luzy75 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 witam. od 4 miesiecy posiadam meganke1.5dci. wszystko było ok. dopóki nie nadeszła zima. gdy tem.spadła ponizej -5stopni, samochod przestal zapalac. dodam ze samochod jest garazowany (blaszak). bylem u mechanika, został wymieniony filtr paliwa, przeczyszczone przewody paliwowe, zalalem go dobrym paliwem na mroz (werwa) dolałem ulepszacza. i nadal bez zmian, jak przepalam go co dwie godziny to zapala, ale jak postoi cała noc to rano nie zapala, akumulator kreci , ale nie odpala. prosze o pomoc nie wiem co robic. mam jeszcze pytanie o świece żarowe, czy jest jakas mozliwosc recznego podgzana swiec? albo wydłużyc mu czs grzania swiec żarowych? jestem zrozpaczony [ Dodano: 2011-01-02, 17:06 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hymmen Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 A pod Clipa go podłączałeś? Może masz na desce jakąś informacje o błędzie? Raczej od tego bym zaczął. Sprawdź też świece żąrowe i naładuj akumulator, może to coś zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
campino Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Sprawdź też świece żąrowe i naładuj akumulator, może to coś zmieni. Sprawdzić świeczki nie zaszkodzi, natomiast kolega luzy75 pisał że kręci ale nie odpala więc kwestia baterii odpada bo by nie kręcił. A powiedz kolego czy jak po nocy już uda ci się odpalić auto to czy jakoś nadmiernie kopci albo go "telepie" ? W kwestii świeczek. Ręcznie nie da się ich podgrzać, to znaczy da się ale trzeba by pogrzebać w instalacji ( inne przekaźniki itp) ale to bez sensu bo nawet jak świece będą grzały dłużej to nie wpłynie na odpalanie. Jeżeli świece są w 100% sprawne to czas ich "fabrycznego" grzania cylindrów jest wystarczający. Zacznij od sprawdzenia świec żarowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st220 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 jezeli swiece byłyby już zniszczone to wyświetlałby się komunikat na desce rozdzielczej. A co gdy właśnie telepie autem na zimnym silniku tak przez 1-2sek po odpaleniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 st220, może w fordach tak jest, ale nie w Renault. A co gdy właśnie telepie autem na zimnym silniku tak przez 1-2sek po odpaleniu? A w jakim silniku? Bo to zasadnicza różnica. Poza tym przypominam wszystkim, że problem dotyczy Megane II phi 1,5 dci luzy75, założyłeś temat nie w tym dziale - przenoszę do odpowiedniego działu. Poczytaj też inne tematy, ostatnio jest tego sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st220 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 wlaśnie znam taki przypadek, gdzie w megane II dci przy zimnym silniku wyświetla się na zegaracz komunikat o świecach, nie powiem dokładnie co jest napisane ale sprawdzałem, że dotyczy to świec. Dodam, że auto mimo tego błędu zapala bez problemu przy -20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banias Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 U mnie działo się identycznie to samo po niżej -5 i zostawieniu auta na drugi dzień nie odpalał winą były 2 wtryski które dość mocno lały wymiana filtra zmiana świec nie przynosiła żadnej poprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi