Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Pytanie. Zepsute auto tuż po zakupie.

MaY

Rekomendowane odpowiedzi

przypadek jakich wiele: 1- można odstąpić od umowy odebrać auto i oddać kasę, najprościej i z przykrością, jest zasada, że wciągu trzech dni od transakcji można tak zrobić, nawet w dokumentach bankowych można odstąpić od kredytu zwracając go w całości bez konsekwencji.

2- jeśli jesteś pewien, że z twojej (twojego kolegi) strony było wszystko jak należy, nie martw się w 100%, gość może powołać biegłego rzeczoznawcę z automobilklubu, oni są dobrzy i potrafią się wypowiedzieć jaka jest awaria faktyczna, kiedy mogła powstać, kiedy mogła się zacząć, jaka jest przyczyna. Takiego rzeczoznawcę może również powołać twój kolega, jednak nie obejdzie się chyba bez "sądu na drodze cywilnej".

Do antonescu;

zamęt się zrobił

Jak dla kogo, bo dla ludzi oświeconych w temacie sprawa jest jasna, a dla takich jak ty ,którym się wydaje ,że coś wiedzą tzw. niedouczonych grafomanów robi w główce zamęt.

kupuje buty w sklepie i w tym sklepie dokonuje reklamacji a nie u producenta

To zależy czy producent wystawił karte gwarancyjną która jest dobrowolna, czy też nie i czy będziesz z niej korzystał czy też skorzystasz prawa rękojmi które teraz zostało zmienione na niezgodność towaru z umową i będziesz rościł żądania wobec sklepu czyli sprzedawcy towaru u którego go nabyłeś. W każdym bądź razie czy zaniesiesz te buciory do sklepu czy wyślesz do producenta nie ma to znaczenia gdyż ,sprzedawca też je odeśle a jeśli producent mu ją odrzuci odmówi automatycznie też i tobie. Nie wiem czy coś z tego rozumiesz... staram się przynajmniej nie używać akademickiej frazeologii a pisać w miarę zrozumiale ,ale jak widać są wyjątki. Prawo jest tak bardzo skomplikowane i nie ma dwóch takich samych przypadków,a wyroki nie wydaje się automatycznie na jednej podstawie którą tak uparcie się podpierasz . Reklamować auto możesz też na tej podstawie, że sprzedawca zapewniał cię iż pali 7l na 100km ,a okazało się, że pali 8! Tu też możesz wygrać sprawę oczywiście jeśli to udowodnisz. Temat jest z działu rzeka więc przytoczę cytat jednego z kolegów z Klubu Seat Ibiza Polska;

Odpowiedzialność wyłączona

Są dwa przypadki, gdy sprzedawca nie musi zwracać pieniędzy ani obniżać ceny, nawet jeśli sprzeda złom. Zgodnie z art. 557 § 1 k.c. sprzedający jest zwolniony z odpowiedzialności, jeżeli kupujący wiedział o wadzie w chwili zawarcia umowy. Jeśli zatem sprzedający poinformuje, że samochód jest po wypadku, a kupujący mimo to go kupi, to nie może potem zgłaszać roszczeń z tytułu wad, które są następstwem wypadku. Ważny jest jednak moment przekazania informacji kupującemu. Sprzedający nie może argumentować, że dopełnił obowiązku informacyjnego, jeśli o usterce zawiadomił nabywcę po zawarciu umowy.

Drugą możliwość ograniczenia lub całkowitego wyłączenia odpowiedzialności stwarza art. 558 k.c. Wystarczy, że zgodzą się na to obie strony transakcji. Dowodem takiej zgody jest złożenie podpisu pod umową. Dlatego kupujący samochód z ogłoszenia, czy na giełdzie od osoby fizycznej powinien uważnie czytać, co jest zapisane w umowie. Jeżeli kupujący zgodzi się na zapis o wyłączeniu odpowiedzialności sprzedawcy, to poważnie ogranicza szansę na odzyskanie pieniędzy, jeśli auto okaże się wadliwe.

Taki zapis może być różnie sformułowany np.: „sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za wady sprzedawanego pojazdu”, „strony zgadzają się na wyłączenie odpowiedzialności sprzedawcy z tytułu rękojmi za wady, które ujawnią się po zawarciu umowy sprzedaży”, „sprzedający nie ponosi odpowiedzialności za stan techniczny pojazdu”.

Teoretycznie kupujący może jeszcze argumentować, że sprzedawca zataił przed nim podstępnie wadę auta (art. 568 § 2 k.c.). Jeśli uda mu się tego dowieść, to zapis o wyłączeniu lub ograniczeniu odpowiedzialności z tytułu rękojmi będzie bezskuteczny.

Co to jest podstępne zatajenie wady?

W swoim wyroku z 2003 r. Sąd Najwyższy uznał za takowe umyślne działanie sprzedawcy, które ma na celu utrudnienie wykrycia wady przez kupującego. Będzie to zatem np. ukrycie lub zamaskowanie wadliwości, a co najmniej sytuacja, w której sprzedawca, wiedząc o istnieniu wady, nie poinformował o niej kupującego.

Udowodnienie podstępnego zatajenia ma jeszcze i ten skutek, że kupującego przestają wiązać terminy na zgłoszenie wady. Oznacza to, że nie traci on wówczas swoich uprawnień nawet, jeśli wadę zgłosił dopiero po dwóch latach od zakupu czy też ponad miesiąc od jej wykrycia.

Obowiązek udowodnienia, że sprzedawca podstępnie zataił wady spoczywa na kupującym. Może to być trudne, jeśli umowa jest lakoniczna, a on nie ma świadków ani ekspertyzy fachowca wskazujących, że w chwili zawierania umowy auto było wolne od wad.

Podstawa prawna:

Art. 556-576 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. nr 16, poz. 93 ze zm)

Wyrok Sądu Najwyższego z 1 kwietnia 2003 r., sygn. akt II CKN 1382/00

Osoby, które nie poddały kupowanego auta fachowej ocenie technicznej powinny wystrzegać się w umowie zapisów w rodzaju „kupujący zna i akceptuje stan techniczny pojazdu”.

Myślę, że nie warto ciągnąć tego tematu dalej i proszę o zamknięcie.

dyskusja jest wielce akademicka.

Szybciej pójdzie , jak zobaczymy tą umowę kupna-sprzedaży.

Dodam , że w pewnych autokomisach i salonach sprzedających antyczne auta, są w umowach zapisy o rękojmi i gwarancji na auto. Tam jest sprawa prosta.

Bo są komisy i "komisy", niestety "komisów" jest u nas więcej, ot choćby historia z forum dacii, gdzie klubowicz znalazł swoje auto z kręconym licznikiem w komisie będącym przy Dekarze (tak, chodzi o to aso z puławskiej).

Z moich poszukiwań auta pamiętam, że zapis o znaniu stanu faktycznego można sobie w buty wsadzić, ale to kupujący musi udowodnić, że sprzedający o wadzie wiedział, a z tym to już wiadomo jak jest u nas :evil:

Dekar nie jest na puławskiej tylko na modlińskiej - nie jest to reno polska tylko autoryzowany dealer (puławska, aleje i lewinowska to własność reno polska - po odkupieniu od kiljańczyka). Widać najlepiej stołować się w trzech wspomnianych i omijać "autoryzowanych"

Nazwy własne wypadałoby napisać z WIELKIEJ litery :!:

Dekar nie jest na puławskiej tylko na modlińskiej

Haaaa i tu mnie masz, faktycznie Modlińska :)

nie jest to reno polska tylko autoryzowany dealer

Właśnie, AUTORYZOWANY czyli firma do której z założenia mamy większe zaufanie :evil:

Największym problemem jest polskie prawo, które w każdym przypadku z ofiary robi winnego lub tak utrudnia, że świadomie się rezygnuje.

Z moich poszukiwań auta pamiętam, że zapis o znaniu stanu faktycznego można sobie w buty wsadzić, ale to kupujący musi udowodnić, że sprzedający o wadzie wiedział, a z tym to już wiadomo jak jest u nas

Z tego co czytałem to wg polskiego prawa osoba fizyczna sprzedająca auto może nie znać się na sprawach technicznych, ale komis jako firma specjalizująca się w sprzedaży aut, jest postrzegana przez prawo jako znająca się. Osoba fizyczna może stwierdzić, że nie znała dokładnego stanu technicznego lub nie wiedziała, że coś jest wadą, usterką, problemem. Ale komis posiada na tyle dużą wiedzą i możliwości, że jest w stanie zweryfikować stan techniczny posiadanych pojazdów. Wynika z tego przepisu to, że gdy kupujemy samochód od osoby fizycznej trudno będzie udowodnić, że wiedziała ona o danej dolegliwości i sprzedała samochód nie informując kupującego o tym. Gdy natomiast kupimy auto w komisie i nie zostaniemy poinformowani np. o tym, że auto posiada jakieś ukryte wady (dobrze pojechać przed zakupem np. na stację diagnostyczną lub do znajomego mechanika aby potwierdził stan techniczny i wystawił odpowiednią notatkę) to od komisu można żądać wtedy odstąpienia od umowy, bezpłatnej naprawy, usunięcia wady lub rekompensaty (obniżka ceny, dodatkowe wyposażenie itd.).

Nie ma tak słodko, że jak kupisz w komisie i coś będzie nie tak to skoczysz do warsztatu, napiszesz papierek i sprawa załatwiona :)

W naszym pięknym kraju w każdym przypadku nabywcę czeka ciężka przeprawa, bo to wielbłąd musi udowodnić, że nim jest.

Z moich poszukiwań auta pamiętam, że zapis o znaniu stanu faktycznego można sobie w buty wsadzić

Wyrok Sądu Najwyższego z 1 kwietnia 2003 r., sygn. akt II CKN 1382/00

Osoby, które nie poddały kupowanego auta fachowej ocenie technicznej powinny wystrzegać się w umowie zapisów w rodzaju „kupujący zna i akceptuje stan techniczny pojazdu”. Zatem wg. ciebie można sobie wsadzić w buty zapis Sądu Najwyższego. Komisy czy dealerzy to już inna sprawa.

Czytamy ze zrozumieniem (to naprawdę proste), to nie są moje słowa, bo TAK SAMO JAK TY przeczytałem to w jakimś serwisie (forum prawne albo jakiegoś urzędu, nie pamiętam bo było to prawie 2 lata temu).

Chodziło o to, że ten zapis nie zabraniał kupującemu powołać rzeczoznawców, założyć sprawy w sądzie i próbować udowodnić, że to jest wada ukryta. Pomijam już koszta tej imprezy i jej wynik.

Na koniec zagadka.

Kupiłem auto, był przegląda w ASO, po miesiącu padły poduszki silnika. Wada ukryta czy nie ? ASO to przecież fachowy i kompetentny organ czyli sprzedający dobrze ukrył wadę ?

Ja wymieniłem poduchy, ale są tacy ludzie co zaczną się kłócić.

Czytamy ze zrozumieniem (to naprawdę proste)

???????????????????????

Chyba dotyczy to ciebie.

to nie są moje słowa, bo TAK SAMO JAK TY przeczytałem to w jakimś serwisie

No raczej nie napomknąłeś o tym w wcześniejszym poście. To co nie jest moją "myślą literacką", umieszczam w cytacie, a ty piszesz od siebie.

Co do odpowiedzialności komisów samochodowych, wygląda to następująco.

Niewielu klientów komisów samochodowych wie, że auto, które zepsuje się na drugi dzień po zakupie, można reklamować. Odpowiedzialność sprzedawcy używanych towarów jest niemal taka sama, jak nowych.

- Mieliśmy zgłoszenia od osób, które kupiły auto po wypadku jako bezwypadkowe, z przekręconym licznikiem kilometrów, z zastawem bankowym - wylicza Małgorzata Rothert, miejski rzecznik konsumentów z Warszawy - Wszystkie te sytuacje dają podstawy do roszczeń klienta w stosunku do sprzedawcy. Sprzedawca jest zobowiązany do naprawy, wymiany, albo odstąpienia od umowy, czyli zwrotu pieniędzy. Klient może dochodzić swoich roszczeń także na drodze sądowej.

Używany niezgodny z umową

Ustawa sprzedaży konsumenckiej z 2002 r. (weszła w życie w styczniu 2003 r.) zakłada odpowiedzialność sprzedawcy za sprzedany towar, także używany. Dotyczy to również samochodów, bo to także jest towar konsumpcyjny. Sprzedawca musi być przedsiębiorcą, czyli samochód powinien być kupiony „na fakturę”, a nie na podstawie umowy cywilno-prawnej z osobą prywatną. Nabywca zaś powinien być osobą fizyczną a kupiony samochód nie może być wykorzystywany do działalności zawodowej lub gospodarczej.

Sprzedawca powinien dokładnie poinformować kupującego o wszystkich cechach auta, a więc także o istniejących usterkach. Musi także umożliwić dokładne obejrzenie i sprawdzenie samochodu

- Nie znaczy to jednak, że klient powinien np. jechać do specjalistycznego warsztatu na przegląd samochodu - mówi Małgorzata Rothert - Wystarczy jak obejrzy pojazd w miejscu sprzedaży.

Ustawa posługuje się terminem niezgodności z umową - towar jest zgodny z umową, jeśli nadaje się do celów, do jakich jest zwykle używany, a jego właściwości odpowiadają właściwościom ce[ciach]ącym ten towar. Innymi słowy, samochód jest zgodny z umową, jeśli jest sprawny i nie ma usterek. Jeśli sprzedawca poinformował kupującego o istniejących wadach, to za nie już nie odpowiada. Auto, które zepsuło się po kupnie (oczywiście nie z winy klienta), jest niezgodne z umową, bo kupowaliśmy sprawny samochód.

Z roszczeniem do sądu

Odpowiedzialność sprzedawcy trwa dwa lata, ale za zgodą klienta można ją skrócić do roku - umowa musi mieć formę pisemną. Gdyby w takiej umowie sprzedawca zawarł np. klauzulę, że nie odpowiada za wady ukryte, to będzie ona z mocy prawa nieważna. Nabywca po stwierdzeniu wady kupionego samochodu ma dwa miesiące na zgłoszenie tego sprzedawcy. Ale uwaga - najlepiej zrobić to w formie pisemnej. Jest tu pewien haczyk niekorzystny dla sprzedawcy - jeśli w ciągu 14 dni nie odpowie na reklamację, to tak jakby ją uznał. Kupujący może się domagać naprawy lub wymiany towaru, ewentualnie odstąpienia od umowy, czyli zwrotu pieniędzy - W przypadku używanego samochodu wymiana raczej nie wchodzi w grę - mówi rzecznik – Pozostaje naprawa lub zwrot ceny.

Zdaniem Małgorzaty Rothert, niewiele spraw kończy się polubownym załatwieniem, najczęściej trafiają one do sądu - Trzeba pamiętać o starannym zgromadzeniu wszelkich dowodów: ekspertyz, opinii, zeznań świadków - mówi - Aby jak najbardziej uwiarygodnić nasze roszczenia.

Pozew składamy do sądu w miejscu siedziby firmy, od której kupiliśmy auto. Jeśli roszczenie ma wartości do 30 tys. zł, to jest to są sąd rejonowy; powyżej - okręgowy. Istnieją jeszcze tzw. polubowne sądy konsumenckie – tu postępowanie trwa szybciej i jest bezpłatne. A po bezpłatne porady klienci mogą się zgłaszać do powiatowych rzeczników konsumentów lub organizacji konsumenckich, np. Federacji Konsumentów.

Najpierw piszesz:

Komisy czy dealerzy to już inna sprawa.

a teraz nagle wyskakujesz z odpowiedzialnością komisów.

Weź się zdecyduj o kogo chodzi, bo ja cały czas piszę o sytuacji z osobą prywatną (czy tam handlarzyną udającą taką osobę).

W ten sposób to dyskusja staje się jałowa i naprawdę szkoda na nią czasu :roll:

To co nie jest moją "myślą literacką", umieszczam w cytacie

Cytujemy czyjeś słowa, ja napisałem co pamiętam i jaki był sens tamtej wypowiedzi.