Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

chrupotanie i trzaski

Rekomendowane odpowiedzi

witam! 3 dni temu wymieniłem łączniki stabilizatora. Dzis gdy skręciłem kołami w prawo przy ruszaniu zaczęło mi cos chrupotać z prwej strony. Czy to przegub ? Dodam jeszcze że ten odgłos wystepuje gdy juz rusze i skręcam kołami na wprost zaczyna pojawiac sie ten metaliczny odgłos potem ustaje. Prosze o pomoc! pozdr.

Dziś odwiedziłem mechanika i wjechałem pod kanał,zobaczyliśmy zę guma na przegubie wewnetrznym która go chroni nie posiada opaski i cały smar wyleciał (półoś długa od strony pasażera) czyli prawa strona. Tak więc nasmarowaliśmy i niestety nic to nie dało! Niestety przegub wewnętrzny do wymiany! Teraz musze zakupić półoś wewnętrzną i mam nastepujące pytanie,czy będzie pasować od diesla 1.5 czy 1.9 ? Ja posiadam silnik benzynowy 1.6 16v. Pozdrawiam !

• 2 tygodnie później...

Tak jestem po wymianie i niestety okazalo sie ze półośka była sprawna a problemem jest pęknięta poduszka od strony rozrządu (gumowo olejowa najdroższa niestety). Wymieniłem problem z głowy! Trzasków ani stuków nie słychać! Tylko mam jedno pytanie,czy musze wymienic pozostałe dwie (środkowa i ta od skrzyni) bo niewiem czy one przypadkiem nie dostałyi za jakis czas bedzie to samo?

• 8 miesięcy temu...

Witajcie,

Chciałem się również podpiąć do tematu. Która to jest dokładnie poduszka? Czy wie ktoś może, czy każda wersja silnikowa ma takie same i ulokowane w tym samym miejscu poduszki? Mam podobny problem: przy wolnej jeździe, szczególnie przy ruszaniu (odpuszczaniu pedału sprzęgła) i przy zimnym silniku pojawia się jakieś dziwne chrupanie w okolicy komory silnika, z prawej strony. Zaznaczę, że wszystko jest przy wyprostowanych kołach, więc przeguby można chyba wykluczyć. Dodam, że jakiś czas temu odkryłem (przy wymianie żarówki :D ), że brakowało plastikowej szpilki mocującej plastik nadkola i to wydawało podobny odgłos, jak ruszałem ręką. Byłem szczęśliwy do czasu. Opisane wcześniej objawy nie ustąpiły po uzupełnieniu tej szpilki. Może faktycznie to jest ta poduszka? Oczywiście jak zgłosiłem problem w Renault podczas ostatniego przeglądu to nic nie zrobili. Fakt, że silnik był wtedy ciepły i chrupania nie było. Spojrzeli się na mnie jak na wymądrzającego się palanta i powiedzieli, że jakąś blachę osłaniającą wydech podgieli bo to NA PEWNO ona dawała takie objawy. Dzięki serdecznie za pomoc.

• 1 rok później...