pecik Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Witam, mam problem z odpalaniem auta po dłuższym postoju (rano, po pracy). Problem nie jest przewidywalny bywa cze pali od razu a czasem muszę piłować przez ładną chwilę. 1. Przy przekręceniu kluczyka wszytko ładnie kręci tylko nie chce zapalić. 2. Nic nie daje wrzucenie na bieg i "bujnięcie autem". 3. Akumulator niedawno wymieniony sprawdziłem jako pierwszy. 4. Może to nie ma znaczenia ale czasem tuż po odpaleniu dźwięk jest wyższy niż zwykle (nie wiem jak inaczej to określić) Auto Benzyna + LPG (Sekwencja) 1.6 16V Szukałem trochę po forum ale jakoś nic nie udało się mi się ustalić może zanim zawiozę się do mechanika uda się komuś coś wymyślić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Czujnik położenia wału sprawdź na początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Dodam coś od siebie: 1: Kiedy filterek paliwa był wymieniany? 2: Kiedy był robiony przegląd gazu? 3: Czy odpalasz go na gazie czy na benzynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodzio Opublikowano 4 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2010 Może pompa paliwa podaje za słabe ciśnienie, po dłuższym postoju paliwo z przewodów z płynnie i wtedy trzeba trochę krecić zanim paliwo dojdzie do wtrysku. Tak miałem w Reni 19. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 4 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2010 pecik, spróbuj po włączeniu zapłonu odczekać kilka - kilkanaście sekund zanim zakręcisz rozrusznikiem. Powinno być słychać kiedy wyłączy się pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Jak kolega rzadko tankuje (długie odstępy między tankowaniami), a dużą ilość, to może być "przeterminowane paliwo" (tak to nazwano w ASO), ale coś w tym prawdy jest. Miałem, a właściwie to mam okresowo ten sam problem w corolli. Tankuję jak mi się zapali rezera ok. 10 litrów i problem znika, pojawia się gdy poziom zbliża się do rezerwy. Żeby uprzedzić pewne uwagi - dawniej tankowałem do pełna i problem pojawiał jak poziom zbliżał sie do połowy. Wyjaśnienie (według mnie dosyć logiczne) byłoby takie - układ paliwowy jest wyposażony w pochłaniacz oparów paliwa. Silnik pracując na gazie nie pobiera benzyny, ale ona cały czas jest w obiegu (pompa benzynowa cały czas pracuje) i pochłaniacz oparów ma pełne ręce roboty, a co robi - pochłania opary, czyli najbardziej lotne frakcje benzyny, a pozostają te najmniej lotne (najgorzej parujące). Przy uruchamianiu zimnego silnika leniwie parują i stąd kłopoty z odpaleniem na dotyk. Mało, ale często - jak przy prostacie, ale u mnie skutkuje. Niech kolega spróbuje, to nic nie kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Jest to logiczne, benzyna faktycznie się "psuje" z czasem. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schizm Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 sprawdź wtryskiwacze, może się zapiekły jak u mnie i nie chciał mi zapalać na zimnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nemo80 Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Witam. Miałem podobny problem. Autko nie odpalało bez względu na długość postoju, temperaturę silnika czy wilgotność powietrza, zdarzało się, że odpalało od razu a po ponownej próbie nic. Pomagał wtedy "zapych". Jak większość ludzi wymieniłem świece, przewody zapłonowe i moduły zapłonowe i nic nie pomogło. Postanowiłem poczytać trchę na tym forum i znalazłem!!! Czujnik położenia wału nalezało wyczyścić i po sprawie. Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi