namelessone Opublikowano 27 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Mam Megane 1.6 benzyna. Z tego co widzę z rozpiski, miałem do niej od początku lany olej Elf Competition STI 10W40. Mam 120k przebiegu, jaki olej lać teraz? Dalej 10W40? To raz, a dwa - ile oleju powinienem kupić do wymiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gandi Opublikowano 29 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Z jakiej rozpiski widzisz że 10W40? Raczej w ASO lali do tych silników Elf Evolution 5w30 albo Excellium 5w40. Książkowo 4,9L oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
namelessone Opublikowano 29 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 (edytowane) Z jakiej rozpiski widzisz że 10W40? Mam auto poleasingowe, do którego dostałem długą listę rzeczy, które były wymieniane/naprawiane (wszystko w ASO). We wszystkich punktach "wymiana oleju" mam 10W40. Aha, no i dzięki za podanie potrzebnej ilości oleju :) Edytowane 29 Maja 2011 przez namelessone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gandi Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Ok, myślałem że jakaś ogólna rozpiska dla Renault. W takim razie lej dalej półsyntetyk, widocznie ktoś wolał zaoszczędzić na aucie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayak Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Mam auto poleasingowe, do którego dostałem długą listę rzeczy, które były wymieniane/naprawiane (wszystko w ASO). We wszystkich punktach "wymiana oleju" mam 10W40. Bez sensu. Przy takim przebiegu i od nowości powinno się lać pełen syntetyk. Ja w 10 letniej fabii nie myślę o zmianie na olej półsyntetyczny. Możesz zadzwonić do tego serwisu i zapytać o co kaman. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wopa Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 (edytowane) Informuję kolegów, że od 2 miesięcy jeżdżę na syntetyku Elf Excellium 5w40. Wcześniej miałem półsyntetyk i problemy z turbiną. Teraz zmieniłem na syntetyk. Nic się nie dzieje. Autko lepiej jeździ i zero problemów. Mogę teraz z autopsji potwierdzić, że nawet z moim przebiegiem (przy zmianie 226 tys) można przejść na syntetyk i nic się nie dzieje a nawet poprawia. Nadmieniam, że na półsyntetyku przejechałem ok. 50 tys. Pozdrawiam Edytowane 7 Czerwca 2011 przez wopa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.Pawel Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Jak to jest z tymi normami na olejach, jakie są wymagania w Renault? Instrukcja nie mówi nic o normach. Chcę zalać Castrol 5W40, ale w sklepie widziałem ten olej z normą C3, a to ponoć olej "do silników Diesla w samochodach osobowych z filtrem cząstek stałych". Jaka powinna być norma? A3/B4 czy może A1/B2? A3/B4 to ponoć wyższa jakość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Witam! czym zalewaliście swoje silniki bo z tego co się rozglądałem (pobieżnie) po ofercie Elf'a to jestem skazany tylko na EVOLUTION SXR 5W40... Proszę również o podanie nr oryginalnego filtra oleju bo nigdzie nie mogę się doszukać :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utusiek Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Witajcie, A mi gościu w serwisie do megane I ph2 1.9dti 80km wlał Olej "Mobil Super 2000 X1 10W40". Gościu mnie zapewnił, że jest to wysokiej klasy olej i że niczym się nie różni od tego samego oleju tylko "Diesel". Co wy o tym myślicie? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gandi Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 C3 to norma czystości oleju dla diesli z filtrem cząsteczek stałych (FAP). Tobie wystarczy zwykły olej, tak jak piszesz A3/B4. Oleje A1 czy A5 są olejami oszczędzającymi paliwo, ale za to słabiej chronią silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marr29 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 (edytowane) http://www.autokacik.pl/oleje/oleje.html tu jest prawie wszystko o olejach,oraz porównanie wielu marek, zwróćcie uwagę na taki parametr jak wskaźnik lepkości oleju -im wyższy tym lepiej, ponieważ olej może dobrze pracować w szerszym zakresie temperatur. Między syntetykiem 0W40 czy 5W40 a półsyntetykiem 10W40 nie ma aż tak strasznej różnicy i nie ma co panikować, ochrona silnika jest na b.dobrym poziomie jeśli tylko poziom oleju nawet tego z nienajwyższej półki jest w normie oraz pamiętamy o okresowej wymianie -wystarczy poczytać co znaczą cyferki w nazwie olejów, ktoś napisał, że przy przebiegu 226tyś przeszedł z półsyntetyka czy z mineralnego na pełny syntetyk i "nic się nie stało" Edytowane 16 Czerwca 2011 przez marr29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Słów kilka dotyczących wymiany. Przed przystąpieniem do wymiany oleju,należy zakupić odpowiedni olej,osobiście od pewnego czasu kupuje jedynie Castrola 10W40 półsyntetyk,(można lać Elf'a lub inny olej jak kto woli )oraz filtr,ostatnio miałem Filtrona OP 643,teraz zakupiłem orginalny filtr . Wymiany oleju najlepiej dokonać gdy silnik jest dobrze nagrzany,mi udało się to zrobić po 50 kilometrowej trasie ,więc olej był dość gorący i łatwiej ściekł z miski olejowej. 1.Wjeżdzamy na kanał ,podkładamy naczynie pod korek spustowy miski olejowej i odkręcamy korek . Do odkręcenia potrzeba będzie nasadka kwadratowa 8 mm,albo klucz o takim zakończeniu . wykręcamy korek i spuszczamy olej,trzeba uwazać by się nie poparzyć ! 2.Zabieramy się do wykręcenia filtru olejowego,do tego pomocny jest klucz taśmowy ,albo łańcuchowy,co kto ma pod ręką,ewentualnie można starym wkrętakiem przebić filtr i tak odkręcić 8-) 3.Gdy olej już ścieknie ,zakręcamy korek w misce olejowej,dobrze jest od czasu do czasu dać nowy korek 4.Miejsce montażu nowego filtra należy szmatką oczyścić,uszczelkę nowego filtra należy posmarować świeźym olejem i wkręcić nowy filtr. Gdy już mamy wkręcony filtr i korek w misce olejowej ,wszelkie zabrudzenia spowodowane wyciekiem starego oleju należy wyczyścić,bedzie nam łatwiej dostrzec póżniej ewentualne nieszczelności czy to na filtrze,czy korku . 5. Odkręcamy korek z pokrywy zaworów i zalewamy nowy olej ,najlepiej stopniowo i kontrolować poziom na bagnecie ,lepiej pózniej trochę dolać do właściwego stanu jak przelać ponad stan .Właciwy poziom oscyluje między min/max wskazanym na bagnecie . Gdy już zalejemy olej ,uruchamiamy silnik ,by trochę popracował i sprawdzamy czy nigdzie niema wycieków ,jeśli wszystko jest wporządku cieszymy się ,że wymiana poszła gładko .Do wymiany potrzebne mi było ok.3,5 l oleju,także z 4 l bańki trochę jeszcze zostało .Dobrze jest co jakiś czas kontrolować stan oleju by mieć pewność,że poziom jego jest prawidłowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megidti Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Ewentualnie jak nie mamy klucza do filtra oleju wbijamy w niego śrubokręt na wylot i tak kręcimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 ciekawe co robicie za starym olejem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 nie wylewam do ziemi oczywiste to jest....maluję płot na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi