów z 1 na 2 i na 3 pojawiał się chwilowy przestój ok. 1 sek. i auto dalej przyśpieszało. Również komunikat na desce pojawił mi się raz gdy karta była włożona a ja siedziałem i czyściłem autko przy zgaszonym silniku. Co może być przyczyną? Niestety kabel do diagnostyki będę miał najwcześniej pon-wtorek, a kkl od vaga niestety nie działa:( Aha dodam jeszcze, że mimo wymienionych baterii w pilocie na wyświetlaczu pojawia mi się komunikat o słabej Baterii w karcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pawelolsztyn Napisano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 prawdopodobnie masz spadek cisnienia na listwie. mysle, ze to samo co u mnie - wtryski. zrob test przelewow i regeneracja ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpecPC Napisano 6 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 Ale zacząłem grzebać i okazało się że po odłączeniu przepływomierza autko jedzie super ale trochę dymi, a po zapięciu go znowu muli. Czy to wina przepływomierza? [ Dodano: 2010-06-07, 17:05 ] A może przydałoby się wyczyścić EGR? Czy to może pomóc? [ Dodano: 2010-06-10, 22:57 ] Autko naprawione, przyczyną problemu był czujnik ciśnienia w kolektorze dolotowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly.high Napisano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 SpecPC, możesz powiedzieć jak na to wpadłeś? na kompie pokazało? ja cały czas jeżdżę z odpiętym przepływomierzem bo jak jest załączony to czasami, nie wiem kiedy i od czego to zależy, autko nie reaguje na gaz, zamula. na odpiętym chodzi jak zegareczek, pali normalnie, ostro zakopci jak chcę go wyciągnąć z za niskich obrotów i depnę gazu. jaki koszt tego czujnika i wymiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes Napisano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 fly.high, Spróbuj przeczyścić przepławkę. U mnie zaczęło deczko mulić to wymontowałem - benzynka ekstrakcyjna na cienki pędzelek i czyszczenie. Był na wszystkim taki leciutki filtr oleju. Po czyszczeniu i poskładaniu, jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly.high Napisano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 już go czyściłem naftą i nic ;) chyba że tylko bardziej go pobrudziłem. chodzi o te dwie blaszki wewnątrz przepływki? Był na wszystkim taki leciutki filtr oleju. - jaki filtr oleju na wszyatkim ;) :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meganecoupe02 Napisano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 jaki filtr oleju na wszyatkim ;) filtr oleju w sensie "cienka warstwa oleju" ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldek708 Napisano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 już go czyściłem naftą i nicnafta jest tłusta,mogłeś sobie tylko pogorszyć.Przeczyść bezynką ekstrakcyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly.high Napisano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 kupilem crc air sensor cleaner, jutro poczyszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpecPC Napisano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Do takich celów najlepszy jest Izopropanol do mycia - rozpuszcza wszystko, a następnie spryskanie Kontakt S06 który rozpuszcza tlenki, itp. Po czymś takim przepływomierz w audi, mercedesie wstaje bez problemów. Czujnik ciśnienia i temperatury w kolektorze dolotowym znajduje się na rurce ... gdy stoisz przed autem to na środku zaraz koło "otwieraczka klapy". Mnie kosztował 50 zł w ori i wszystko gra. Ale mam inny problem, powyżej 120 km/h i pełnym gazie obroty rosną lecz falująco ... tzn. przyśpiesza z małymi przerwami. Czy to filtr paliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly.high Napisano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 czy błąd tego czujnika pokazał komp? czy po prostu jakis mechanik tak powiedział? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpecPC Napisano 28 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Błąd wykazał komputer! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly.high Napisano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 dzięki. na razie przeczyściłem CRC AIR SENSOR CLEANER'em i od tygodnia jeżdżę z wpiętym przepływomierzem, bez przerywań tylko na podłączonej przepływce wydaje mi się że autko słabiej zbiera się "z dołu". też tak macie? ktoś może porównać? wypiąć przepływomierz i zobaczyć czy autko lepiej przyśpiesza w dolnym zakresie obrotów? (1300 - 1800 obr/min) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpecPC Napisano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Dzisiaj skończyłem prace nad autem. Rozebrałem dolot, wymontowałem przepływomierz i okazało się że włókna przepływomierza były uszkodzone, a mimo to przepływomierz wskazywał że jest sprawny. Wymieniłem na używany od znajomego, wyczyściłem go Cytrynką - odtłuszczacz w aerozolu Bernera, Izopropanolem i Kontakt S62 do tego pędzelki i wszystko gra. Samochód pracuje zupełnie inaczej. Do tego rozebrałem UCH, wyczyściłem ... polutowałem uszkodzone styki, wymieniłem element i jest super. Widziałem, że w niektórych miejscach doszło już do zwarcia i zostało delikatnie zalane przez wodę. Więc gdyby ktoś miał problem, mogę poratować i spróbować uratować UCH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes Napisano 6 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 SpecPC, O to widzę ten znajomy ma trochę przepływek na zbyciu Czyszczenie to nie problem ale czasem się już nie da bo się rozlatuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts