SoundWave Opublikowano 4 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2007 A przepraszam :-P Moim zdaniem jest bardzo ladnie utrzymana, blachy naprawde dopasowane, az za dobrze, nowe z fabryki tak nie pasuja ;-) Kolor extra, wiadomo, ze dla obnizenia kosztow ostatnia wymiana oleju byc miala ale jej nie bylo ;-) Trzeba by bylo wlozyc pewnie ze 3-4 tys. w niego (plyny, oleje, filtry, rozrzady, przeglady, drazki, moze jakies lozysko w kole, moze mala latka progu. Sam jestem ciekaw, bo jakby byla w takim stanie jak moja megana to byl ja kupil od zaraz, serio. [ Dodano: 2007-09-04, 20:40 ] Pamietaj, ze teraz policja ostrzega przed "super" ofertami, kaza wplacic przed zakupem cos a la wadium czy zabezpieczenie dla sprzedajacego, ze kupimy a potem znikaja i autka nie ma. jakis gosciu (mowili w TV) zarobil tak okragly milionik :> Ale podoba mi sie, liczac rejestracje ~1200,- i jakies ~4000,- na wymiane bebechod (rozrzad, drazki, filtry, oleje, plyny itp) wyjdzie jakies 14 tys. na start =) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkb Opublikowano 5 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 Skoro sprowadzona, to handlarz, a nie prywatny sprzedawca, prawda? Gdyby byl prywatny, to bylaby możliwość że chce/musi szybko sprzedać i stąd niska cena. U handlarza niska cena oznacza, że uważa, że nie jest więcej warta :/ Dlatego proponuję przyjąć następujące pesymistyczne zalożenia: - samochód jest zlożony z trzech - nie 140, a 410kkm I jeśli się nadal będziesz czul zainteresowany, to koniecznie zabrać na przegląd - przy zalożeniach jak powyżej, może Cię co najwyżej spotkać przyjemne zaskoczenie, że przebieg jest prawdziwy, a samochód sprawny. A jeśli się okaże, że pesymizm byl uzasadniony, to nie będziesz się czul rozczarowany i, przede wszystkim, nie kupisz jakiegoś g***. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poldek Opublikowano 5 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 witam. jestem tu nowy. zastanawiam sie nad kupnem megane I, 2002 rok 1.9 cdi. czy ktoś może powiedzieć mi coś więcej na temat tego auta? na co zwrócic uwage przy zakupie. z góryu dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 5 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 Przejrzyj forum, poswiec godzinke - dwie a bedziesz dokladnie wiedzial na co zwrocic uwage, a przy okazji dowiesz sie wielu pozytecznych rzeczy na przyslosc (o ile kupisz Megi) Aha i DCi - CDi to mercedes :D (no offence) :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bargar Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 (o ile kupisz Megi) no właśnie jak za dużo poczytasz to może cię jej urok osobisty już tak nie kusić :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Wszytkie ayta teraz tak mają - wszystkie mają swoje wady i zalety ale tylko autka RENAULT mają taki urok osobisty :D Na nasz drogi nie ma jedynie słusznego modelu/marki auta Meganki są przynajmniej bezpieczne o czym niektórzy z nas, niestety przekonali się na własnej skórze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shido Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Witam ! Mam pytanie. Chcę wydać do 8500 na Megankę hatchback, 5 drzwi. Szukam czego ś co mało spali i trochę pochula. Jaki silnik najlepiej kupić? Czy instalacja gazowa jest problematyczna w tych autach? Czy lepiej kupić z gazem czy założyć samemu potem ? JA wygląda kwestia części zamiennych ? Shido Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Jaki silnik najlepiej kupić? Czy instalacja gazowa jest problematyczna w tych autach? Czy lepiej kupić z gazem czy założyć samemu potem ? JA wygląda kwestia części zamiennych ?odpowiedzi na te pytania znajdziesz na forum - wystarczy przejrzeć np dział LPG albo tematy o usterkach diesli, ponadto jest wiele tematów o rozrządzie i pierwszym przeglądzie zaraz po zakupie i wymianach rzeczy eksploatacyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shido Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 [Cięcie ] Kurcze, ale szybko odpisujecie...wow ! Proszę poczytać regulamin forum bo już go złamałeś, a widzę, że nie zrobiłeś tego przy rejestracji - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leodavin Opublikowano 11 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 Witam! Oglądałem dzisiaj Megane i jestem zainteresowany jej kupnem. http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3290135 Auto ma do zrobienia lewe lusterko + lewy kierunek boczny. Lekko wgnieciony jest tylny zderzak (dotknięcie słupka parkingowego?) Reszta wydaje mi się super - jutro jadę z mechanikiem, żeby rzucił okiem przed kupnem. Jeżeli cokolwiek zauważalnego jest nie tak to bardzo proszę dać znać... Pozdrawiam serdecznie :D Ch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dddpolo Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 Jestem użytkownikiem meganki 1.9D z 1999 r. Jest wspaniała! Nic mi nie siadło od dwóch lat. Spala 4.8 l / 100 km przy jeździe 80-100 km / h ,w tym trochę po mieście. Sama trasa przy oszczędnej jeździe - 4.4 l / 100km - SERIO! Mi się udało, bo rzeczywiście kupiłem ją bezwypadkową. Doradzałbym przed zakupem używanej meganki sprawdzić podłużnice i zbieżność - zwłaszcza łożyska tylnej osi skrętnej szybko się zużywają przy wysilonej eksploatacji /duże ładunki, ciągnięcie przyczepki/, wtedy drze tylne opony. Naprawa to koszt ok. 500-1000 zł. Zwróciłbym również uwagę na sprzęgło, jak się kończy /wyje/ to wydamy ok. 1000 zł. Poza tym niech fachowiec posłucha silnika czy przypadkiem "coś w nim nie stuka". Osobiście nie polecam kupna auta z silnikami 1.9 dti, cdi. Przy przebiegu ok. 200 tys.km możemy się wnet spodziewać wymiany turbiny - koszt: tylko 4000 zł. A diesel bez turbiny jest w zupełności wystarczający /dynamika o wiele lepsza niż np. w VW 1.9 SDI/. Trzeba wszakże umieć wybrać - albo ekonomia albo wyścigi, bo nic w życiu nie ma za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 Zwróciłbym również uwagę na sprzęgło, jak się kończy /wyje/ to wydamy ok. 1000 zł możemy się wnet spodziewać wymiany turbiny - koszt: tylko 4000 zł.ceny mocno zawyżone - nie wiem skąd Ty je bierzesz (może ASO)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dddpolo Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 Jeśli chodzi o sprzęgło /nie w ASO/ to koszt zakupu części niefabrycznych - tzw. podróbek /tarcza,łożysko, docisk, linka/ to ok. 400 zł. Pozostała kwota /600zł/ to koszt robocizny, i to wcale nie w najdroższym warsztacie. Wymiana sprzęgła wiąże się z wyciągnięciem silnika - kawał roboty, dlatego tyle to kosztuje. A turbina za 4000 zł - oczywiście nowa. Po regeneracji ok. 1000 zł, ale z opowiadań znajomych wiem, że nie warto regenerować. Auto nie uzyska już swojej mocy. Dlatego warto kupić meganę bez turbiny - tam nie ma się co zepsuć. W dobrych rękach, pilnując tylko wymiany oleju i rozrządu, i oczywiście nie lejąc opałówki, silnik będzie chodził i chodził. Prędzej samochodzik nam się znudzi i go sprzedamy. Kupimy oczywiście Renault - tylko nowsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maper Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 Dlatego warto kupić meganę bez turbiny - tam nie ma się co zepsuć A może i bez silnika? Rozumując w ten sposób to należałoby szukać egzemplarza bez: elektrycznych szyb i lusterek, klimatyzacji, karty "hands free", elektrycznie składanych lusterek, itp, itd. Bez przesady. Ale ... o gustach się (ponoć) nie dyskutuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 wole już mieć autko z wyposażeniem i mocnym silnikiem, bo koszty napraw Renault jak się wie gdzie i jak naprawiać nie są wysokie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi