scenicIIphI Opublikowano 20 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Witam serdecznie, mam problem z gwintem w bloku silnika. Pojawił mi sie ostatnio komunikat "Check injection" podpiąłem się pod diagnostykę pokazało ogólny błąd świec zapłonowych. Dziś kupiłem jedną i wymieniałem po kolei aby sprawdzić która to ta wadliwa. na drugiej świecy przy wykręcaniu świecy napotkałem opór... jednak odkręcałem dalej po wykręceniu gwint świecy do połowy był uszkodzony a w miejsce tej świecy nie mogę wkręcić nowej. Co mogę w takiej sytuacji zrobić?. podejrzewam ze początek gwintu jest uszkodzony i nie mogę choć na kawałek wkręcić nowej świecy. są na to jakieś sposoby ? z góry dziękuje za pomoc ... :) Scenic II 2005r. 1.9Dci phI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 20 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 (edytowane) Można spróbować gwintownikami Dodano: 20 wrz 2011 - 19:23 ewentualnie zaostrzyć lekko śrubę i próbować wkręcić, albo spiłować początek gwintu śruby po obwodzie i po wkręceniu do końca naprostuje gwint Edytowane 20 Września 2011 przez marcindj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 20 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Tylko trzeba bardzo uważać, żeby opiłki nie wpadły do cylindra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 20 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Zawsze coś może wpaść. Po takim gwintowaniu, przed wkręceniem świecy i jakimkolwiek suwem tłoka, należałoby przez otwór świecy spróbować odessać opiłki z cylindra. Chyba najlepiej to zrobić przygotowując odpowiednio zredukowaną nylonowym wężykiem ssawkę odkurzacza. Szczelinówka z włożoną do środka rurką, podobną do przewodu paliwowego i całość uszczelniona szkotem powinna wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scenicIIphI Opublikowano 21 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Dzis gwintowałem gniazdo swiecy gwintownikiem 10x1 (specjalnie dobrałem mniejszy- swieca ma 10x1,25) ,na dodatek zaczynałem od chudszej przejsciowki, okazało sie ze gwint był uszkodzony na pierwszych paru zwojach gwintu ... po przejsciu na prawidłowy gwint szło juz leciutko z wkręcaniem swiecy. w razie takiego problemu polecam zaopatrzyc sie w mocny magnesik (chudy) najlepiej na druciku, mimo ze to aluminium to dobry magnes zbierze i te opiłki, mi zbierał elegancko. primo zrobiłem przejsciuwke w rurze od odkurzacza na troszke mniejsza rurke jak jest gwint swiecy i co chwile odkurzałem. Wszystko gra. dziekuje za pomoc i mam nadzieje ,że przyda sie to komuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Dzis gwintowałem gniazdo swiecy gwintownikiem 10x1 (specjalnie dobrałem mniejszy- swieca ma 10x1,25) :) :) :P i nie wiem co tu jeszcze wkleić by szok i dezaprobatę takiego postępowania wyrazić. Czy Ty czasami piekarzem albo cukiernikiem nie jesteś???? Przecież takie postępowanie nie naprawia, a dodatkowo niszczy gwint. 10x1 i 10x1,25 to inne gwinty, inny skok i tam gdzie powinien być materiał po prostu go wybrałeś, tym samym gniazdo świecy osłabiając. Nie zdziw się jak podczas pracy silnika świeca zostanie siłą ciśnienia wyrwana z gwintu i poleci w kierunki maski. w razie takiego problemu polecam zaopatrzyc sie w mocny magnesik (chudy) najlepiej na druciku, mimo ze to aluminium to dobry magnes zbierze i te opiłki :P jak żyję jeszcze takiego magnesu do aluminium nie widziałem. Tego nawet neodym nie potrafi. Co innego jakbys napisał o opiłkach z żeliwa albo staliwa, bo te są podatne na działanie magnesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 ja nie widziałem świec zapłonowych w dieslu ogólny błąd świec zapłonowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 To się nadaje do działu HUMOR :) teraz to pewnie tylko głowica do wymiany ewentualnie do regeneracji jeżeli w ogóle się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 teraz to pewnie tylko głowica do wymiany ewentualnie do regeneracji jeżeli w ogóle się da. albo wkręcenie świecy na klej wysokotemperaturowy, oczywiście zanim gwint zostanie zerwany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Można przegwintować otwór i wkręcić tulejkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Oczywiście jeśli jest na tyle miejsca, by rozwiercić na większą średnicę i tą kalibrowaną na odpowiedni gwint tulejkę wkręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 teraz widzę, że nie tylko na tym forum zebrał "pochwałę" za ten nowy gwint :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi