rav85 Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Od jakiegoś czasu trzeszczy mi coś w okolicach drążka kierowniczego (w części górnej, w którą wchodzi koło kierownicy) trzeszczenie występuje jedynie przy kręceniu w prawo, dzisiaj wymontowałem całego pająka przy okazji zmiany kierownicy na skórzaną i trzeszczenie nadal występuje, a więc nie jest to zwijacz. Spotkał się ktoś z taką przypadłością? Co należy z tym zrobić - może wystarczy tylko gdzieś nasmarować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 wymiana łożyska Macphersona powinna pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Tomik 1970, a gdzie ono jest i za co odpowiada? [ Dodano: 2011-02-19, 23:43 ] Z tego co wyczytałem jest ono na wysokości dolnego mocowania amora, więc na 99% to nie będzie to, ponieważ trzeczenie wydobywa się z okolic drążka kierowniczego tuż pod kołem kierowniczym w kabinie samochodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Łożyska od kolumny Mcphersona (inaczej amorek ze sprężyną) znajdują się u górnym gnieździe mocowania amortyzatora w nadwoziu (nadkole). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 aston76, ale trzeszczenie wydobywa się tuż spod koła kierownicy, więc to nie jest to - z okolic gdzie jest pająk (zwijacz Airbag) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Sprawdź czy nie poluzowała się śruba na krzyżaku od układu kierowniczego. Ewentualnie czy coś się nie wkręca w układ kierowniczy (czytaj dywanik). Osobiście maiłem taki przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 śruba na krzyżaku od układu kierowniczego a gdzie ona dokładnie jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 (edytowane) Proszę oto zdjęcia przed chwilą zrobione . Górny krzyżak i łącznik. Jeszcze raz górny plus śruba na nim. Dolny krzyżak. Śruba przy dolnym krzyżaku. Edytowane 17 Stycznia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 4 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 No i jest dodatkowa obserwacja - jechałem wczoraj z przyczepką i jak ją podpiąłem odciążył się przód i trzeszczenie ustało "od reki" ani razu nie zatrzeszczało nic przy kręceniu kierownicą - po odłączeniu przyczepki i przejechaniu kilku km trzeszczenie powróciło - ma ktoś pomysł co może być przyczyną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 rav85, z opisu mi również przychodzi do głowy łożysko mcpersona. Otwórz maskę, niech ktoś kręci kierownicą, a Ty słuchaj co się dzieje przy górnym mocowaniu amortyzatora. W Megane I u mnie trzeszczy (skrzypi) guma na drążki kierowniczym, ale to tylko jak jest mróz i guma sztywnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 meganecoupe02, łożysko to znajduje się na górnym mocowaniu amortyzatora tak ? Czyżby to było to: http://www.autkoplus.com/product/id/39288,...yzatora-m255-08 Jeżeli tak to do wymiany potrzebne jest wyjęcie amortyzatora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 rav85, tak, to jest właśnie to. Jeżeli tak to do wymiany potrzebne jest wyjęcie amortyzatora ? Tak, trzeba wyjąć cały McPerson. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 No i wymienione zostały dwa łożyska mcPersona, lecz trzeszczenie nie ustało do końca - jest dużo ciszej ale nie tak jak powinno być, przy ustawianiu zbieżności sprawdzał mechanik czy to trzeszczą łożyska i jednoznacznie tą opcję wykluczył - mówi że wydaje mu się że odgłos ten wydobywa się z kabiny. Ma ktoś pomysł co może być tego powodem ? [ Dodano: 2011-04-27, 12:13 ] Czy może być to oznaka padającej pompy wspomagania układu kierowniczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudlaty Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Miałem dokładnie to samo tydzień temu,przy kręceniu w prawo jakby trzeszczenie lub obcieranie,zregenerowałem przekładnie bo to była pierwsza diagnoza zresztą był przeciek.Wymieniłem łożyska amorków i dalej nic. Dzwięk nie ustał okazało się po wymontowaniu końcówki drążka z lewej strony,guma była tak rozcięta że tarł metal o metal i to było powodem tego drażniącego dzwięku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 I ja sobie również dzisiaj poradziłem - wymienione zostaly wcześniej łożyska McPersona i było lepiej ale nie do końca, po czym posmarowałem dobrze dwa krzyżaki na drążku kierowniczym i trzeszczenie ustało w 95% - jutro planuję powtórzyć smarowanie i powinno być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi