tekade Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zaparkowałem ostatnio lekko z górki, temperatura powietrza -5 stopni. I jak odpaliłem pojawił się komunkiat "Usterka układu hamulcowego". Odśnieżyłem całe auto (jakieś 5minut) i dalej się paliło. Zgasiłem po czym znowu odpaliłem i znowu ten alert. Przejechałem 10 metrów i alert zniknął i już się nie pojawił. Był to jednorazowy incydent. A żadnych objawów usterki nie wyczułem. Auto hamuje normalnie, wszystko jest normalnie. Dlatego proszę o radę. Zignorować to czy udać się na serwis celem sprawdzenia? Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Dolać płynu hamulcowego do zbiorniczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 (edytowane) potwierdzam - czasem parkuje na podjezdzie do garazu i mialem identyczna sytuacje - dolanie plynu hamulcowego rozwiazalo problem (brak PL) Edytowane 18 Stycznia 2012 przez athlon64x4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaba27 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 też potwierdzam u mnie taki komunikat pojawił się przy szybkiej jeździe po bardzo krętej drodze z górki i podgórkę, mignął na około 1 sekundę i znikł pierwszym podejrzanym był niski poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku, i to był dobry trop po dolaniu już pół roku jest cisza nie pojawił sie więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert_p Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Mam Scenica III ph I 1.4 TCe. Dzisiaj po raz drugi pojawił się komunikat o usterce układu hamulcowego oraz czerwona kontrolka STOP. Komunikat zapalił się podczas wjazdu do galerii na parking (skręt w lewo - dość długi - pod górkę). Przy zjeździe w prawo taki komunikat się nie pojawia. Auto bezwypadkowe. W serwisie w grudniu była wymiana tylnych klocków hamulcowych. Może ktoś coś podpowie zanim trafię do ASO na clipa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Sprawdź poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku. I ewentualnie dolej na maxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert_p Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 (edytowane) Ok, tak zrobię. Jaki tam się wlewa? Można mieszać? Poza tym co ile się go wymienia, bo w ASO powiedzieli, że co 4 lub 5 lat. Co dwa lata (moja uwaga do serwisanta) to w koleosie... Mój ma 2,5 roku, ale przede mną długi wyjazd na wczasy i liczne zjazdy i podjazdy oraz zawijasy i serpentyny. Chcę mieć 100% pewności co do hamulców. Ile mieliście tego płynu jak Wam się pojawiał ten komunikat? U mnie jest ponad rant (zgrzew zbiorniczka), ale odrobinę poniżej kreski MAX. Jak stuknę w zbiorniczek, aby zobaczyć jaki jest stan to widać go w górnej części tego zbiorniczka. Czy ewentualny komunikat może się pojawić jeśli jest np przetarty kabelek od czujnika ABS czy to raczej nie ten komunikat? Edytowane 29 Czerwca 2014 przez norbert_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Nie koniecznie trzeba cokolwiek dolewać. Kiedy wymieniałeś przednie klocki? Jak od nowości nic z nimi nie było robione to prawdopodobnie się kończą. Czy ewentualny komunikat może się pojawić jeśli jest np przetarty kabelek od czujnika ABS czy to raczej nie ten komunikat? W takim przypadku zaświeci kontrolka ABS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert_p Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Klocki z przodu są od nowości, ale podczas wiosennej wymiany kół nie zauważyłem, aby były zbyt zużyte... Poza tym czy 30 tyś km to nie za mało na wymianę klocków z przodu? Jazda raczej spokojna, pół na pół po mieście i trasie z tym, że po mieście to na niezbyt długich dystansach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzadki Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Poza tym czy 30 tyś km to nie za mało na wymianę klocków z przodu? Każdy ma indywidualny styl jazdy i porusza się po innym terenie. W teorii powinny wytrzymać dłużej, ale jak mówię, każdy przypadek jest inny - najlepiej zdjąć koła i sprawdzić samemu. Co do świecącej kontrolki - może nastąpiła suma zdarzeń: zużyte klocki + płyn na granicy minimum lub niżej + przechył pojazdu na podjeździe i zapaliła się kontrolka. Poświęc 30 minut przy aucie i będziesz miał odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tekade Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Witam, ja przy 30tys km wymieniałem klocki z przodu. Pojawiał mi się komunikat "usterka układu hamulcowego" i okazało się, że mało płynu + klocki się zbliżały do końca. Kolejny raz pojawił mi się taki komunikat przy 58tys km. Akurat jechałem na przegląd i okazało się, że kończą się klocki z tyłu (płyn tym razem był OK). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekp Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 cześć u mnie ten komunikat "usterka układu hamulcowego" pojawił sie juz kilkukrotnie, dzieje się to tylko wtedy, gdy parkuje na niedużej górce z zaciągniętym ręcznym (parkuję tyłem), jak uruchamiam auto po postoju to mam ten komunikat, który po sekundzie znika, generalnie nie przejmuję się, ale pewnie zgłoszę przy najbliższej wizycie w serwisie, wydaję się to być jakiś czujnik, bo niedawno byłem na przeglądzie i nic nie stwierdzono. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Jak fajnie, że jest forum i można się trochę uspokoić po zobaczeniu takiego komunikatu A właśnie pierwszy raz zaparkowałem na lekkiej górce i się zdziwiłem po wejściu do auta ;-) Edytowane 6 Grudnia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi