Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z odpalaniem po dłuższym postoju


pecik

Recommended Posts

Witam,

mam problem z odpalaniem auta po dłuższym postoju (rano, po pracy). Problem nie jest przewidywalny bywa cze pali od razu a czasem muszę piłować przez ładną chwilę.

 

1. Przy przekręceniu kluczyka wszytko ładnie kręci tylko nie chce zapalić.

2. Nic nie daje wrzucenie na bieg i "bujnięcie autem".

3. Akumulator niedawno wymieniony sprawdziłem jako pierwszy.

4. Może to nie ma znaczenia ale czasem tuż po odpaleniu dźwięk jest wyższy niż zwykle (nie wiem jak inaczej to określić)

 

Auto Benzyna + LPG (Sekwencja) 1.6 16V

 

Szukałem trochę po forum ale jakoś nic nie udało się mi się ustalić może zanim zawiozę się do mechanika uda się komuś coś wymyślić.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może pompa paliwa podaje za słabe ciśnienie, po dłuższym postoju paliwo z przewodów z płynnie i wtedy trzeba trochę krecić zanim paliwo dojdzie do wtrysku. Tak miałem w Reni 19.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak kolega rzadko tankuje (długie odstępy między tankowaniami), a dużą ilość, to może być "przeterminowane paliwo" (tak to nazwano w ASO), ale coś w tym prawdy jest. Miałem, a właściwie to mam okresowo ten sam problem w corolli. Tankuję jak mi się zapali rezera ok. 10 litrów i problem znika, pojawia się gdy poziom zbliża się do rezerwy. Żeby uprzedzić pewne uwagi - dawniej tankowałem do pełna i problem pojawiał jak poziom zbliżał sie do połowy. Wyjaśnienie (według mnie dosyć logiczne) byłoby takie - układ paliwowy jest wyposażony w pochłaniacz oparów paliwa. Silnik pracując na gazie nie pobiera benzyny, ale ona cały czas jest w obiegu (pompa benzynowa cały czas pracuje) i pochłaniacz oparów ma pełne ręce roboty, a co robi - pochłania opary, czyli najbardziej lotne frakcje benzyny, a pozostają te najmniej lotne (najgorzej parujące). Przy uruchamianiu zimnego silnika leniwie parują i stąd kłopoty z odpaleniem na dotyk. Mało, ale często - jak przy prostacie, ale u mnie skutkuje. Niech kolega spróbuje, to nic nie kosztuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Witam. Miałem podobny problem. Autko nie odpalało bez względu na długość postoju, temperaturę silnika czy wilgotność powietrza, zdarzało się, że odpalało od razu a po ponownej próbie nic. Pomagał wtedy "zapych". Jak większość ludzi wymieniłem świece, przewody zapłonowe i moduły zapłonowe i nic nie pomogło. Postanowiłem poczytać trchę na tym forum i znalazłem!!! Czujnik położenia wału nalezało wyczyścić i po sprawie. Wielkie dzięki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!