dakard Opublikowano 3 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 Witam wszystkich, jak że od niedzieli zostałem właścicielem Grand Scenica i już mam z nim problemy pozwoliłem sobie zawitać do Waszego grona. Otóż, silnik wydaje podejrzane dźwięki na wolnych obrotach zwłaszcza jak jest zimny to samo popiskiwanie jest przy gaszeniu ale w mniejszych odstępach czasu. Zamieszczam link do youtube, może ktoś spotkał się z podobnym problemem. Dzięki link: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej13 Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Witam Mam dokłdanie taki sam problem, dźwięk jest identyczny - nie wiem może to napinacz paska rozrządu ?? Oby nie uszkodzony wałek rozrządu... Jeżeli ktoś potrafiłby zdiagnozować ten hałas, byłbym wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2011 Sprawdźcie pasek osprzętu, rolki alternatora itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucray Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 tak jak napisał meganecoupe02 u mnie identycznie piszczy w okolicach napinacza od 15 tys w gore i to nie zawsze. Pewnie jakas rolka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudlaty Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 U mnie było podobnie w 2009 popiskiwała rolka napinająca pasek wielorowkowy,lepiej to sprawdzcie u mnie wkońcu zatarła się rolka i zerwało pasek osprzętu,powodując urwanie na całej długości jednego rowka co następstwem było wkręcenie się w koło pasowe rozrządu i przeskok o 4 ząbki rozrządu a dalej chyba wiecie co się stało.Wałki,zawory,popychacze itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej13 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 czy uszkodzona u Pana rolka jest wymieniana podczas standardowej wymiany rozrządu, wymieniłem rozrząd przy 107 tys km przebiegu, obecnie auto ma 125 tys km, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Nie jest wymieniana standardowo. Powiem nawet, że nikt na to nie zwraca uwagi, a powinien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudlaty Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Nic dodać nic ująć do odpowiedzi kolegi Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł## Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Witam. Trochę późno, ale lepiej niż wcale. Te dźwięki pochodzą od pochłaniacza par oleju zamontowanego na górnym kolektorze dolotowym obok przepustnicy powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej13 Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 cytowanie Ile kosztuje część/zamiennik oraz ile kosztuje wymiana ? Regulamin pkt. 5.13 - cytowanie P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frugoman Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2011 A czy to że ów pochłaniacz wydaje te dźwięki to źle czy tak powinno być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmario74 Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 (edytowane) Witam serdecznie! Czy komuś udało się rozwiązać problem tych dziwnych dźwięków. Niestety mam to samo. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Mariusz Regulamin pkt. 5.9 0cool Edytowane 28 Września 2011 przez 0cool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Może odkopuję stary wątek - ale zawsze lepiej więcej info, a natknąłem się na ten wątek przypadkiem. Uważam, że rację ma Paweł##. Ja mam takie same objawy od zakupu - od tego czasu miałem wymieniany rozrząd z kołem zmiennych faz rozrządu, wraz z paskiem osprzętu i rolką napinającą - myślałem przed wymianą, że to z okolic rozrządu. Po wymianie odgłos był nadal, a wymiana tego wszystkiego w ogóle nie miała wpływu. Potem założyłem, że to być może odgłosy zacierającej się pompy od ESP - bo odgłosy były jakby z okolic układu ABS/ESP. Więc czekałem aż się zpieprzy. Minęło 3 lata i nic. Odgłos jak był tak jest. A auto chodzi normalnie. Odgłos ciągle identyczny, nie zmieniała się ani jego częstotliwość występowania, ani sam odgłos. Czyli przez te 3 lata nic się bardziej nie zepsuło, zużyło - bo chyba by się musiał odgłos zmienić. Przyzwczaiłem się. Zauważam, że czasami nie ma tego odgłosu. Mam wrażenie, że to jakby jakiś zawór ciśnieniowy. Jedynie dziwi mnie, że raz na jakiś czas - odgłos na kilka dni zanika. A może ja już nie zwracam na niego uwagi? I po postach wyżej - trochę się uspokoiłem - wychodzi na to, że te silniki tak mają po prostu. Więc uważam, że to faktycznie będzie jakiś pochłaniacz oparów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinL Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 I po postach wyżej - trochę się uspokoiłem - wychodzi na to, że te silniki tak mają po prostu. No i ja mam prawie tak samo od momentu zakupu (kupiony używany, rok temu, przejechane 15 tys km). Dźwięk czasem jest, czasem nie ma. Nigdy nie potrafiłem znaleźć reguły. Teraz zimą jakby częściej się pojawia. U mnie jest tylko bardziej przeciągły i przypomina "pojękiwanie" kota. Chyba szkoda nerwów na walkę z tym, w środku mało słychać, tylko przechodnie się dziwnie patrzą. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanfran Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 U mnie takiego odgosu nie ma, ale czy mozecie sprawdzic, czy po otwarciu korka wlewu oleju silnik zasysa powietrze tym wlewm (lub rurka bagnetu olejowego)? Mój zasysa i to sporo, pierwszy raz sie spotkalem z takim podcisnienim w skrzyni korbowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi