Petor15 Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Witam tak jak w temacie . Posiadam silnik 1.9 DTI i maksymalne obroty jakie uzyskam to są 4900 obr nie za mało coś .Pedał w podłodze i nic więcej. Bo ja czasem lubię przegazowac go żeby tłumik przeczyścić z tej sadzy ;) Do ilu obrotów te silniki kręcą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Silniki Diesla nie lubią wysokich obrotów, najwyższy moment obrotowy silnika występuje przy 1800,2000 obr/min więc kręcenie go powyżej 3500 jest bez sensu. Poza tym, podczas kręcenia go tak wysoko dostaje po żywotności turbina. Jak chciałeś jeździć ostro to trzeba było sobie kupić 2,0 16V. W twoim przypadku nie polecam sprawdzać czy odcina paliwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petor15 Opublikowano 17 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 (edytowane) Nie ja ogólnie to tak jeżdżę na codzien 2- 2,5 -3 tys obr góra . Ale raz na jakiś czas żeby silnik sie nie zamulił to trzeba mu dać troszkę po obrotach Benzyny już mam dosyć teraz jest era diesli Edytowane 17 Lipca 2011 przez Petor15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 era diesli się kończy teraz jest era benzyny z bezpośrednim wtryskiem i turbo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 (edytowane) Dokładnie diesle się kończą tym bardziej że układy są coraz bardziej wysilone przez co dochodząc do częstych awarii silników i nie mówię tu o elektronice tylko o wtryskach, pompach, turbinach i wypalających się tłoków... A dlaczego się tak dzieje bo dzisiejsze auta budują ekonomiści a nie specjaliści... A druga sprawa rób tak dalej to będziesz miał silnik do robienia bo bankowo coś nie wytrzyma... Edytowane 17 Lipca 2011 przez Merkaba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megi98 Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 jesteś na dobrej drodze żeby zajeździć silnik, silnik odmula się w trasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Osobiście gdzieś czytałem, że nasze Renówki z tym silniczkiem "ciągną" do 4000 obr/min, potem już jest dół... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 Petor15 Masz wszystko w porządku. Przy nie obciążonym samochodzie komputer odcina paliwo przy ok. 4800-5000 obr/min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sKarlosMegane Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 (edytowane) Dokładnie diesle się kończą tym bardziej że układy są coraz bardziej wysilone przez co dochodząc do częstych awarii silników i nie mówię tu o elektronice tylko o wtryskach, pompach, turbinach i wypalających się tłoków... A dlaczego się tak dzieje bo dzisiejsze auta budują ekonomiści a nie specjaliści... A druga sprawa rób tak dalej to będziesz miał silnik do robienia bo bankowo coś nie wytrzyma... Kolego, co Ty za bajki tutaj wypisujesz ? Jakie wysilenie w dieslu ? Odkąd pojawił się Common Rail, aż do dziś, średnia moc uzyskiwania z 1 litra pojemności to cały czas średnio 65-70 koni. Nic się nie zmieniło w tym elemencie. Te silniki bezawaryjnie jeżdżą 250-300 tys, głównie chodzi o osprzęt, który z resztą psuję się najczęściej z powodu niewłaściwego eksploatowania (turbina), wtryski i pompa (kiepskie i bardzo suche paliwo). Więc pokaż mi, które to silniki diesla są tak wysilone, że aż padają wtryski albo wypala tłoki Takich bajek to chyba jeszcze nie słyszałem. To właśnie wasze malutkie, uturbione silniki benzynowe o poj. 1.2-1.4 wyżyłowane są średnio na moc ok. 100 koni z 1 litra pojemności. I jestem ciekaw, ile pożyje taka jednostka ;) Edytowane 17 Lipca 2011 przez sKarlosMegane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 17 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 (edytowane) Dość tej dyskusji nie na temat Kolega zadał pytanie i dostał odpowiedź - zamykam Edytowane 17 Lipca 2011 przez Tomik 1970 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi