wojak Opublikowano 12 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Witam W związku z tym iż w mojej Megance uszkodzony korbowód poczynił znaczne spustoszenie w silniku i jestem zmuszony do kupna "nowego" mam pytanie. Znalazłem w necie dużo ogłoszeń dotyczących sprzedaży silników typu K9K, ale powstaje pytanie który typ silnika mam nabyć? Na aukcjach są silniki z dodatkowymi oznaczeniami typu: T766, K792, V714 i inne. Szukałem oznaczeń na bloku silnika ale nic nie potrafię znaleźć. Czy ktoś z Was mógłby mi napisać czym się różnią poszczególne typy silników K9K od siebie i czy muszę kupić silnik z takim samym oznaczeniem np.T766 czy nie ma to znaczenia? Czy oznaczenie modelu silnika K9K jest jeszcze widoczne w innym miejscu w samochodzie czy tylko na bloku? Z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olos47 Opublikowano 12 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 napisz jaki miałeś stary silnik. Jak nie wiesz to zapytaj w ASO po VINie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 12 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 jakiej mocy był silnik? co się stało, że korba tak poniszczyła wszystko?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobpoz Opublikowano 12 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Sprawdź, może w dowodzie rejestracyjnym jaką miałeś moc silnika w kW (pole P.2) to powinno zawęzić zbiór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojak Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 mrarek - nie wiem co się stało że korbowód poniszczył co do mocy silnika to jest to 63 kW z gwarancji może jeszcze podam że typ techniczny to BM1F i numer fabryczny D429856 - to jest z owalnej tabliczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 12 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Po wpisaniu do dialogysa symbolu pojazdu "BM1F" wyskakuje, że posiadasz silnik k9k 724. Po numerze silnika wynika, że rok produkcji to 2005. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojak Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 dziękuję bardzo za pomoc jeszcze jedno pytanie, muszę kupić dokładnie taki sam typ silnika - k9k 724 czy może być tylko K9K ogólnie, a typ inny niż 724 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 13 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 k9k 724 (85KM)to raczej rzadkość. Dużo częściej wystepuje 722 (82KM). Myslę, że słupek jest identyczny. Z kolei silnik k9k 728 (101KM) ma wzmocnioną konstrukcję i inną turbinę. Róznice między 722 a 724 występują chyba tylko w oprogramowaniu i ciśnieniu doładowania. Przy zakupie zwróć uwagę na umiejscowienie rozrusznika, z przodu lub z tyłu, system wtrysku - delphi lub siemens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojak Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 hej dziękuję za wszystkie cenne uwagi aniewa - z tego co piszesz wnioskuje, że mogę śmiało zapakować silnik 722 do swojej Meganki jeśli nie znajdę 724, możesz mi wyjaśnić czym się różni system wtrysku delphi od siemensa ? chodzi mi czy jeśli będzie przekładany osprzęt silnika z mojego zniszczonego silnika do "nowego" a będą inne systemy wtrysku wtrysku to czy przekładka będzie możliwa ? czy jeśli bym nabył 728 z turbiną to czy przekładka też będzie możliwa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 13 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Na osprzącie siemensa silnik miał oznaczenie k9k 732. Jeżeli miałeś silnik na osprzęcie delphi to kup taki sam i po kłopocie. Z 728 raczej bym nie próbował, moim zdaniem zbyt wiele różnic. Ale poczekaj może wypowie się ktoś, kto przerabiał podobny temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Archibald Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Czy ktos sie orientuje czy glowice tez sie roznia zaleznie od rodzaju silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.zyga Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Generalnie jak masz wtryski delphi to musisz kupić też taka, moc nie ma znaczenia.Mała różnica jest miedzy rocznikami przed i po 2006- jest inny EGR i może brakować otworów pod śruby. Ale z tym można sobie poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Archibald Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Z ukladem wtryskowym to wiedzialem, ale ja mam Delphi wiec to nie problem. Nie wiedzialem tylko czy glowica sie rozni miedzy wersjami mocy, jak np dol jest inny w 105 konnej wersji. NIestety czeka mnie wymiana glowicy, a ktos przede mna juz zakladal nowa (jest malowana i ma plombe temperaturowa). Cisnienie ciagle rosnie i wyrzuca plyn ze zbiorniczka... Dodano: 11 lis 2014 - 16:26 Moja glowica ma 5 otworow. Dzis skoncze demontaz. Czy sa jakies roznice miedzy uszczelkami pod glowice? Sklepy dostaja wariacji jak sie pytam, po ponoc sa rozne, a juz 105 konnej wersji to sie calkowicie boja. Straszny problem kupic cokolwiek do Megane 105. Dodano: 12 lis 2014 - 12:49 Wlasnie rozmawialem z firma ktora sprzedaje silniki i twierdza, ze maja 722 ktory ma 100 koni i wg nich jest zamienny z 728 i 729, ale dziwne jest to, ze rozrusznik ma z tylu, a jak pamietam u mnie jest z przodu. Mam juz serdecznie dosc tego korowodu tysiecy roznych modeli kazdej czesci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.zyga Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Umiejscowienie rozrusznika jest akurat ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Archibald Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 (edytowane) Zapomnialem odpisac. model 730 ma 100 koni, ale rozrusznik jest z tylu. Moj jest 728 100 koni z rozrusznikem z przodu. Niestety skrzynia by nie pasowala. 728 jest strasznie trudny do dostania, a jak jest to najczesciej z walnietym dolem. Przstaje wierzyc sprzedawcom, bo kazdy wciska ze inne pasuja, a nie pasuja, wiec szukam tylko 728 Niech diable trafi Renault za te kombinacje z milonem mozliwosci podzespolow. Od tygodnia glowie sie co zrobic. Szlifowac mozna, ale nie ma nadwymiarowych uszczelek, a blok ktos juz mocno porysowal. Mam dosc tego auta... Edytowane 13 Listopada 2014 przez Archibald Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi