szczepan10k Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Witam, Jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość. Więc tak prezentuje się mój problem: Po otwarciu wlewu oleju i uruchomieniu silnika widać jak silnik wyrzuca kompresje oleju z powietrzem przez wlew. Co może być przyczyną tego? Czy wszyscy tak mają aucie? Czy może tylko moje auto tak ma? Co może być przyczyną takiego stanu? Czy może jest to jakiś problem z turbosprężarką? renault megane II 160 tyś silnik 1.5 cdi 2004r pozdrawiam Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 A kto otwiera wlew oleju przy pracującym silniku :) Przecież wiadomo że silnik jak pracuje to ma smarowanie zapewnione przez pompę olejową. I także zawory są smarowane przez olej. Więc jak otworzysz wlew to będzie olej wyrzucało przez niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepan10k Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 ja ten samochód chce kupić:) (tu nie tylko jakby wyrzuca ten olej trochę ale też powietrze)sęk w tym że w moim aucie cordoba z 2001 nic takiego nie ma miejsca, wiec pytam czy u was też tak się dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sKarlosMegane Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 wyrzuca kompresje oleju ? ale co to znaczy? chodzi Tobie że bryzga olej jak odkręcisz korek od wlewu? Jeżeli tak to jest to normalna sprawa i olej musi bryzgać, bo wynika to z obracającego się wału. Jeżeli po odkręceniu wlewu oleju lub wyjęciu bagnetu oleju w trakcie pracy silnika nic się nie dzieje, to znaczy że wszystko jest w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepan10k Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Wyrzuca jakby olej i powietrze. Dlatego jestem ciekawy czy to jest normalne czy nie. U was też coś takiego się dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sKarlosMegane Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 (edytowane) no jest to normalna sprawa, wał się obraca i przez to bryzga olej, mam to samo u siebie, w innych 1.5 to samo jest. Gaz o brawie pary też się wydobywa. Wszystko jest ok. Jeżeli odkręcisz korek wlewu lub wyjmiesz bagnet, to sprawny silnik nie może przygasać, dławić się i zgasnąć. Edytowane 26 Sierpnia 2011 przez sKarlosMegane 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepan10k Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 dziękuję za wszystkie odpowiedzi:) Dodano: 29 sie 2011 - 16:01 witam ponownie:) Mam jeszcze jedno pytanie do Was. Czy na wewnętrznej stronie osłony silnika powinien być taki czarny osad? co to może oznaczać? "przegląd przedzakupowy" w serwisie renault kosztuje 370zł, więc chciałbym się dowiedzieć jak to się ma w waszych samochodach? też macie taki osad? możliwe jest że turbo sprężarka się już "kończy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Możliwe że się nie znam bo nigdy nie miałem diesla ale z tego co wiem to nie powinno być ciśnienia po odkręceniu korka wlewu paliwa bo niby dlaczego ? Co innego normalna praca oleju na wałakach i jego rozchlapywanie. Jeśli ciśnienie jest duże to może być przedmuch przez zawory albo uszczelkę pod głowicą ale oczywiście mogę się mylić :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepan10k Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 cytowanie z tym odkręceniem wlewu oleju to już wiem(wszyscy taka mają), ale chodzi mi teraz o inna sprawę - jak napisałem wyżej - (może uściślę) jak ściągniemy tą plastikową osłonę silnika to wydać na niej taki czarny osad i obawiam się że może być coś z turbosprężarka nie tak - u was też jest taki osad? Regulamin pkt. 5.13 - cytowanie P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sKarlosMegane Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2011 mhmm, pod osłoną jest ta żółta gąbka i z tego co kojarzę, to chyba była czarny osad, ale nie jestem pewien w tym momencie, jutro sprawdzę i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obiboc Opublikowano 15 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Jest czarny osad i ??? Na silnik się kurzy a ze goracy to kurz podrywa się z powietrzem do gory i brudzi plastik. Co innego gdy to czarne jest poprostu mieszanina piachu i oleju znaczy ze cos gdziec przecieka lub przeciekało. Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi