Skocz do zawartości

Świece nie grzeją 1.5 DCI

Tiesto_23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam taki problem nie dawno zakupiłem megi II z 2002 r z silnikiem 1.5 DCI wszystko pięknie ładnie (było do momentu kiedy troszkę temperatura spadła) silnik

w prawdzie odpala, ale trzeba dosyć długo hehłać około 30-40 s

przy temperaturze powyżej zera nie ma najmniejszego problemu.

Co sie okazało?

poprzedni właściciel wypiął zupełnie moduł grzania świec żarowych (dziwne bo komputer

nie wyświetla żadnej informacji

jedyne co to kontrolka świeć na desce nie zapala sie)

wiec zakupiłem nowy bo pomyślałem iż tamten jest popsuty wiec go rozłączono.

Po zamontowaniu efekt :

Auto

dalej nie grzeje świec a czasem nawet jest blokada rozrusznika tak ze nawet nie zakręci a jeżeli juz kreci to bez zmian 40-30 s do odpalenia, dodam ze świece były sprawdzone wszystkie 100% sprawne ,zasilanie na moduł jest, zastanawia mnie tylko napięcie na przewodzie sterującym z komputera pokazuje 5,5v

a na diagnostycznym modułu po uruchomieniu silnika 14.5v czy tak powinno być???

Gdzie można by jeszcze poszukać problemu??

Może czujnik temperatury cieszy? ale gdzie sie on znajduje? ten który steruje świecami żarowymi?

Bo chyba nie na termostacie mam taki z dwoma przewodami ,po odpięciu tego czujnika uruchamia sie wentylator chłodnicy ,i nic poza tym sie nie dzieje,

W takim razie gdzie jest czujnik ,sterowania świecami żarowymi i odpowiedzialny za obraz temperatury na zegarach?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie :mrgreen:

Będe wdzieczny za wszelkie sugestje :mrgreen:

Ja jak się zastosujesz do poniższego

Użytkownicy forum muszą stosować się do zasad poprawnej pisowni, ortografii i sposobu logicznego formułowania myśli pełnym zdaniem. Nie jest stosowana żadna taryfa ulgowa dla użytkowników z różnymi dysfunkcjami w tym zakresie. Zwracamy przy tym szczególną uwagę na pisanie polską czcionką aby wypowiedź była czytelna.

• 2 lata później...