Liso Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Mam takie wrażenie, że dość słabo chłodzi. Na razie porównywałem "na rękę" z innymi autami. Możecie mi podpowiedzieć jak sprawdzić parametry np. termometrem zanim pojadę do serwisu i zrobię z siebie idiotę i stracę czas? Może coś w rodzaju testu przy 25oC w cieniu i ustawionym klimatroniku na 19oC i auto jaka idzie temperatura z kratek - głupia prośba ale nie wiem jak to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 18 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2011 Kolego, standardowe pytanie! Kiedy wymieniałeś filtr p.pyłkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liso Opublikowano 19 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Samochód ma 7 miesięcy i z 7 tysięcy więc to raczej nie filtr a zauważyłem to już przy pierwszych wyższych temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Nastaw temperaturę na minimum i wsadź najlepiej w środkową kratkę termometr, nie powinno być więcej jak 7C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Temp. w środkowym nawiewie uzależniona jest od temp. otoczenia: Zew (*C) - Wew (*C). 15 - 4-8 20 - 6-10 25 - 8-13 30 - 12-16 35 - 17-20 40 - 21-25 Oczywiście przed pomiarem musisz mieć auto schłodzone do temp. otoczenia (najlepiej zostawić w cieniu na godzinkę czy dłużej), a potem odpalić klime na ~10min. i dokonać pomiaru. Oprócz tego Renault nakazuje jeszcze zmierzyć czy temp. nawiewu bez klimatyzacji nie jest większa od temp. otoczenia o 5*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Samochód ma 7 miesięcy i z 7 tysięcy więc to raczej nie filtr I tu może się kolega bardzo zdziwić w jakim stanie będzie filtr po tym czasie. Ja zmieniam w swojej co 6 miesięcy, bo syfi się filtr strasznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefan_KTP Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 Jeśli klima słabo chłodzi, być może masz już za mało czynnika i trzeba go będzie uzupełnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 19 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2011 już za mało czynnika Po 7 miesiącach raczej nieprawdopodobne, ale możliwe. Będzie niezbędna wizyta w ASO, w końcu jest gwarancja niech robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel RMC Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Serwis zaleca wymianę filtra p.pyłkowego co 2 lata lub 30 tys km. Widziałem podobne posty w scenicach i dużo ludzi skarży się na działanie wentylacji... a może jest to wina samego systemu bo prawdopodobnie wiatraki i kompresor są identyczne jak w megane, a kubatura wnętrza "delikatnie" inna. W mojej meganie nie wymieniałem filtra ani jakiegoś czynnika od nowości (2 lata) i zero pary na szybach, a mrozi jak dzika. Jedyne co mnie zastanawia to to że mam ustawione 22 stopnie na zewnątrz jest 22 to górą z wentylacji wieje zimne a na nogi ciepłe. Ale to też raczej dążenie do zadanej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 u mnie jest tak samo - jest to bardzo denerwujace na dluzszych trasach - wystarczu ze na zewnatrz jest nizsza temperatura niz zadana i na szyba nawala zimnym powietrzem a na nogi cieplym - po 200km takiej jazdy masz juz dosc i mozesz w zime zakladac sandalki do samochodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Serwis zaleca wymianę filtra p.pyłkowego co 2 lata lub 30 tys km. Proponuję koledze zajrzeć do filtra po przebiegu 10000km lub po roku. Od razu bezie kolega wymieniał na nowy. Ja swoje wymieniam 2 razy do roku i tak są strasznie zasyfione po 6 miesiącach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makgajwer Opublikowano 4 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 Ja u siebie też zauważyłem, że przy temp. zewnętrznych 25-27-30 stopni klima słabo chłodzi. Filtr kabinowy wymieniałem 1,5 roku temu. Być może to jest przyczyną? Pamietam, że jak kiedyś miałem KIA ceed to co roku musiałem wymieniać tak się zapychał, że klima nie chłodziła prawie zupełnie. Przegląd mam dopiero w październiku ale przy takich upałach i temperaturach letnich nie wiem, czy nie podjadę wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 4 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 Na klimę, to możesz pojechać choćby do tzw. szybkiego serwisu, bo ewidentnie brakuje czynnika w układzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makgajwer Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Umówiony jestem na sobotę na wymianę filtra kabiny więc zobaczymy. Dziś jak rano pomykałem to przy temp. na zewnątrz +25 wiało zimnem kiedy ustawiłem na 20, lecz już po południu przy +36 było gorzej. Dopiero jak ustawiłem wewnatrz na +18 było lepiej. Mam nadzieje, że wymiana filtra pomoże. W serwisie powiedzieli, że przy takich wysokich temp. jakie ostatnio mamy wiekszość aut ma problem z chłodzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Filtr kabinowy wymieniałem 1,5 roku temu. Trochę za długi ten okres między wymianami ma kolega. Osobiście wymieniałbym co 6 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi