NEFRYT Napisano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Witam mam takie szybkie pytanie czy w silniku 1.5 dCi 80KM w Renault Megane II przy pompie paliwa na tych wężykach przezroczystych co doprowadzają ropę gdy silnik pracuje jest dużo pęcherzyków powietrza czy to normalne mój mechanik twierdzi ze się zapowietrza układ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit27 Napisano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Ja mam od zawsze tak samo (te pęcherzyki widać dopiero po wyłaczeniu silnika/pompy) bo nie tłoczone jest paliwo, nigdy z tego powodu nie było problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yetiq Napisano 11 Maja 2013 Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 (edytowane) Nawiązując do tematu. Zauważyłem takie coś. Po ok. 20 min. od zgaszenia silnika w przewodzie paliwowym widocznym na zdjęciu pojawiają się dość duże pęcherzyki powietrza. Po podpompowaniu gruszką pęcherzyki przechodzą w stronę filtra paliwa. Kiedy przestanę pompować, wracają z powrotem tą rurką od strony filtra i znów są gdzie były. Gruszka po kilku naciśnięciach robi się twarda (tak chyba powinno być). Auto działa normalnie, nie ma problemów z odpaleniem. Po odpaleniu pęcherzyki wchodzą do filtra i podczas pracy silnika w rurkach ich nie ma (zarówno w idącej z gruszki do filtra, jak i od filtra do pompy). Moje pytanie: czy to jest groźne i czy może wywołać jakąś poważniejszą awarię? Jaka może byś ewentualna przyczyna? Edytowane 11 Maja 2013 przez Yetiq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts