leszkul Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Mam pytanie odnośnie działania klimy manualnej w Megane III Grandtour.Chodzi mi o przypadek ustawienia kierunku nawiewu na nogi i szybę ,wtedy automatycznie załącza mi się klimatyzacja ?Czy tak powinno być ?Drugim przypadkiem jest włączenie obiegu zamkniętego ,też automatycznie jest uruchamiana klima . Myślałem iż klima powinna się uruchamiać automatycznie tylko w przypadku ustawienia nadmuchu na samą szybę. Proszę o opinię jak to działa u innych użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ver_batim Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 A w książce użytkownika nie masz napisane na ten temat? Mam automatyczną klimatyzację i u mnie niezależnie jak ustawię nadmuch, nie wpływa na włączenie/wyłączenie klimatyzacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaba27 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 wpływa jak jeździsz na auto to zależnie od warunków sam sobie dobiera czy włączyć kompresor czy nie :) ale jak włączysz funkcję "czysta szyba" (oddzielny przycisk) to kompresor włącza się za każdym razem :-P pewnie w klimatyzacji manualnej jest tak, że jak w nadmuchu dochodzi przednia szyba to kompresor się załącza bo ma czujnik na to :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszkul Opublikowano 11 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 W instrukcji nie jest to dokładnie opisane. Gdyby było tak że nadmuch na szybę załącza klimę to :) ,ale u mnie jest tak że już w pozycji nadmuchu na nogi+szyba jest załączana klima. Proszę o potwierdzenie jak to jest u innych użytkowników klimy manualnej :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soko Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 leszkul, jest dokładnie tak jak napisałeś. Jeśli nie chcesz, aby Ci działała klimatyzacja od samego odpalenia silnika, musisz ustawić pokrętło nie w 'poziomie' na nogi i na szybę a przynajmniej jeden ząbek w lewo tak na ok godz '8' na zegarze powiedzmy. Wtedy diodka AC Ci się nie zapali. Możesz też mieć gdzieś 'w górę' i wcisnąc guzik w środku pokrętła gasząc diodę i jednocześnie wyłączając klimę. Wtedy możesz mieć i na samą szybę ustawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 chyba w niekótrych furach tak jest - identyczne dziala to w firmowym Roomsterze 1,2 TSI - nawiew na przednia szybe = załącznie klimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszkul Opublikowano 12 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Czy mógłby ktoś jeszcze potwierdzić ,że już przy puszczeniu nadmuchu na nogi+szyba ,powoduje załączenie klimy :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soko Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 leszkul :) skoro w 2 sztukach tak jest co chcesz potwierdzać? moja megi 1,5 dCi Grantour Expression tak ma ;] auto z października 2009 roku :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Załączenie klimy (osuszacza) przy nawiewie na szybę powoduje szybsze odparowanie szyby - pewnie dlatego tak się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszkul Opublikowano 12 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi ,moje wątpliwości zostały rozwiane :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntr0 Opublikowano 30 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Witam, wiem że temat stary i wszyscy już wiedza że klimatyzacja się włącza jak ustawimy na szybę i na nogi nawiew, bądz na samą szybę. U mnie ostatnio przepaliły się żarówki od podświetlenia pokrętełek i zabrałem się za ich wymianę. Po tej czynności coś tak "naprawiłem", że teraz klimatyzacja się już nie wlącza. dla mnie na plus bo mnie to denerwowało. Nawiew na nogi i szybę jest mój ulubiony i teraz nie muszę co rano zimą przy zapaleniu silnika wyłączać klimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi