TommiB Opublikowano 21 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2007 specjalny sciskacz? tzn jakies narzedzie? Sorry ze sie tak dopytuje, ale spedzilem przy tym z 2 godziny, wiec jestem bardzo ciekawy jakie jest rozwiazanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 21 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2007 tak, takie narzędzie... w serwisach maja.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cracoos Opublikowano 3 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2008 Panowie, Wy tu gadu-gadu o ściskaczach etc a nikt nie podziękował koledze za pięknie przygotowany tutorial ze zdjęciami, oby więcej takich inicjatyw!!! BRAWO :) A tak przy okazji przydałoby się też takie know how jak wymienić linki od ręcznego :) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jlucz Opublikowano 22 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 coś forum nie może zassać fotek do HowTo z fotosik.pl :cry: - ma ktoś te fotki i może podczepić ponownie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 22 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 jlucz, u mnie jest wszystko ok z fotkami :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 22 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zdejmij blokowanie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 22 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 specjalny sciskacz? Bardzo dobrze sprawuje się w tej roli duży klucz do rur :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misza Opublikowano 23 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zakupiłem Meg z Holandii i na klockach pisze : Renault oryginal ferrodo. Na przedniej i tylnej osi. Miałem wcześniej Audi i ono zwiedzało a meg staje dęba. Niestety czasami poprostu mi się śpieszy to dość często mi awaryjne migają. Polecam ferrodo, i niech ktoś nie pisze że lepsze lub gorsze od oryginału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
likom Opublikowano 14 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2008 Witam Megane II Ph I No i nadeszła pora na wymianę klocków hamulcowych ,,, dzięki temu opisowi przez kolegę slavOK– nie było to trudne ( podziękowania za stworzony opis ), z tyłem było trochę gorzej – znalazłem patent na wciśnięcie tłoczka w tylnich zaciskach hamulcowych , oczywiście zacisk hamulcowy trzeba odkręcić cały z dwóch śrub i odchylić na bok by nie naruszyć przewodów,,,, no i tera tłoczek – walczyłem trochę z tym , ale udało mi się ,,,, klucz 19 płasko-oczkowy i śrubokręt większy ,,, klucz płaski w tłoczek gdzie mamy wyżłobienia ,, śrubokręt w oczko i 2 obroty na wkręcanie i pół obrotu na wykręcanie ( może mniej, tak by się wykręcił trochę,,, zaznaczam - trochę ) – tą operacje robiłem może 4 – 5 razy i nagle zaczął się sam wkręcać do środka , oczywiście pamiętając o dociskaniu podczas dokręcania – w ten sposób udało mi się obejść specjalny dociskacz na ten tłoczek --- bo byłem już kresu sił walki z nim, druga strona poszła już szybko i bezproblemowo. pozdr. Likom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 21 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2008 Witam Kolega lukaszc2 opisał mi prostszy sposób wymiany klocków, zgodnie z zaleceniami serwisu (bez odkręcania całego zacisku, jak ja to zrobiłem) - dzięki . W skrócie zamieszczam go tutaj: 1. Odkręcamy tylko sam tłoczek imbusem 7 (na zdjęciu nr2 widać zaślepki śrub) - odkręcają się dużo lżej od śrub trzymających mocowanie zacisku. 2. Przy odkręceniu samego tłoczka bez mocowania, łatwiej wymontować i zamontować klocki oraz dużo prościej jest „wycofać” wcisnąć tłoczek. 3. Łatwiejszy dostęp do wyczyszczenia zacisku, a w szczególności miejsc gdzie „pracują w miarę zużywania klocki” – proponuję te miejsca spryskać specjalnym sprayem przy każdej wymianie zapobiegnie to zapiekaniu się klocka itp. PS. Stuki w przednim zawieszeniu mogą powodować poluzowane klocki. Wystarczy odgiąć trochę blaszki stabilizujące widoczne na pierwszym klocku i sprawdzić czy spinka dobrze dociąga zacisk. Do zacisków ATE pasują klocki Ferodo Premier FDB1866 - kupiłem za 115zł :) tu: www.hamulce.net - polecam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agata88 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Po wymianie klocków tyl ,prawy tył grzeje sie w czasie jazdy , czuć palona okładzinę co to moze być co zrobiłem nie tak i na co zwrócić uwage przy kontroli grzanie hamula zaczeło sie po jakimś czasie 2 dni temu wymiana była 15.12 ale autko stało do 18 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 14 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 Wczoraj wymieniłem klocki ale okazało się ze tarcze są już dosyć zjechane, w związku z czym nie chcę zajechać klocków. Proszę Was o ocenę co sądzicie o zakupie takich tarcz: http://moto.allegro.pl/item624936103_hit_t..._wersja_gt.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 14 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 co to moze być co zrobiłem nie tak Trudno powiedzieć nie widząc. Trzeba zdjąć koło i sprawdzić czy coś się nie przytarło. Jak chwycisz zacisk to powinien on się dać lekko ruszyć w jarzmie, to samo z klockami. Trzeba ponownie wszystko rozebrać, nasmarować i złożyć. Oczywiście nic tam nie powinno latać luźno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evolution1 Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Co powinno sie smarowac w hamulcach? W innych postach pisze ze wara od oleju i smarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 25 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Wszystkie połączenia ruchome i zawsze tak aby smar nie dostał się pomiędzy klocki i tarczę, ewentualnie pomiędzy szczęki a bęben. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi