grzechow Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 jak w temacie. jest to żarówka podświetlenia przełącznika sterowania szybami. nie ma na niej żadnych oznaczeń a chce kupić nową gdyż jest ona prawdopodobnie przepalona. może ktoś z kolegów już ją wymieniał i wie o co w sklepie pytać. dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) Ja wymieniałem w sceniolu drugim ale ta nowa długo nie świeciła. Zakupiona w sklepie z częściami elektronicznymi, niestety nie pamiętam symbolu. Tu mój już archiwalny post na ten temat: http://megane.com.pl/topic/12511-co-dzis-zrobiles-dla-swojego-autka/page__view__findpost__p__223210 Poza tym jest czasami problem z tym niebieskim silikonowym kapturkiem, nie zawsze da się zdjąć i ponownie założyć w całości. W końcu po drugim przepaleniu zdecydowałem się na wlutowanie w to miejsce diod i rezystorów. Jak to teraz wygląda możesz zobaczyć w moim temacie, link w podpisie, a jak to zrobić, jest poradnik w PLIKI z którego też korzystałem. Mam kilka takich kompletnych, jeszcze świecących, (niestety nie wiem ile jeszcze pociągną) z odzysku po tej wymianie. Edytowane 18 Sierpnia 2011 przez gojgien 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechow Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 temat zalatwiony - przynajmniej narazie. zaroweczka kupiona w sklepie z elektronika w cenie 0,60 zl. silikonowy kapturek przelozony bez problemu takze pozostaje miec nadzieje ze troche czasu bedzie dzialac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzywka44 Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 szkoda że nie napisałeś jaki to model żarówki bo ma taki sam problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cendra Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Koledzy, więc jaki to model żarówki? Może ktoś z Was podpowiedzieć jak dobrać się do przełączników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Tu masz poradnik: http://megane.com.pl/files/file/14-zarowki-led-megane-iiscenic-ii/ Zmieniłem właśnie opis tego pliku, bo trudno było go odszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomek4007 Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Połączono z już istniejącym tematem. Witam. Małe pytanie. W przycisku otw/zam. szyby od strony pasażera jest wymienna żarówka?? czy jest to taka mała z długimi "nóżkami" Edytowane 23 Listopada 2014 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Tak jest.. By to dokładnie widzieć, patrz w downloadzie manual wymiany tych żarówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomek4007 Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 W MI wymieniałem we wszystkich przyciskach. Mam nadzieję, że tu też gładko pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motomaniak111 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Może ktoś napisać jaki oznaczenie/symbol ma ta żarówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fezz Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 W sklepie elektronicznym pytaj o żarówki 12V o średnicy fi=3mm. Mają w różnych kolorach, więc nie trzeba się martwić o niebieskie kapturki ze starych żarówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJmichael Opublikowano 8 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2019 Witam szukałem po forum ale wypowiedzi do końca nie rozwiały moich pytań. Mam Renault Megane II Kombi 2006 rok. Wersja po lifcie. Nie działają mi podświetlenia szyb ( żadne przód/tył ) a także w kierownicy od tempomatu. ( chyba, że tam się nie świeci ) Wszędzie są takie same żarówki ? Szukałem u mnie w mieście ale żaden sklep nie ma :( Znalazłem na allegro Diodę Led fi3 3mm 12v . ( Kolor biały-zimny / zdjęcie w załączniku ) Piszą, że nie jest potrzebny rezystor. ( Czy jest to prawda ) jeśli nie to jaki rezystor. Ile ogólnie jest tych żarówek na jeden przycisk ? Tak jak pisałem nie działa podświetlenie w żadnym z 4 od kierowcy 1 od pasażera i 2 z tyłu a także 2 w kierownicy od tempomatu Czy trzeba to lutować czy nie ? różne opinie krążą po internetach. Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 8 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2019 W przyciskach tempomatu na kierownicy nie ma podświetlenia. Co do żarówek poczytaj od początku i zobacz post @gojgien z linkiem. Ponadto poczytaj tutaj w postach od Scenica, jest tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamerio Opublikowano 10 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 wystarczy dioda 3mm i odpowiedni rezystor - u siebie użyłem 1kΩ Jednak mało chce mi się wierzyć w to, że padły wszystkie żarówki podświetlania przycisków(8 sztuk + czerwona) równie dobrze może być to bezpiecznik w komorze silnika^^ idzie jedna dioda do jednego przycisku - sporo z tym zabawy ale jest to w pełni wykonalne, trzeba lutować - inaczej nie da się tego zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJmichael Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Też się zdziwiłem . Pierwsze co sprawdziłem bezpieczniki były ok ale dla św. spokoju włożyłem nowe i sytuacja się nie zmieniła. Jedyna która świeci to ta od blokady na czerwono. Zamówiłem dzisiaj te diody ledowe. 10 sztuk. mam nadzieje ze wystarczy aby wymienić wszystkie żarówki i będą pasować a wszystko wróci do normy Rozmawiałem ze sprzedawcą tych diod ledowych i mówił, że żadne rezystory nie są potrzebne bo one już są przystosowane na 12 V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi